Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

  •  

    text Jarda Konáš

    Novinky a tipy Headlineru
    ze světa jiného folku

    | C & K Vocal | Basia Bulat | P. F. Sloan | Jackson C. Frank |

    Bez cancáku

     
     

    5

    Folk

    1

  •  
     

    Vydání kompilace pěveckého souboru C & K Vocal má smutný podtext. Původně mělo jít o dárek k sedmdesátým narozeninám jeho zakladatele Ladislava Kantora. Ten se, bohužel, vydání nedožil, zemřel v létě, a krabice 4 CD s názvem Dřív než něco začne je tak spíše vzpomínkovou záležitostí. Zároveň ale funguje jako pečlivé ohlédnutí za jednou érou tělesa, neboť mapuje jeho tvorbu v letech 1969 až 1989.

    Velké ohlédnutí za fenoménem C & K Vocal

     
     
     

    | Krabice měsíce |

     
     

    www.supraphonline.cz

    www.supraphonline.cz

    C & K Vocal tehdy balancoval na hraně oficiální a undergroundové scény, neboť vycházel primárně z folku, ale často si bral i z rockové a jazzové avantgardy.

    Důležité je, že skupinou si prošlo i několik později známých muzikantů, například Petra Janů, „Guma“ Kulhánek, Luboš Pospíšil nebo Luboš Andršt, a společně dokázali tvořit hudbu, která i po letech obsahově vyniká nad většinu tuzemské produkce. Potvrzuje to výběr z Kantorových či Skoumalových textů, který najdeme v přiloženém bookletu, a ta slova jen tak na papíře dobře fungují i jako čistá poezie. Kompilace čtyř desek vychází jak v pevném boxu, tak digitálně na Supraphonline.

     
     

    5

    Folk

    2

  •  
     

    Kanadská písničkářka Basia Bulat se evropskému publiku představila teprve nedávno jako předskokanka na turné Sufjana Stevense. Její okouzlující hlas, propojování tradičního country s alternativními postupy a hra na neokoukané nástroje funguje natolik, že se vyplatí sledovat tuto éterickou blondýnku intenzivněji. Tuplem nyní, kdy oznámila vydání nové desky. Ta se bude jmenovat Good Advice a do prodeje půjde 12. února.

     
     

    Nová deska křehké zlatovlásky, která stojí za pozornost.

    | Příslib měsíce |

    Na novince se ovšem Basia Bulat chce trochu vzdálit původní písničkářské poloze. Zapojila více nástrojů, některé skladby jsou nahrané v kompletní kapelní sestavě s rytmikou či saxofonem a hudebně se vydala prý trochu blíž střednímu proudu. „Písně založené na popu dokážou unést všechna ta velká gesta a velké city, které chcete do hudby dostat. Nemusíte nic rozpitvávat, nic rozebírat, protože tomu všichni rozumí. Všichni chápou ty city,“ komentovala písničkářka příklon k popu. Jak tato lehká změna repertoáru dopadne, to zatím nevíme. Ale pokud by Basia dokázala dostat do mainstreamových médií trochu toho alternativního folku, bude to skvělá zpráva.

     
     

    5

    Folk

    3

  •  
     

    Vlastním jménem Philip Gary Schlein byl hudbě věrný od dětských let a nesporný talent prokázal už v šestnácti letech, kdy dostal první honorář za skládání. U toho nakonec i zůstal, neboť samotnému se mu coby zpěvákovi nikdy nepodařilo moc prorazit.

     
     

    Zemřel P. F. Sloan,

    skládal protestsongy i surfrock

    | Odchod měsíce |

    foto: www.sandiegoreader.com

     
     

    Barry McGuire:

    Eve Of Destruction

    je to v téhle skladbě,“ prohlásil kdysi o Eve Of Destruction Bob Dylan. P. F. Sloan odešel 15. listopadu po několikaměsíčním boji s rakovinou, bylo mu sedmdesát let.

    Jeho tvorba pro jiné ale byla zásadní a svým způsobem formovala určitou etapu americké popmusic. Vycházel z tradičního folku a country, ale přibíral i rockové, psychedelické a hippie elementy. Jeho skladby hráli třeba The Mamas & Papas, The Turtles, Herman‘s Hermits nebo Jan and Dean, jejichž prostřednictvím spoluvytvářel surfrockový žánr. Přesto však zůstával zakotven pevně ve folku, vždyť jeho nejznámější skladba Eve Of Destruction, kterou napsal pro Barry McGuireho, je ryzí protestsong.

    „Není kam uhnout. Jestli chcete zjistit, co všechno se právě teď děje, všechno

     
     

    5

    Folk

    4

  •  
     

    Jméno Jackson C. Frank nejspíš něco řekne jen těm největším folkovým fajnšmekrům, ale rozhodně stojí za to si jej představit trochu blíže. Za svůj život totiž vydal jednu jedinou eponymní desku, která se pro mnohé stala kultovní a Franka pasovala do pozice novodobého trubadúra. Album produkoval Paul Simon, který později písničkáře označil za člověka, jenž měl na jeho tvorbu zásadní vliv.

     
     

    Vzniká dokument

    o jednom zapomenutém talentu

    | Film měsíce |

     
     

    Jackson C. Frank:

    Blues Run The Game

    Teaser 1

    album se dočkalo reedice, ale než se Frank mohl úplně vrátit k hudbě, dohnalo jej chatrné fyzické zdraví. Zemřel v osmapadesáti letech na zápal plic kombinovaný s infarktem. Tragický životní příběh chce zmapovat celovečerní dokument Blues Run The Game, který v těchto dnech vstupuje do fáze postprodukce.

    Jakkoli ceněné album dnes je, Frank se za svého života žádných poct ani slávy nedočkal. Nesl si těžké trauma z dětství, kdy měl následkem požáru popálenou polovinu těla, a když mu na začátku sedmdesátých let zemřel malý syn, dostal se do spirály depresí vycházejících z osobního i pracovního neštěstí. Prošel si téměř vším od psychiatrických léčeben po bezdomovectví, přidala se paranoia a schizofrenie. Masivně přibral na váze, ztratil cit v rukách a hlas. Aby to nebylo málo, při bloumání parkem v newyorské čtvrti Queens se nachomýtl do přestřelky a přišel o levé oko.

    Teprve následná dlouhodobá hospitalizace a rekonvalescence na začátku devadesátých let jej konečně dostala do formy, kdy byl schopný pomalu se vrátit do normálního života i ke skládání. Vznikly první demosnímky, eponymní

     
     

    5

    Folk

    5

 
×
Čtete:
2015/12
Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.