Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

  • Atmosféra, Colours Of Ostrava, Ostrava 18. 07. 2015RectangleGraphicLine

    text Šárka Hellerová, Antonín Kocábek, Veronika Ondečková

    foto Ivan Prokop

    GraphicLine

    Colours of Ostrava

    Polygon
     

    7

    GraphicLine
     

    Pohledy

    1

  • Už teď je zřejmé, že Colours of Ostrava byly nejen nejbarevnější, ale i největší a nejdůležitější letní hudební přehlídkou u nás. Proto jsme na ni vyslali tři zástupce Headlineru, aby vám plasticky přiblížili, jaké to letos bylo.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Vyplatilo se počkat na tečku

    Když napíšu, že i západ slunce je v Ostravě tak nějak barevnější, budete můj report oprávněně považovat za zaujatý. Možná to ale skutečně dělají stromy, skrz které prosvítá, nebo odraz od rezavých pecí, který areál před devátou hodinou ponoří do zlata.

    V tu dobu má návštěvník za sebou, řekněme, sedm výtečných koncertů nejrůznějších žánrů, skvělý oběd dle vlastní chuti, dobré kafe, zmrzlinu, několik drinků (nabídka občerstvení mě prostě uchvacuje), divadlo,

    diskuzi a přemýšlí, jestli večeři stihne ještě před hlavní hvězdou večera. Kromě možnosti objevovat neotřelá jména Colours totiž každý den nabízí silné headlinery, kteří přitáhnou pozornost většiny návštěvníků.

    Zjevnou ambicí dramaturgie Colours je, aby lidé po posledním nedělním koncertu odcházeli s širokým úsměvem na tváři. Během čtyř dnů uspokojí vaše uši rozmanitou nabídkou, která chytře mísí mainstreamovější hudbu s náročnějšími a méně známými jmény. Nakonec všechny pozve k závěrečnému radostnému večírku na hlavní scéně. Festival

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    2

  • Zrní a Janáčkova Filharmonie, Colours Of Ostrava, Ostrava 16. 07. 2015
     
    GraphicLineGraphicLine

    Colours 2015 podle Šárky

    Group

    Top sety: Kasabian, Mika, Owen Pallett, Other Lives, Björk

    inline GraphicLine

    Nej zklamání: Rudimental. Když nic jiného, měla to být party. Na to, kolik na pódiu křepčilo hudebníků, to byla bezbřehá nuda.

    inline GraphicLine

    Nej mimohudební zážitek: Vysoká pec povyrostla o dalších dvacet pět metrů a návštěvníci festivalu se nad její krásou a vším tím železem kolem mohou dojímat z výšky osmdesát metrů, navíc se šampaňským v ruce. V jednom rohu rozevláté nástavby je navíc skvěle slyšet hudba z hlavní scény. Krása.

    inline GraphicLine

    Festivalový opruz: To je těžké – nemůžu festivalu vyčítat všudypřítomnou reklamu na Agrofert a ArcelorMittal, když ho platí… Ale kontrast největšího znečišťovatele ovzduší v kraji a ministra, který si nás koupí všechny, s nejlepší hudební akcí, je drásající.

    inline GraphicLine

    Co chybělo: Vůbec nic. Díky.

    Zrní a Janáčkova filharmonie

    letos začal těžko uchopitelnou, ale dokonalou show Björk a skončil vystoupením, které mělo přimět lidi tancovat tak zvesela, jako by je nikdo neviděl.

    Tečka patřila Mikovi, jenž ke svedení publika využil všechny zbraně. Svůj excentrický pop, nezvykle dlouhé proslovy v češtině a spontánní taneční kreace. Dokonce po čtyřech vyprahlých dnech přivolal ve vhodný okamžik déšť, aby se zaplněné prostranství pod hlavní scénou osvěžilo k dalším chytlavým refrénům. Nastoupil po dvou tabletkách na chřipku a pak na pódiu válel sudy v bílé košili. Zlata Holušová tvrdí, že podle nahrávek by si Miku nikdy nevybrala, nicméně naživo ji naprosto uchvátil. Ostravu na svou stranu šarmem a radostným předvedením svých hitů získal také.

    – Šárka Hellerová

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    3

  • Too Many Zooz Colours Of Ostrava, Festival v ulicích Ostrava 15. 07. 2015

    Too Many Zooz

    Takových jako Björk moc není

    Do areálu s monumentálními hradbami šrotu je radost se vracet. Pokaždé jsou tu nějaká vylepšení, pokaždé rekonstrukce zase o něco pokročí. Bobtná i festival: letos přibyla elektronická scéna, a i když vnitřní prostory jsou v tropických vedrech trochu problém, rozhodně netrpěla prázdnotou. Nabídla nemalou porci méně známých jmen, nicméně z reakcí návštěvníků nebylo těžké vyrozumět, jak právě přesně to je v zemi, kde polovina festivalů má line-up jako přes kopírák, vítané a osvěžující.

    Letošní ročník působil klidně a neokázale, celá druhá polovina se nesla v duchu, kdy mnohdy malé scény měly navrch nad velkými. Po celou dobu se hodně mluvilo o Björk i o jejím konceptu s maskou (veselým

    bonusem byly reakce nechápajících, ale o to více zhrzených metalových fanoušků v diskusních fórech). Je pravdou, že nepřilákala tolik lidí jako Kasabian nebo Mika, ale přesto se tak zajímavé koncerty, jako byl tento, dají u nás každý rok spočítat na prstech.

    Hodně netypický, živelný a vlastně i dost agresivní set nabídla St. Vincent. Prokázala, že je fenomenální kytaristka, i když její kytara zněla často spíš jako syntezátor, ale zároveň nabídla skvělou, dramaturgicky i choreograficky důkladně vystavěnou show, prozrazující, jak moc se inspirovala u Davida Byrna, se kterým natočila album. Vizuální složka zase nechala vzpomenout na Davida Bowieho.

    Síla Colours ale nespočívá v tom, jaké lahůdky nabízejí, ale čemu se stále úspěšněji vyhýbají. A to je rozhodně stylová

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    4

  • Sly & Robbie & Niels Petter Molvaer, Colours Of Ostrava, Ostrava 19. 07. 2015
     
    GraphicLineGraphicLine

    Colours 2015 podle Tondy

    Group

    Top sety: St. Vincent, Gallon Drunk, Dillon, Björk, William Fitzsimmons

    inline GraphicLine

    Nej zklamání: Rudimental. Tanyny, tanyny… a nic.

    inline GraphicLine

    Nej mimohudební zážitek: Vylézt na vysokou pec se asi málokomu podaří každý den. I když to zrovna fouká tak, že se lávka ve skoro osmdesáti metrech pod vámi houpe. A když k tomu máte asistenci fakt nadšeného průvodce s historicko-geograficko-politickým přehledem o Ostravě…

    inline GraphicLine

    Festivalový opruz: Rozhodně stan ArcellorMittal Dance for Life. Na noční diskotéky s hudební produkcí z jiného světa a s podivnou klientelou, vůči kterým je program Colours opozicí, prostě lze nejít, vyhnout se jim. Ale stan po celý den hlasitě dusající na nejfrekventovanější křižovatce areálu zkrátka není možné ignorovat. Zpětně trapné byly debaty o vhodnosti zařazení Björk do programu.

    inline GraphicLine

    Co chybělo: Přístup k návštěvníkům alespoň takový jako ke sponzorům. Zatímco prvním je v tropických vedrech zakazováno přinést si vlastní vodu, druzí mohou bez omezení svými prezentacemi všechny obtěžovat, zamořovat veřejný prostor a znepříjemňovat návštěvníkům pobyt.

    Sly & Robbie

    jednobarevnost a vnucování, která je „ta správná“ hudba. I letos bylo možné strávit všechny čtyři dny s world music a nevidět jedinou rockovou kapelu, stejně jako poslouchat po celou dobu třeba jen kytary. Bylo možné zvolit jen a pouze elektroniku, nebo například ignorovat domácí interprety, dát přednost vyšším uměleckým záměrům, převážně hrajícím v sále Gongu, nebo čas vesele proskákat při country-punkovém divočení ve stanu Drive. A pořád bylo co poslouchat, přičemž nepřevažovali ani zasloužilí, ani novátorští experimentátoři.

    Dokud si tento přístup Colours zachovají, stále u nás budou vyčnívat. A těch skoro 44 tisíc lidí, které letos přilákaly, jsou už jen příjemným signálem, že to tak jde a má to smysl.

    – Antonín Kocábek (Týden)

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    5

  • Tara Fuki, Colours Of Ostrava, Crossroads, zahájení Ostrava 14. 07. 2015

    Crossroads Tara Fuki

    Až na ty Rudimental…

    Program letošního ročníku lákal na jména, která si nechá ujít jen málokdo, a k nim přidal přes dvě stovky dalších účinkujících. Přehršel možností vyžití ponoukal k nenasytnosti, obejít všechna lákadla však bylo pochopitelně nemožné. Za jediný den člověk v areálu s přehledem urazil i přes třicet kilometrů, a kdo překonal hranici patnácti navštívených vystoupení denně, těžko si mohl koncert užívat déle než několik minut. Přimět návštěvníka zastavit a naslouchat tak dokázaly jen ty nejpřesvědčivější výkony.

    Headlineři festivalu dle očekávání nezklamali a dostáli své reputaci. Výtky lze

    směrovat pouze na adresu zahraniční senzace Rudimental, která nabídla taneční okénko bez špetky gradace, a křehkého José Gonzáleze, jenž dobrovolně předal otěže užvaněnému publiku.

    Kromě hvězd sliboval line-up také nováčky s prognózou brzké slávy, přičemž v kategorii čerstvého zboží vynikali především islandští popaři Vök nebo sbory a houslemi rozzáření The Mispers.

    S potěšením lze konstatovat, že zástupci tuzemské scény představovali vyrovnanou protiváhu zahraniční složce programu a neměli problém přilákat publikum. Ať už jde o stálice české pop music Tata Bojs, nebo

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    6

  • Caribou, Colours Of Ostrava, Ostrava 16. 07. 2015
     
    GraphicLineGraphicLine

    Colours 2015 podle Veroniky

    Top sety: Björk, Kasabian, Gallon Drunk, Dillon, Other Lives

    inline GraphicLine

    Nej zklamání: José González

    inline GraphicLine

    Nej mimohudební zážitek: západ slunce během koncertu Björk

    inline GraphicLine

    Festivalový opruz: umístění Electronic stage do indoor sálu, kde byl každý delší pobyt neslučitelný se životem

    inline GraphicLine

    Co chybělo: lepší organizace koncertů v sále Gong stage, díky které by tento prostor s kouzelnou akustikou zbytečně nezůstával zdánlivě „vyprodaný“, ale ve skutečnosti plný volných míst.

    Caribou

    Anetu Langerovou či alternativní kapely Nod Nod nebo Kill The Dandies.

    Festival i letos obstál coby kolbiště multi-‑žánrového a multi-kulturního dění. Nechyběly ozvuky country, funky nebo world music a na ty, kdo měli chuť odpočinout si od hudby, čekaly chvilky poezie, workshopy nebo diskuzní fóra.

    Až na drobné detaily Colours of Ostrava 2015 zaslouží všechny palce nahoru. Každý ze čtyř dnů přinesl alespoň jeden okamžik, na který se nezapomíná, dramaturgie vytvářela zajímavé paralely napříč pódii a industriální areál tradičně nabídl jedinečnou atmosféru i komfortní zázemí navzdory vedrům.

    – Veronika Ondečková

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    Pohledy

    7

 
×
Čtete:
2015/8
Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.