Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

  • Group

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto lukáš dvořák, archiv kapely

    GraphicLineGraphicLine

    Divokej Bill

    Demokracie u nás nefungovala

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    rozhovor

    1

  • Divokej Bill doma, tak se jmenuje jediný letní samostatný koncert populární skupiny. Odehraje se 15. srpna a kapela kvůli němu v domovských Úvalech postaví největší pódium, na jakém kdy hrála, a představí čtyři zbrusu nové písničky. Proč to bude tentokrát bez hostů?

    GraphicLineGraphicLine

    V říjnu se objeví výběrové album Platinum Collection, na němž budou všechny hitovky z alb, jež Divokej Bill vydal u společnosti EMI. V zimě by kapela chtěla do nahrávacího studia, příští rok v březnu vydat novou desku a v květnu vyjet na turné. Podle zpěváka a kytaristy Vaška Bláhy by to tak bylo ideální.


    Váš festival Ouvalskej bigbít získal v posledních letech velkou tradici. Proč se letos nekonal?

    Rozhodli jsme se, že ho neuspořádáme. Neznamená to, že nad ním lámeme hůl, ale posledních pár ročníků se nám moc nevyvedlo. Bylo to nejspíš proto, že jsme na nich nehráli s Divokým Billem, a to jsme nechtěli kvůli tomu, protože jsme zjistili, že když

    hrajeme na Ouvalským bigbítu, tak celý den pořádáme festival, lítáme od čerta k ďáblu a večer jsme na pódiu utahaní a nepředvedeme doma v Úvalech to, co bychom předvedli jinde.


    A nedopadal festival špatně také ekonomicky?

    Přesně tak. Jednou pršelo, potom byl zase moc velký pařák, chodilo stále méně lidí, prostě to šlo ekonomicky dolů. Přitom jsme vždy měli hromadu nabídek na hraní s Divokým Billem ve stejném termínu někde jinde. Pořádání Ouvalského bigbítu nám zabralo nejméně dva měsíce práce, dohadování, lítání, vylepování plakátů a podobně. Potom jsme vyflusaní hráli a dalších čtrnáct dnů jsme bourali, dodělávali smlouvy a dostávali

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    2

  • Rectangle

    Řekli jsme si, že postavíme největší pódium, jaké jsme kdy měli

    GraphicLineGraphicLine

    se z toho. Trochu sobecky jsme si nakonec řekli, že se nebudeme trápit s akcí, která nemá takovou odezvu, když máme možnost jet hrát na jiné.


    Letos tedy 15. srpna uspořádáte v Úvalech jediný letní samostatný koncert. Vzhledem k tomu, že si ho organizujete sami, může se opakovat situace z Ouvalskýho bigbítu?

    Nebude se opakovat. Kolem toho koncertu budeme samozřejmě lítat, ale protože už jsme poučeni, tak ne 15. srpna, ale pouze předtím a potom. Všechno jsme si rozplánovali, v den vystoupení se budeme soustředit jenom na hraní. Na všechno ostatní se vykašleme.

    V čem bude koncert výjimečný?

    Je to naše nejdůležitější akce sezóny, takže jsme ji pojali jinak než vše ostatní. Už asi před třemi měsíci jsme si řekli, že postavíme největší pódium, jaké jsme kdy měli, a vymysleli jsme si k tomu různé vychytávky. Odehrajeme opravdu dlouhý koncert, což je také rozdíl oproti hraním na Ouvalským bigbítu, kde to nakonec bývalo jen na půl hodiny až čtyřicet minut. A nebudeme mít nejspíš žádné hosty.


    Jak to? Vždycky jste si je rádi zvali...

    No právě... Má to své pro a proti. Výhodou toho je, že se diváci dočkají něčeho zajímavého. Nevýhod je ale víc.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Teprve teď jsem si jist, že dělám pro kapelu maximum

    natočí Česká televize. Měl by z toho vzniknout padesátiminutový záznam a televize projevila zájem vyrobit také DVD. I to nás vedlo k rozhodnutí nezvat si žádné hosty. Mám také velkou radost z toho, že se bude točit v Úvalech, protože pro tamní občany to bude událost.


    Před několika lety jste se rozhodli organizovat si celou kapelu manažersky sami. Je to výhodné?

    Je to naprosto výhodné, jsem z toho nadšený. Nebylo to předtím rapidně špatné, ale byť nám management dělali kluci z Českého Brodu, což je v podstatě město vedle Úval a my mohli být neustále v kontaktu, občas komunikace vázla. Teď je všechno jednodušší. O kapelu se staráme tři, houslista Adam, kytarista Prochajda a já. Sejdeme se, dohodneme a rozhodneme.


    Co dělají ostatní z kapely?

    Přijali pozici muzikantů, kteří v Divokým Billovi hrají. Sem tam uděláme nějaké referendum, ale jinak je to prakticky na nás třech.


    Zkoušeli jste někdy nastolit demokracii?

    To nikdy nešlo. Každý člověk je jiný a u nás je to tak, že polovinu členů organizační věci vůbec nezajímají. Proto je lepší se jich na nic neptat, vyřídit to, a oni je pak přijmou jako přirozenou věc. Nemáme s tím takhle problém, jeden člověk nemůže stihnout všechno.

    Čím vás vaši hosté v minulosti vykolejili?

    Nebylo to nic tak zásadního, protože jsme se snažili si to vždycky užívat. Běžně se ale dělo, že jsme s nimi byli domluveni, že přijdou například po páté písničce, ale oni v tu chvíli nepřišli a my museli hrát další. Občas na pódium přišel hostující kytarista, který si postavil svou aparaturu vedle mé, nastavil ji nahlas a já se pak absolutně neslyšel. Měl jsem být v tu chvíli co nejlepší, ale místo toho jsem se pral s rachotem nástroje od někoho, kdo třeba tu pecku v životě neslyšel a hrál ji samozřejmě trochu jinak. Nic hrozného se nikdy nestalo, to ne, ale tyhle drobnosti bývají nepříjemné. Na devadesát devět procent navíc ten srpnový koncert

    Například?

    Třeba že hosté chodí zásadně nepřipraveni. Narušuje to plynulost koncertu i pohodu. Jsme zvyklí být na pódiu jako kapela, a najednou do toho přijde někdo, kdo vlastně přesně neví, co má hrát, a obvykle to všechny rozhodí. Problémem bývá také nazvučení a podobně. Tomu všemu se chceme vyhnout a 15. srpna to opravdu pojmout jako velký samostatný koncert Divokýho Billa.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    4

  • GraphicLineGraphicLine

    Mám rodinu, nechodím do hospody, brnkám na kytaru a písničky přicházejí

    Rectangle

    jsem měl pocit, že pro naši kapelu dělám maximum. Teprve teď jsem si ale jist, že to tak je. Dnes je mi jasné, že jsem nikdy předtím nebyl tak našláplý a tvůrčí. Denně hraju na kytaru, denně si s ostatními z kapely píšeme, voláme, posíláme si nápady a ukázky. Cítím, že všichni v Divokým Billovi máme chuť nahrát velkou desku.


    Jak to, že si až teď připadáte tak našpláplý a tvůrčí?

    Vím přesně, čím to je. Dříve jsem vyprávěl, jak hrozně na kapele makám, a přitom jsem jenom chodil do hospody a kecal. Dnes mám rodinu, nechodím do hospody, a zatímco si má malá dcera vedle mě hraje, já brnkám na kytaru a písničky mi přicházejí.


    Napsal jste i nějakou pro dceru?

    Je tam jedna romantická ukolébavka, ale

    Obvykle jsme šli do studia, měli jsme připravených osm pecek a tam jsme pak dodělávali další. Bylo to ovšem strašně náročné. Pro novou desku máme už teď hotových třináct skladeb, a to i s texty. Přitom jsme v životě neměli najednou otextovaných tolik nových písniček. Navíc jsou všechny skvělé. Vždycky

    Které vaše písničky jsou dnes vašimi favority?

    Budete se divit, ale ty, které jsme ještě nenatočili, a vyjdou na novém albu. Z pro mě skoro nepochopitelných důvodů jsem se teď opřel do tvorby a napadají mě skvělé věci.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    5

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    divokej bill

    Kapela ze středočeských Úval vznikla v roce 1998. Debutové album Propustka do pekel vydala v roce 2000 a pak následovalo dalších pět studiových, jedno výběrové a tři koncertní alba. Poslední deska se jmenuje 15 a na trh se dostala v roce 2013. Sestavu tvoří Vašek Bláha (kytara, zpěv), Roman Procházka (kytara), Miloš Jurač (baskytara), Štěpán Karbulka (zpěv), Adam Karlík (housle), Honza Bártl (banjo), Martin Pecka (akordeon) a Marek Žežulka (bicí).

    Rectangle

    kluci mi řekli, že je jako od Petra Spáleného. To znamená, že na album asi neprojde.


    A já si myslel, že srovnání s Petrem Spáleným je pocta...

    Já ho mám také rád, ale ostatní z kapely to berou jako chlapi a podobné balady nevyhledávají.


    Kdy nová deska vyjde?

    My ji ještě nezačali nahrávat, ale protože bychom příští rok chtěli někdy v květnu až červnu vyjet na turné, byli bychom rádi, aby vyšla v březnu a lidi měli čas si ji před koncerty poslechnout. V ideálním případě ji natočíme přes zimu.


    Zahrajete na koncertě v srpnu i úplně nové skladby?

    Budeme hrát čtyři. Málokdy se nám v minulosti povedlo, že jsme složili písničky a ještě před vydáním alba je hráli půl roku na koncertech. Má to tu výhodu, že si takříkajíc sednou, naučíme se je a ve studiu je pak

    nahrajeme za polovinu času a v euforii, protože přesně víme, co hrajeme. Věřím, že než půjdeme v zimě do studia, budeme na koncertech hrát i další nové skladby.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    rozhovor

    6

 
×
Čtete:
2015/8
Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.