Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

  • RectangleRectangleRectangleGraphicLine

    text Iva Boková

    foto warner music

    GraphicLine

    Disturbed

    Strategický návrat v plné síle

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    enface

    1

  • Disturbed patří v Americe k nejvýraznějším metalovým kapelám posledních dvou dekád. Když už se zdálo, že je s nimi nadobro konec, v červnu po čtyřleté pauze překvapili oznámením o vydání nového alba, které po celý rok tajně nahrávali.

    GraphicLineGraphicLine

    Zatím poslední, páté studiové album Asylum vydali koncem srpna roku 2010. Debutovalo na prvním místě amerického prodejního žebříčku Billboard 200 jako čtvrtá deska z jejich dílny za sebou, což se dříve podařilo jen dvěma rockovým kapelám: Metallice a Dave Matthews Bandu.

    Úderná metalová formace vyrazila na velké americké turné. Krátce za jeho polovinou se zřejmě začala projevovat únava po desetiletém nonstop vytížení. Zpěvák David Draiman měl vážné problémy s hlasivkami, které si vyžádaly čtyři týdny léčby. Koncertní šňůra tím pro Disturbed předčasně skončila. V roce 2011 následovala další turné a vystoupení na letních festivalech.

    V červenci přišlo pro fanoušky smutné oznámení. Disturbed bez jakýchkoli podrobností

    a dalšího vysvětlování ohlásili na období po dokončení nadcházejícího amerického turné pauzu blíže nespecifikované délky. Rozvířily se spekulace o tom, že kapela definitivně skončila a objevovaly se nejrůznější dohady o důvodech. Některá média uváděla jako příčinu osobní problémy mezi muzikanty, které ale členové skupiny v rozhovorech zarytě popírali. Všichni se nicméně začali věnovat jiným hudebním projektům.

    Uplynuly téměř čtyři roky a koncem tohoto června začali Disturbed na oficiálních stránkách i profilech na sociálních sítích jako možný příslib něčeho nového zveřejňovat upravené vizuály jejich maskota, vylepšené logo i zavádějící krátké videoklipy. 23. června to přišlo! Dlouho a s napětím očekávané oznámení o návratu na scénu se stalo

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    2

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    Několik měsíců jsme odjížděli z domova a ani svým nejbližším jsme nemohli prozradit, kam vlastně jezdíme a co tam děláme

    skutečností. A to nebylo jediné překvapení. Kapela rovnou zveřejnila zbrusu novou skladbu The Vengeful One s tím, že jde o první ochutnávku ze šestého studiového alba, které vydá už 21. srpna letošního roku.

    „Záměrem bylo odejít, když jsme byli na vrcholu, kde jsme skutečně byli, a vrátit se ve chvíli, kdy se budeme znovu cítit plni života,“ uvedl frontman David Draiman v tiskovém prohlášení. „Byla to strategie. Chtěli jsme si dát šanci opět dýchat. Teď je správný čas se vrátit. Prostředí je připravené, hudební svět je připravený, my jsme připravení.“

    „Od roku 1998 jsme jeli prakticky nonstop,“ dodal bubeník Mike Wengren. „Každý z nás se potřeboval věnovat vlastním záležitostem. A netrvalo dlouho, než se nám začala vracet chuť do společné práce.“ Kytarista Dan Do

    negan pak vysvětlil: „Chtěli jsme se vrátit, jakmile všichni začneme cítit tu potřebnou energii a zafunguje nutná chemie. Nastal okamžik, kdy nám to začalo chybět, a byli jsme si jistí, že natočíme album, které bude stát za to. Udělali jsme si to zkrátka po svém.“

    O tom, že Disturbed přemýšleli správně a zvolili dobrou strategii, svědčí fakt, že video k novému singlu The Vengeful One během čtyř týdnů zhlédlo víc než tři a půl milionu lidí. Muzikanti správně tušili, že po nich bude po pár letech v ústraní hlad.

    Kapela začala potají pracovat na novém albu už začátkem loňského roku. Nevěděli o tom tehdy ani blízcí přátelé a rodiny muzikantů. „Byla to nesmírně těžká zkouška. Několik měsíců jsme odjížděli z domova a ani svým nejbližším jsme nemohli prozradit, kam

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    3

  • vlastně jezdíme a co tam děláme. Hodně jsem s tím bojoval, protože neumím lhát,“ přiznal kytarista Donegan.

    Vůbec poprvé od roku 2001 skládali nové písně společně. „Všechno, co se objeví na této desce, vzniklo v jedné místnosti,“ prozradil zpěvák Draiman. „Bylo skvělé si připomenout zkušenost z našich začátků. V novém materiálu se to výrazně projevilo, ať už jde o vášeň, s jakou jsme tvořili a nahrávali, sílu, kterou jsme do toho vložili, nebo pocity, které to v nás vyvolalo. Cítili jsme velký rozdíl.“

    Za producenta si tentokrát Disturbed, kteří si několik alb natáčeli sami, vybrali stále věhlasnějšího Kevina Churka, jenž spolupracuje například s Ozzym Osbournem, Five Finger Death Punch, Papa Roach a dalšími.

    Nové album dostalo vzhledem k okolnostem výstižný název Immortalized (Znesmrtelněný) a ve standardní verzi nabídne dvanáct skladeb. Jak už je u kapely téměř zvykem, nechybí jedna předělávka, tentokrát si vybrala klasickou píseň The Sound of Silence od popového dua Simon & Garfunkel.

     
    GraphicLineGraphicLineGraphicLine

    4x ochutnávka

    The Vengeful One

    Inside the Fire

    Down With the Sickness

    Land of Confusion

    GroupGroupGroupGroup

    Koncem června Disturbed zveřejnili první ukázku z tajně nahrané comebackové desky s upravenou grafikou, novou podobou maskota a animovaným klipem.

    Video se dotýká velmi citlivého tématu. Kapela se takto rozhodla podpořit krizovou linku, která pomáhá lidem v nouzi a zabývá se prevencí sebevražd.

    Druhý singl z debutového alba The Sickness a zároveň první platinový, který patří k nejoblíbenějším skladbám od Disturbed. Kapela ho na koncertech obvykle hraje v přídavku.

    Muzikanti z Disturbed rádi předělávají své oblíbené skladby od jiných interpretů. Na album Ten Thousand Fists z roku 2005 si vypůjčili megahit od legendárních Genesis.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    4

     
     
     
     
  • GraphicLineGraphicLine

    Byli jsme důkladnější než kdykoli předtím. Všechno jsme pitvali pod mikroskopem

     
    GraphicLineGraphicLine

    Disturbed

    Americká kapela z Chicaga s dvacetiletou historií hraje hutný moderní metal. Od roku 2003 působí v nezměněné sestavě, již tvoří zpěvák David Draiman, kytarista Dan Donegan, baskytarista John Moyer a bubeník Mike Wengren. Na kontě má zatím pět studiových alb, šesté vychází v srpnu. V začátcích kariéry se Disturbed svezli na úspěšné vlně nu-metalu. Už tehdy se odlišovali hlavně díky typickému štěkavému projevu frontmana i nevšední pódiové show, během níž se zpěvák nechával přikurtovat na elektrické křeslo. Podobně jako třeba Iron Maiden mají maskota, který je součástí veškeré grafiky. Říkají mu jednoduše The Guy.

    skakovali v nynější Tesla aréně na pražském holešovickém výstavišti Marilynu Mansonovi a působili trochu jako zjevení. Dunivá energická rytmická hudba, frontman s kovovými kly v bradě, elektrické křeslo na pódiu, neuvěřitelně silný hlas, který téměř bez nádechů deklamoval dlouhé texty, i příjemné melodické zpěvy musely zanechat silné dojmy ve všech přítomných. Ať už to bude tentokrát jakékoli, vynechat jejich show by byla zásadní chyba. Co kdyby se totiž Disturbed zase brzo rozhodli vyhlásit „pauzu blíže nespecifikované délky“.

    Očekává se, že každým dnem Disturbed ohlásí první termíny turné k nové desce. Pokud s ní přijedou i do České republiky, už to zřejmě vzhledem k vyzrálejším projevům muzikantů nejspíš nebude takové divadlo jako při první show. Tehdy v roce 2002 před

    Disturbed mají vlastní hudební rukopis a vzhledem k typickým muzikantským postupům i již zmíněnému zpěvu frontmana je vždycky poznáte. Zásadní změny po této stránce zřejmě nový materiál nepřinese. „Zařadili jsme mnoho nového a čerstvého, alespoň pokud se týká mixu. Byli jsme důkladnější než kdykoli předtím. Všechno jsme pitvali pod mikroskopem, každý se ke všemu podrobně vyjadřoval a věřte, že mnohdy hodně nahlas. To je tak, když se v jedné místnosti setká několik mužů typu alfa samec a každý si je jistý, že zrovna on má pravdu a musí být po jeho. Asi dvakrát jsme se brutálně zhádali, ale abych někomu nekřivdil, vesměs byli všichni laskaví a ve finále ochotni vyzkoušet cokoli z toho, co navrhl někdo jiný. Vzájemně jsme spolupracovali velmi dobře, velmi profesionálně. Ne že by to tak dřív nebylo, ale tentokrát jaksi o něco víc,“ uvedl zpěvák kapely.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    enface

    5

 
×
Čtete:
2015/8
Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.