Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

  •  
    RectangleGraphicLine

    text JARDA KONÁŠ

    foto warner music

    GraphicLine

    Led Zeppelin

    9 alb, která změnila historii

    „Co se týče studiových nahrávek, je to všechno,“ oznámil před dvěma měsíci Jimmy Page. Současná reedice, která obsahuje na bonusových discích nezveřejněné nahrávky a alternativní verze skladeb, vyškrábala studiový archiv legendární kapely až na suché dno. Připomeňte si, jaké byly ve své době jednotlivé desky.

     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Presence (1976)

    Sedmá deska sice obsahuje desetiminutový opus Achilles Last Stand, ale dává nenápadně tušit, že vrchol tvůrčích sil už má kapela za sebou. Na Led Zeppelin se opět slétají kritici a citelně o ně opadá zájem. V Británii a USA je sice album stále první, ale ve zbytku světa a především kontinentální Evropě prodeje netěší, v Německu se deska nedostala ani do první dvacítky navzdory popularitě Led Zeppelin i faktu, že Presence natáčeli v Mnichově. Pro kapelu však byla tato studiovka zásadní v jiném směru – rok předtím měl Robert Plant vážnou autonehodu a nahrávání Presence tak bylo pro všechny členy jakousi terapií a návratem z bludiště nejistot. Nové vydání obsahuje několik hrubých mixů, alternativní verze tří skladeb a především nikdy nevydanou instrumentálku 10 Ribs & all / Carrot Pod Pod (Pod).

    Achilles Last Stand

    Prodej desek možná Zeppelínům pomalu klesal, ale publikum tuto pecku milovalo a od roku 1977 zněla na každém koncertě.

    GroupRectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Led Zeppelin (1969)

    Na konci šedesátek šly věci neuvěřitelně rychle. V srpnu 1968 se rozpadla Pageova kapela The Yardbirds, v září se formovala sestava Led Zeppelin a v říjnu už ve studiu pracovala na debutové desce. Rekordně krátkou dobu zabralo i nahrávání, po třiceti šesti hodinách ve studiu bylo hotovo. Kapela byla sehraná, prakticky celou desku předtím přehrávala večer co večer na skandinávském turné. Ikonické album s padajícím Hindenburgem na obalu u kritiky propadlo, ale mezi hudebními fanoušky se začalo šuškat o nové kapele, která hraje jako nikdo předtím. Loňská reedice v luxusní verzi obsahuje přes hodinu živého materiálu nahraného v pařížské Olympii, došlo i na skladby z následující desky.

    Good Times Bad Times

    Otvírák debutové desky, kterým to všechno tehdy začalo.

    GroupRectangle
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    II. (1969)

    Pravý opak předchozí desky, natáčení „Dvojky“ se táhlo jako týden před výplatou. Na kapelu byl vyvíjen silný tlak, aby na debut navázala co nejrychleji, a tak Page s Plantem dávali nový materiál dohromady na hotelových pokojích během amerického turné. Lehce pozměněný zvuk kladoucí důraz na syrovější riffy a rozdivočelé Bonhamovy bicí kapele prospěly – novinka debut okamžitě překonala a navzdory stále trvající špatné kritice se vyhoupla na špičku žebříčku prodejnosti ve Velké Británii i USA. Prodávala se tak rychle, že se z ní stalo podpultové zboží a vydavatelství Atlantic muselo dělat pořadníky na distribuci dotisků. Reedice obsahuje alternativní verze skladeb a jednu dříve nevydanou věc, instrumentálku La La, která vznikla během jamování ve studiu.

    Whole Lotta Love

    Jeden z nejvýraznějších riffů v dějinách rocku a Plantův ječák dohromady se rovnají náloži ekrazitu.

    Nově vydaná instrumentální skladba La La

    GroupGroupRectangle
     
     
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    III. (1970)

    A zase pravý opak, než tomu bylo u předchozí desky. Zatímco ta vznikala pod tlakem, materiál na „Trojku“ naopak Page a Plant skládali v klidu, tichu, stranou od civilizace, na chalupě Plantovy rodiny v pohoří Bron-Yr-Aur (ve velštině Zlatá hora, ale také Zlatá ňadra). Kapela na desce zjemnila zvuk a s výjimkou úvodní vypalovačky Immigrant Song klade důraz na akustiku, hodně odkazuje k tradičnímu britskému folku. Prodejnost sice oproti Dvojce mírně klesla, ale naopak první kritici začali brát Led Zeppelin na milost. Slovo první zdůrazňujeme, jinak byla kapela s novináři dále na nože.

    Oficiálně v rámci reedice vyšly tři nevydané skladby, ale z toho pouze Key To The Highway / Trouble In Mind je vyloženě novou věcí. Bathroom Sound a Jennings Farm Blues jsou alternativní verze starších písní. Perličkou je, že loňské vydání do puntíku kopíruje hravý obal původní vinylové Trojky, kde jste mohli točit velkým kolem a na přední straně se podle toho měnily obrázky.

    Nevydaná skladba Key To The Highway / Trouble In Mind

    Immigrant Song

    Nejdivočejší věc z celé desky se paradoxně stala symbolem jinak akustické „Trojky.“

    GroupGroupRectangle
     
     
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    IV. (1971)

    Členové kapely by s tím asi nesouhlasili, ale „Čtyřka“ je mezi fanoušky považovaná za opus magnum, vrcholné dílo Led Zeppelin, které nikdo nikdy nepřekoná. Ze soukromé revolty vůči vydavatelství v podobě svědomitého odmítání jakéhokoli nápisu na obalu vykvetla legenda o mystickém pozadí alba. Lidé dodnes debatují, co znamená stařec nesoucí větve, kdo je nakreslený poutník se svítilnou a co znamená tajemný znak připomínající písmena Zoso. Jisté je, že se na počinu objevuje asi nejslavnější skladba Zeppelínů, Stairway To Heaven. Při jejím skládání byl Page tak nadšen z Plantova textu, že jej od čtvrté desky dále jmenoval výhradním textařem kapely. Zajímavost – s výjimkou debutu je to jediná studiová deska, která se v USA nedostala na špici prodejnosti. Kritici ale konečně nešetřili chválou. Reedice obsahuje pouze alternativní verze známých skladeb a jejich hrubé mixy, nadchne ovšem obrazovým doprovodem.

    Stairway To Heaven

    Těžko bychom v repertoáru Led Zeppelin našli slavnější skladbu než dechberoucí Schody do nebe.

    GroupRectangle
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Houses Of The Holy (1973)

    První deska složená výhradně Led Zeppelin, na předchozích sem tam coverovali jiné hudebníky nebo předělali tradicionály. Do popředí se autorsky nově dostal i John Paul Jones, který je podepsaný pod polovinou skladeb a jeho klávesy prakticky vládnou celé druhé straně desky díky hypnotické No Quarter. Nepracovalo se v tradičním londýnském studiu Olympic, ale v mobilním studiu Stargroves Micka Jaggera. Poprvé od debutu kapela během nahrávání hodně jamovala, například D‘yer Mak‘er dostala reggae nádech až chvíli před natáčením, a to jen díky tomu, že se na ni bosé kapele na trávníku před studiem nejlépe ze všech verzí tancovalo. Zajímavé je, že titulní píseň Led Zeppelin sice nahráli také, ale schovali ji až na následující desku.

    Bonusový materiál reedice obsahuje opět jen alternativní verze písní, o to více v nich lze ale sledovat výrazný Jonesův rukopis.

    The Song Remains The Same

    Úvodní skladba z nové desky všechny uklidnila. I po vydání legendární „Čtyřky“ to Zeppelíni furt měli v sobě.

    GroupRectangle
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Physical Graffiti (1975)

    Pro mnohé fanoušky další milník v historii rockové hudby. Hutná studiovka našlapaná silnými skladbami v čele s Kashmirem vlastně jako dvojalbum vznikla náhodou. Původně normální osmistopá deska překročila stopáž tehdejších standardních vinylů, a tak se Led Zeppelin rozhodli přidat skladby vyřazené ze starších desek, a roztáhnout tak novou nahrávku na dva vinyly. Physical Graffiti tak kombinuje starší ikonický zvuk kapely s pompézností stadiónového rocku, který byl v polovině 70. let na vzestupu. Album pomohlo Led Zeppelin k vzácnému rekordu. Už před vydáním si je objednalo přes půl miliónu fanoušků a s jejich zájmem se svezly i starší desky. Do žebříčku Billboard Top 200 se tak dostalo všech šest studiovek, což se jiné rockové kapele nikdy nepodařilo.

    Vyčerpávající obsah o další tři čtvrtě hodiny hudby nafukuje letošní reedice obsahující i několik rarit. Jde ovšem opět o původní skladby v jiném podání nebo s alternativním textem. Krásné provedení vzdává hold původnímu vinylovému obalu znázorňujícímu činžovní domy, v jejichž oknech se mění obrázky.

    Alternativní verze slavné Trampled Under Foot pod názvem Brandy & Coke

    Kashmir

    Další ikonická skladba. Dramatická, silná a plná šťávy do posledního taktu.

    GroupGroupRectangle
     
     
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    In Through the Out Door (1979)

    Tragická smrt Plantova syna v roce 1977 znamenala pro Led Zeppelin dlouhou pauzu, během které se truchlící zpěvák dával dohromady a zbylí členové se vídali velmi zřídka. Přesto se (pod tlakem médií a fanoušků spatřujících v odmlce rozpad skupiny) dali do práce a novou desku natáčeli ve stockholmském studiu Polar patřícímu skupině ABBA. Středobodem desky je úvodní In The Evening, za vypíchnutí stojí ale i All My Love, kterou složil Robert Plant s Johnem Paulem Jonesem a jde o jednu z mála písní v historii Zeppelínů, pod kterou není autorsky podepsán Jimmy Page. Kritici, překvapivě, nebyli nadšení a v prodejích se deska propadla ještě hlouběji než Presence. To stále stačilo na platinové ocenění v několika zemích, ale zlaté časy byly definitivně pryč. Letošní reedice obsahuje bonusově kompletní skladby v hrubých mixech plus tři v alternativních verzích.

    In The Evening

    Pageova mohutná kytarová linka a Plantův lehce výsměšný zpěv měly být vzkazem kritikům, že Led Zeppelin navzdory recenzím patří do historie rockové hudby.

    GroupRectangle
     
     
    GraphicLineGraphicLine

    Coda (1982)

    Coda znamená závěrečnou část skladby a pro Led Zeppelin šlo opravdu o labutí píseň. Deska vyšla totiž dva roky po rozpadu Led Zeppelin zapříčeněného předčasnou smrtí Johna Bonhama. Obsahuje studiové nahrávky nabrané během dvanácti let existence kapely, úvodní We‘re Gonna Groove pochází například z období nahrávání Dvojky a skupina touto skladbou otevírala slavný koncert v Royal Albert Hall v roce 1970. Bonusový materiál letošní reedice patří mezi ty nejzajímavější – kromě alternativních verzí několika skladeb obsahuje především nahrávky písní Four Sticks a Friends, které pořídili Page a Plant v roce 1972 během cesty do Indie a nahráli je společně s bombajským orchestrem.

    We‘re Gonna Groove

    Až po rozpadu kapely se fanoušci konečně dočkali studiové verze skladby, kterou roky znali z koncertů.

    GroupRectangle
     
     

    story 2/2

    Polygon
     
     
     

    1

    1

    GraphicLineGroup
     
 
×
Čtete:
2015/8
Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.