-
text kay buriánek
Festivalové bašty II.
FOTO: Titulka – Shutterstock | Matyáš Vorda – Pepa Bolan | Filip „Fido“ Vondrášek – Lukáš Kopecký
Koloběh halušek
11. 7.
Hrady CZ, Točník
Na první zastávce festivalu Hrady CZ jsme se zařadili do letního koloběhu halušek. Tolik halušek se zelím jako na tomto festivalu, který se koná každý víkend celé prázdniny, jsme nikdy nikde nepozřeli. Dostali jsme jako vždy stravenky, na něž si můžeme v areálu v jednom ze stánků koupit jídlo. Mají tam halušky a taky ještě něco jiného, ale to už jsme jednou všichni ochutnali a nepotřebujeme to zkoušet znovu. V backstagi je to rozmanitější, občas uvaří guláš nebo po nocích dělají hladovým kapelám toasty, které to vždycky všechno zachrání. Na tomhle festivalu opravdu nenajdete žádné alternativnější nebo zdravější stánky, je to naprostá festivalová klasika.
Skutečně VIP bar
12. 7.
Vysočina Fest, Jihlava
V Jihlavě jsme měli možnost jít se najíst do VIP baru, kde, kromě neustále se doplňujícího minirautu, byl bar s teplým jídlem. Měli například výbornou svíčkovou, sekanou, těstovinový salát či guláš.
Co krom těch halušek?
17. 7.
Hrady CZ, Rožmberk
Hrady pojedeme celé prázdniny, takže to bude většinou dost stejné, jako jsem psal v prvním postu. Ale je jedna věc, kterou musím napsat, abych úplně nekřivdil hnědému stánku s haluškami. Ptal jsem se kluků veganů z Pipes & Pints, jestli mají nějaký tip, co se na Hradech dá jíst. Oni mi doporučili, že v areálu mají žampiony se zeleninou, které jsou prý super. Takže příště mám co zkusit. No, jinak je to vlastně stejné.
Havana místo tofu
24. 6.
Přeštěnice Open Air Festival
Tak jedeme dál. Přeštěnice jsou menším, přesto sympatickým lokálním festivalem kousek od jihočeského Milevska. V šatně jsme měli nachystané parádní obložené mísy, plné všeho možného včetně zeleniny, ovoce a tmavého pečiva. Je trošku škoda, že neobsahovaly tofu nebo tempeh, ale Havana Club nám zavřel ústa. V areálu nebyl ani jeden vyloženě veganský stánek, byť někteří stánkaři byli ochotní vyjít mimozemšťanům vstříc. Velmi sympatický byl stánek Just Potatoes, který, jak je z názvu patrné, nabízel vařenou bramboru s nějakým super dresinkem dle výběru. Slečna mi nabídla bramboru s guacamole.
Burrito od Strýce
24. 6.
Strýc of Klatovy, Klatovy
Ten samý večer jsme přejeli do Klatov, kde probíhal první ročník městského festivalu Strýc of Klatovy. Fesťák se odehrával na pěti pódiích, my jsme hráli v letním kině. Dostali jsme lístečky na naprosto delikatesní dobroty. Já si vybral luxusní burrito, jak jinak než bez sýra a smetany, a oblizoval se ještě cestou v dodávce.
Doma jsme gurmáni
5. 7.
Mighty Sounds, Tábor
Vim, že samochvála smrdí, ale budiž mi omluvou, že jsem jedním z pořadatelů festivalu, nikoli festivalového cateringu. O ten se v areálu stará Aleš Víšek a nutno dodat, že víc než dobře. Aleš je gurmán vegetarián, nebo chcete-li gurmet, nesnáší éčka a laciné smažené kejdy, tudíž těchto už na pohled odpuzujících jídel se na Mighty nedočkáte. Každoročně kromě pestré mezinárodní kuchyně o nic nepřicházejí ani vegetariáni a vegani. Tento rok jsem nejvíc „frčel“ na veganských burgerech od plzeňské partičky Inspiral a veganských lasagní u menšího stánku lidí z Berlína, který mi byl několikrát doporučen, a posléze jsem už doporučoval i já. V areálu byly i vegan pizza, humus či různé variace kuskusu. Trochu mě zklamal LoVeg, který nabízel kari jako pouhopouhou zelenou kokosovou omáčku bez kousku zeleniny a párek v klasickém bílém rohlíku z Makra, jenž rozhodně není veganský. Oproti loňskému roku mi chyběla delikátní zmrzlina z rýžového mléka s malinami. Catering pro zaměstnance, brigádníky a kapely jsem vyzkoušel třikrát. Robi nudličky, ratatouille a kokosové kari, všechny tři variace byly veganské a hodnotil bych je jako dobré.
Konečně tofu v backstagi
11. 7.
Coombal Open Air, Lužná
Tento festival mě hodně bavil jak line-upem, tak jídlem. Sice jsme přijeli dost pozdě, takže u stánku se super vegetariánskými hot dogy a burgery už nic nebylo, ale v backstagi byla hromada lahůdek včetně tofu a celozrnného pečiva.
Kukuřice s květákem
18. 7.
Stop Zewling, Úvaly
V areálu nebylo víceméně nic, a i když jsou pořadatelé naši kámoši, nebudu je šetřit a nahlas říkám, že se na catering totálně vybodli. Vegani dostali jednu ogrilovanou kukuřici a masožrouti téměř neogrilovaný květák.
Na falafel do Ostravy
19. 7.
Colours of Ostrava, Ostrava
Na Colours jsem se tento rok vydal jako návštěvník a s jistotou mohu říci, že se tam dobře nají jak karnisti, tak vegetariáni a vegani. Na výběr toho pro bíložravé návštěvníky bylo fakt hodně. Různé druhy burgerů, luštěninových karbanátků, saláty, tortilly, kuskus nebo grilované Portobello žampióny. Já si však nejvíc ulítl na naprosto dokonalém falafelu ve špaldové placce s hummusem u slovenské party, která fakt umí!
Burger z lilku?
25. 7.
Fialka Fest, Příbram
Fialka Fest je akce menších rozměrů u vody a k jídlu jsem dostal parádní burger z lilku. Na výběr tam měli ještě asi pět čistých veganských jídel, takže rozhodně pět hvezdiček z pěti!
Hladový konec
25. 7.
Den Platanu, Protivín
Ten samý večer jsme ještě popojeli do Protivína na Den Platanu. Budu-li upřímný, areál jsem moc neprolezl, ale v šatně jsme měli nachystané mísy včetně hromady zeleniny. Vzhledem k tomu, že mi ještě v žaludku visel burger z Fialka Festu, a navíc bylo asi čtyřicet stupňů, ani jsem na jídlo neměl moc chuť.
Kuře pro vegetariány
18. 7.
Vysmáté Léto, Kadaň
V Kadani jsme dostali na výběr ze šesti jídel z nedaleké restaurace, kde i do údajně vegetariánských špaget Quatrro Formaggi dávají kuřecí maso. Všechno se nakonec nějak vysvětlilo, a tak ani náš vegetariánský zvukař Šmity hladový nebyl. Měli jsme Havanu, Jacka a víno, takže si nemůžeme stěžovat.
Matyáš je všestranně talentovaný hudebník. Jeho hlavním působištěm je populární poprocková skupina Mandrage. Krom toho před pár lety začal fungovat i jako DJ pod jménem Dead Sailor. Kromě rezidentních nocí v pražském klubu Chapeau Rouge je vyhledávaným párty dýdžejem i leckde jinde. Aby toho nebylo málo, hraje ještě pro radost šanson a tango se svým tatínkem v kapele Burlesque. Jí všechno.
www.mandrage.cz
www.facebook.com/sailordead
www.facebook.com/Burlesque
Matyáš Vorda
(Mandrage, Dead Sailor)
Filip zvaný Fido je trombonista a zpěvák ska kapely Fast Food Orchestra. Zároveň je jedním z klíčových postav realizačního týmu letního festivalu Mighty Sounds. Fido je vegan, to znamená, že nejí maso ani mléčné výrobky.
www.fastfoodorchestra.cz
www.mightysounds.cz
Filip „Fido“ Vondrášek
(Fast Food Orchestra)
Jak se jí na českých festivalech? Všežravec Matyáš z Mandrage a vegan Fido z Fast Food Orchestra pro Headliner podruhé zachytili své jídelní zážitky ze zákulisí letošních hudebních přehlídek. Žel, gurmán Mike Trafik z PSH nám vypadl, asi celý měsíc nic nejedl, chudák.
jídlo
1
1
Předchozí článek:
Village People
Další článek:
Refused