Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

  • GroupGraphicLine

    text a foto Kateřina Nováková

    GraphicLine

    Glastonbury

    Festival z jiného světa

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Reportáž

    1

  • Letošní ročník Glastonbury byl vyprodaný za 25 minut. Největší haló vyvolal Kanye West jako headliner. Nejvtipnějším VIP návštěvníkem festivalu byl herec Bradley Cooper. Nejkrásnější moment? Když zpoza mraků vykouklo slunce, lidé začali spontánně tleskat a člověk si říkal, jak málo vlastně stačí ke štěstí. Co dál?

    GraphicLineGraphicLine
     

    Dave Grohl si zlomil nohu. Dost nešťastně právě před termínem dvou koncertů ve Wembley a headline slotu na Glastonbury. Foo Fighters museli všechno zrušit. V časovém harmonogramu se na jejich prestižní místo posunuli Florence and The Machine. Zásadní otázkou pátečního dne tak bylo, kdo opanuje osmou večerní.

    Tipů bylo na diskusních fórech hned několik, mezi nimi třeba Blur, Kings Of Leon nebo Elbow. Nakonec se povedlo udržet tajemství až do zdárného konce a až s pádem černého závěsu bylo jasné, že půjde o spanilou jízdu The Libertines. Set odstartovali s písní Delaney, kterou následovaly Vertigo, Time For Heroes i What Katie Did.

    I když Dohertyho výkon nebyl stoprocentní, někdy mu vypadlo slovo, jindy začal zpívat

    refrén až na poslední chvíli, Carl Barat mu to blahosklonným pohledem vše odpouštěl. Když se díváte na tyhle dva, na jejich vzájemné pohledy i vtípky na pódiu, připadáte si, jako když se na konci filmu ti dva vezmou a žijí šťastně až do smrti. A vy z toho máte úžasný pocit a je jedno, že do toho příběhu vlastně nepatříte. Vypadá to, že i potomek z téhle lásky v podobě nové desky letos ještě také bude.

    Florence Welch přípravy rozhodně nepodcenila. Živou kapelu doplnily i harfistka a pětice vokalistek. Obavy, že po nedávno vyléčené zlomenině nohy nebude její show stoprocentní, vzaly za své hned úvodem. Využila každičkého kousku na pódiu k úprku i tanci, až někdy popadala dech. Její nová deska How Big, How Blue, How Beautiful

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Reportáž

    2

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    West zasadil úder zpátky fanouškům, kteří sepsali petici proti jeho vystoupení na Glastonbury

    nemá slabé místo a odkrývá ještě citelněji to, co se zpěvačce děje uvnitř hlavy. O to jednodušší pro ni bylo vytvořit si i při koncertě svůj svět, kterým dokázala naprosto strhnout. Místy byla až teatrální, ale přesně

    na hranici uvěřitelnosti. Došlo i na předělávku Times Like These jako dík Foo Fighters za hvězdný čas. Nebylo co vytknout.


    Kanye to zvládl

    V sobotu mělo ikonické pódium ve tvaru pyramidy dva hiphopové headlinery, kteří cílí na podobnou věkovou skupinu, mají toho dost společného a srovnání se automaticky nabízí. Pestrobarevný cirkus plný barev, tanečnic a všudypřítomného loga značky se třemi pruhy prezentoval Pharell Williams. Jeho show vypadala spíš jako natáčení

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Reportáž

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Ať už Jamie T posledních pět let zápolil s čímkoli, je dobře, že už to je pryč

    reklamy a působila dost nepatřičně. Nesahal jen po svých písních, ale i produkci pro jiné, například po Drop It Like It’s Hot nebo Hot In Here. V naprostém kontrastu proto vyzněla show Kanyeho Westa a jeho minimální snaha dostat dav na svou stranu, o což se Pharrell tak urputně snažil.

    Žádní tanečníci, žádné projekce, žádné barvy, a dokonce i DJ byl odklízen na nevzdálenější část pódia. Vypadalo to skoro na (byť nahlas nevyslovený) úder zpátky fanouškům, kteří sepsali petici proti rapperovu vystoupení na Glastonbury. West samozřejmě neopomněl věnovat píseň manželce Kim, která společně s Chrisem Martinem, Lewisem Hamiltonem i Stellou McCartney přihlížela koncertu z koridoru pro fotografy. Show nebyla tak precizní, jak by se očekávalo, několik písní začalo opětovným puštěním podkladu a monotónní prezentaci rozčísl až Westův výlet na jeřábu nad hlavy davu a taky třicetivteřinová pasáž Bohemian Rhapsody, která naživo nepůsobila tak tragicky jako ze zpětného, stokrát propíraného videozáznamu.


    Frajer Lionel

    Překvapivě největší počet lidí před Pyramid stage dokázal v neděli nashromáždit Lionel Richie. I v šestašedesáti letech působil věrohodně a byl plný sil. Navíc jeho hity All Night Long, Hello Is It Me You Looking For nebo Dancing On The Ceiling zná každý, takže když se před koncertem se smíchem svěřoval v rádiu BBC, že spíš než o koncert půjde o karaoke, měl docela pravdu.

    Když jedete na Glastonbury podruhé jako já letos, dost věcí je snadnějších. Cesta z Londýna, hledání místa pro stan, balení (holínky jsou nutnost stejně jako pláštěnka). Některá pódia raději pro jejich vzdálenost už rovnou odepíšete. A také si dáte závazek, že toho zkusíte zažít i vidět víc. A alespoň jednu noc propaříte v temném městečku Shangri-La a také přesvědčíte kámoše, že příští rok už prostě musí s vámi, protože tenhle festival se musí zažít.

    Jamie T naživo potvrdil velký návrat v nejlepší formě a ať už posledních pět let zápolil s čímkoli, je dobře, že je to pryč. Skladby Stick’n‘Stones a Zombie zněly hlasitě napříč neurvalým tisícihlavým chorálem. Velké finále hned po něm obstarali The Chemical Brothers, track Believe se nesl s hlasem Keleho Okerekeho z Bloc Party, v Setting Sun byl zase slyšet Noel Gallagher. Přímo na scéně se však žádný z nich neobjevil. Kdyby byl na místě lovec celebrit, jenž nadšeně zásobuje články ostrovní bulvární plátky, nejspíš by chrochtal blahem. Jen kousek opodál totiž trsal s rukama nad hlavou americký sniper Bradley Cooper a zdatně mu sekundoval bubeník Metalliky Lars Ulrich.

    Polygon
     
     

    4

    GraphicLine

    Reportáž

    4

 
×
Čtete:
2015/8
Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.