Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

  • RectangleRectangleGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    text Iva Boková

    foto Warner Music, d smack u

    GraphicLine

    Halestorm

    Rivalita mezi rockerkami umřela

    Polygon
     

    9

    GraphicLine
     

    rozhovor

    1

  • S charismatickou, mnohdy poněkud prostořekou, leč velmi vřelou a usměvavou zpěvačkou a kytaristkou Lzzy Hale z rockových Halestorm jsme si povídali o novém albu, začátcích kapely, rivalitě mezi rockerkami, její oděvní značce i o dalších snech a cílech kapely.

    GraphicLineGraphicLine
     

    Čtyřčlenná americká rocková kapela Halestorm v dubnu vydala třetí studiové album Into The Wild Life, které má skvělé ohlasy. Naživo ho 13. srpna představí v pražském Lucerna Music Baru. V České republice vystoupí poprvé.


    Jak vypadá typický fanoušek Halestorm?

    Těžká otázka. Publikum se mění od koncertu ke koncertu a také se vyvíjí v průběhu let. Máme fanoušky mezi malými dětmi, třeba sedmiletými, ale i mezi lidmi kolem pětašedesáti, takové ty typické rockery, kteří vyrostli na blues a klasickém rock’n’rollu.

    Chodí na nás zástupy teenagerů v černých tričkách. Spíš kluci než holky. Asi chtějí vidět šílenou ženskou na pódiu. Naše publikum je čím dál širší. Pokud chcete znát stoprocentní odpověď, musíte přijít na náš koncert.


    Sestavu Halestorm tvoří poměrně mladí muzikanti, nicméně kapela existuje už od roku 1997. To je skoro dvacet let. Jaké byly vaše začátky?

    S bratrem jsme začínali jako malé děti. Táta hraje na baskytaru, chvíli hrál i s námi v kapele, a pocházíme z celkově hudebně založené rodiny. Maminka má skvělý hlas, vždycky

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Kluci chtějí vidět šílenou ženskou na pódiu

    GraphicLineGraphicLine

    Chtěla jsem být hustá

    Považujete se víc za zpěvačku, nebo za kytaristku?

    Jsem hlavně zpěvačka a skladatelka. Hudební nástroj je pro mě prostředek, který mi to umožňuje. Jsem rodičům strašně vděčná, že mě přivedli ke klavíru. Díky tomu jsem začala skládat, protože jsem schopná se doprovázet na hudební nástroj. Můžu složit písničku sama, aniž bych byla závislá na někom dalším. Kytara mi pomáhá uvolnit se na pódiu, být akční a za drsňačku. Získala jsem díky ní víc sebevědomí, je to pro mě výrazový prostředek, dotváří pódiovou show. Stala se pro

    Kdo byl pro vás největší hudební inspirací? Díky komu jste si řekla, že chcete být taková ta typická rock chick?

    S bratrem jsme odkojeni rockovou hudbou sedmdesátých a osmdesátých let. Prapůvodně mě tedy inspirovali v podstatě staří pánové. Určitě Ronnie James Dio nebo Tom Keifer ze Cinderelly. Měla jsem ráda Van Halen a Cheap Trick. Ženské vzory jsem prakticky neměla. Máma občas poslouchala Janis Joplin. Také u nás zněl stoner rock, stále mě inspirují Motôrhead a Judas Priest. To je muzika, při které třeba také ráda cvičím.

    Kdy jste se k ní dostala?

    Asi někdy v patnácti. Vždycky mi přišlo, že holka na pódiu s kytarou je strašně cool a představovala jsem si, že zpívám v kapele a u toho hraju. Chtěla jsem být hustá! Kapelu jsme zakládali v mých třinácti. Tehdy jsem jen zpívala a občas hrála na klávesy. Kluci v kapele i lidé, co nás viděli hrát, říkali, že to nevypadá moc sexy. Pak se nám hodně měnili kytaristé, až jsem si řekla, že už nikoho nebudeme hledat a zkusím to sama.


    Byla to velká změna?

    Obrovská. Na pódiu jsem se cítila skvěle. Víte, bylo to všechno tak zvláštní a vzrušující… Založíte kapelu, pojmenujete ji Halestorm a žijete tím na maximum. Ať jsem šla kamkoli, představovala jsem se: Zdravím, jsem Lzzy Hale z kapely Halestorm. A vlastně si myslím, že jak jsem dospívala, nic moc se na tom nezměnilo.

    chtěla hrát na kytaru, ale její rodiče jí to nikdy nedovolili. Máma i táta jsou zapálenými rockovými fanoušky a právě jim patří dík za to, že mě uvedli do hudebního světa. Když jsme vyrůstali, vždycky u nás doma byl klavír, byly tam kytary. Na klavír jsem se učila hrát už v pěti letech. S kytarou to trochu trvalo.

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    3

  • Rectangle
     

    mě srdeční záležitostí, to ano, ale nepovažuji se za nějakou geniální instrumentalistku.


    Jste samouk, nebo jste chodila na hodiny zpěvu a kytary k odborníkům?

    Na zpěv jsem měla celkově jen dva učitele. K jednomu skvělému z Pensylvánie jsem chodila od sedmnácti let po tři roky. A před tím jsem měla asi rok jiného. Od té doby už se snažím cvičit, zdokonalovat a zlepšovat techniku zpěvu sama. Učitelů kytary bylo několik. Nejvíc jsem se ale naučila metodou pokus omyl, kdy jsem se sama mučila tak dlouho, dokud jsem nezahrála, co jsem chtěla. Pak samozřejmě na turné potkávám spousty lidí a od nich získávám cenné rady. Nebojím se říct: Jak tohle děláš? Ukaž mi to!

    Halestorm hrají kolem 250 koncertů ročně. To je pro zpěvačku velký zápřah. Jak se staráte o hlasivky?

    Je to tak, že kluci v mé kapele si na turné užívají mnohem víc srandy než já. Je to náročné a už jen to, že cestuju odděleně, pomáhá. Musím na sebe být opatrná a odpočívat. Postupně jsem úplně přestala pít, snažím se kvalitně jíst a chodit včas do postele. Takže si vlastně neužiju žádnou srandu.


    Tedy žádný rock’n’roll po koncertech…

    Ale stojí mi to za to. Bavím se přímo na pódiu, každý koncert si naplno užívám. A je pro mě skvělý pocit, když si můžu být v průběhu show jistá, že mé tělo i hlasivky

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    4

  •  

    Druhý singl z letošního alba Into The Wild Life vyšel začátkem května.

    GraphicLineGraphicLine

    Halestorm – Amen

    Group
     
     

    dvě rockové kočky na jednom pódiu. Byla mezi vámi nějaká rivalita?

    Už dlouho jsem si přála s nimi vyrazit na turné, v podstatě od chvíle, kdy prorazili a všichni byli ohledně možných úspěchů té holky ze seriálu Super drbna a její kapely hodně skeptičtí. Taylor Momsen je opravdová rocková hvězda. Žádná rivalita mezi námi nebyla. Tyhle nesmysly umřely s minulou generací. Naopak jsme byly jedna z druhé absolutně nadšené. Podobně, jako když jsme poprvé vyrazili na turné s Evanescence. Amy Lee je jedna z nejskvělejších holek na světě. Spousta lidí měla pochybnosti, ale já jsem si byla jistá, že to chci zkusit. A všichni jsme si užili spoustu zábavy.


    A co sourozenecká rivalita, ta bývá běžná. S bratrem bubeníkem jste spolu v kapele nějakých sedmnáct let. Jaké to má výhody a nevýhody?

    S Arejayem jsme byli vždycky celkem v pohodě. Halestorm je něco, čím společně žijeme od mých třinácti a jeho deseti let. Přijde mi, jako kdybychom byli bratr a sestra kratší dobu, než jsme kolegy v kapele. Občas jsme balancovali na hraně. Od jisté doby pozná, jestli na něj řvu jako starší sestra na mladšího bráchu, nebo protože se mi nezamlouvá něco v souvislosti s kapelou. Celkově nám rodinná vazba pomáhá. Je dobře, že nejsme stejného pohlaví. Respektuje mě za to, co pro kapelu dělám, a já respektuji jeho, protože je úžasný bubeník a skvělá osobnost.

    Dodržujete nastavený režim opravdu bezvýhradně?

    Zavedla jsem si pravidla, která jsem začala opravdu striktně dodržovat, jakmile se nám nakupily koncerty. Hrajeme opravdu hodně. Někdy se stává, že v týdnu musím každý den zpívat dvě hodiny. Bez zodpovědného přístupu by to nebylo možné zvládnout. To už není jako v začátcích, kdy jsme hráli jednou týdně nějakých dvaapadesát minut. Jak kapela roste a stává se významnější, člověk musí být opatrný a zodpovědný. Chovat se tak, aby si udržoval dobré zdraví i kondici a hlasivky byly jako v bavlnce.


    Absolvovali jste společné americké turné s The Pretty Reckless, které představilo

    fungují, jak mají, že jsem schopná podat ten nejlepší možný výkon. Nestálo by za to, abych byla nezodpovědná, a pak zklamávala fanoušky.

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    5

  •  

    Pilotní singl, který letos v lednu předznamenal dubnové vydání třetí desky Into The Wild Life.

    GraphicLineGraphicLine

    Halestorm – Apocalyptic

    Group
     
     

    Lzzy, na turné pěstujete koníčka, kterého jste v podstatě povýšila na další job. Mám na mysli vaši kolekci rockového oblečení a doplňků Scissor Happy…

    Ó ano. Začalo to opravdu jako koníček a nezbytnost. Nepatřili jsme a stále nepatříme k nejbohatším kapelám a samozřejmě chci na pódiu nějak vypadat. Ale dát nějakých tři sta dolarů za kalhoty, to mi přijde přemrštěné. Proto jsem si postupně začala sama upravovat oblečení na koncerty. A pořád se tím bavím, když cestujeme tourbusem. Víc se tím zabývám asi tři roky a letos na podzim bych po letech lepení, šití, ohýbání a lámání věcí, které zdobí moje outfity, ráda nabídla rozsáhlejší kolekci oblečení i šperků.


    Všechno je upravované ručně. Děláte na tom sama nebo vám někdo pomáhá?

    Devadesát procent dělám sama. Je to něco, co bych ráda lidem nabídla jako exkluzivní záležitost. Bonusem může být právě to, že ten či onen rockový módní kousek vlastnoručně vytvořila jejich oblíbená zpěvačka. Sama bych si něco takového z dílny oblíbených hudebníků určitě pořídila. Všechny moje výrobky jsou unisexové, a navíc za přijatelné ceny.


    Nová deska Into The Wild Life se třinácti skladbami je venku od dubna. Která z písniček je vašemu srdci nejbližší?

    Zdá se mi nespravedlivé vybrat jen jednu písničku, protože mám opravdu upřímně ráda všechny z nové desky. Ale zmíním

    Album jste točili v Nashvillu. Hodně rockových kapel se teď kloní k žánru country. Ovlivnil vás Eric Church, s nímž jste byli na turné?

    To místo jsme si vybrali, protože je úplně jiné než Los Angeles, kde jsme točili dřív. Je to oblast zasvěcená a zaslíbená hudbě. Co se týká zmíněného stylu country… S Ericem Churchem jsme jeli na turné až po nahrávání desky. Přiznávám, že pro nás byl do

    baladu Dear Daughter, která je pro mě srdeční a velmi emocionální záležitostí. Skládala jsem ji jako oslavu mých rodičů, poděkování za jejich statečnost, za to, že mě jako dítě naprosto ve všem podporovali a umožnili mi dosáhnout životního snu. Co pro mě udělali rodiče, bych jednou já sama ráda udělala pro dcerku, až ji budu mít. Tedy doufám, že ji jednou budu mít.

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    6

  • Rectangle

    jisté míry inspirací, ale kombinujeme prvky různých stylů, ať už country, metalu, rocku, něco málo z pop music apod. Nedá se tedy říct, že bychom se na třetí desce nějak víc přiklonili ke country. Chceme, aby naše tvorba byla rozpoznatelná, aby byla co nejvíc Halestorm, jak to jen jde.


    Nahrávali jste v kostele. Není to u rockové kapely trochu bizarní?

    Náš producent koupil kostel v Nashvillu před pár lety a přebudoval ho na Saint Charles Studio. Je tam obrovská společná místnost, kde jsme nahrávali většinu materiálu. Má tam veškeré hudební nástroje, jaké si jen lze představit: klávesy i obří klavír. A pak jsou tam také různé tajné chodby

    a suterénní pokoje. Každý poskytuje jinou akustiku. To studio je magické místo. Vstoupíte tam a máte chuť dělat hudbu. Cítili jsme se tam příjemně a pohodlně.


    Měnili jste nějak s touto deskou nahrávací postupy?

    Zásadním způsobem. Poprvé jsme natáčeli naživo. To znamená kapela v jedné místnosti, hrajete skladbu od začátku do konce kompletně se vším všudy. Občas jste trochu nervózní, protože když to někdo „podělá“, jedete znovu a znovu, dokud není výsledek perfektní. Ale zase před nahráváním nemusíte tak dlouho zkoušet a při něm se jednoduše bavíte a cítíte takové to chvění v očekávání, co z toho nakonec vzejde.

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    7

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    Zásadním milníkem pro mě byl první koncert s kapelou v baru, když mi bylo patnáct

     

    Singl z druhého studiového alba The Strange Case Of… z roku 2012, za který kapela získala cenu Grammy v kategorii „hard-rockový/metalový počin roku“.

    GraphicLineGraphicLine

    Halestorm – Love Bites

    Group
     
     

    Třeba díky nové desce získáte další Grammy…

    To by bylo samozřejmě úžasné, ale dost o tom pochybuji. To, že se nám této pocty dostalo díky Love Bites (So Do I), bylo jako zázrak, který se, myslím, už nebude opakovat. Byli bychom rádi, ovšem neděláme muziku kvůli sbírání trofejí. Největším oceněním je pro nás ohlas fanoušků. A hlavně to, že jich na nás chodí čím dál víc. Vidíme, že vystupování prakticky nonstop přináší růže.


    Máte s Halestorm do budoucna vytyčené nějaké zásadní velké cíle?

    Daří se nám dosahovat cílů, o jejichž naplnění se nám dříve ani nesnilo, a navíc si plníme dětské a životní sny. Spoustu momentů považujeme za milníky. Občas, když tak sedíme a povídáme si, ptáme se sami sebe, jestli se tohle všechno opravdu děje. Některé věci jsou až neuvěřitelné. Pro mě byl zásadním milníkem první koncert s kapelou v baru, když mi bylo patnáct. Hráli jsme v zastrčeném rohu, bylo

    evidentní, že lidi vůbec nezajímáme, byli jsme moc mladí na to, abychom se opili… Ale mohli jsme vystupovat, a to nás naplňovalo pocitem, že jsme úspěšní. Další milníky pak byly první samostatné koncerty ve větších klubech, turné mimo region... Naším cílem vždycky bylo, je a bude posouvat se dál a zůstat v kurzu.

    Polygon
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    8

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Halestorm

    Americkou hardrockovou kapelu v roce 1997 založili zpěvačka a kytaristka Lzzy Hale s bratrem Arejayem, bubeníkem. Tehdy byli teenagery a u zrodu stál i jejich otec, který s nimi také nějakou dobu hrál. Dalšími členy jsou kytarista Joe Hottinger a baskytarista Josh Smith. Halestorm dosud vydali tři studiová alba a téměř nepřetržitě koncertují po celém světě. V roce 2013 získali prestižní hudební cenu Grammy.

     

    Balada, o které Lzzy Hale mluví jako o nejbližší jejímu srdci.

    GraphicLineGraphicLine

    Halestorm – Dear Daughter

    Group
     
     
    Polygon
     
     
     

    9

    GraphicLine

    rozhovor

    9

 
×
Čtete:
2015/8
Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.