Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

  • Group

    The Chemical Brothers

    Born In The Echoes

    GraphicLineGraphicLineRectangle

    Kay Buriánek

    text

     

    recenze měsíce

    GraphicLineGraphicLine

    recenze

     
     

    Plus/minus

    GroupGroupGraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
     
    Group
     

    tracklist

    1. Sometimes I Feel So Deserted

    2. Go (ft. Q-Tip)

    3. Under Neon Lights (ft. St. Vincent)

    4. EML Ritual (ft. Ali Love)

    5. I’ll See You There

    6. Just Bang

    7. Reflexion

    8. Taste Of Honey

    9. Born In The Echoes (ft. Cate Le Bon)

    10. Radiate

    11. Wide Open (ft. Beck)

    GraphicLineGraphicLine
     
     

    Pionýři (téměř) v důchodu

    Veleještěři taneční hudby natočili šťavnaté album, na kterém neuhnuli ze svého stylu.

    Docela zajímavá úvaha – jak by asi vypadali veleještěři a jiní pravěcí predátoři, kdyby přežili do dnešní doby? Jak by se chovali a do jakého segmentu fauny by patřili? The Chemical Brothers za sebou mají dvacet let poměrně strmé kariéry, která jim vynesla neotřesitelný status pionýrů elektronické hudby. Respektive odnože, které se někdy trochu zmatečně říká breakbeat.

    Vždycky dbali na to, aby jejich přesně odvážený mix ingrediencí obsahoval vše, po čem je vám fajn a odletíte si na opulentní kosmický mejdan. Acid house, hiphopové fragmenty a odkazy, psycho experimenty se zvukem, vše je zastoupeno a po celé dvě dekády se recept téměř nemění, což rozhodně není zpátečnické. Jestli je na tomhle duu něco sympatické, je to jeho naprosto rozpoznatelný zvuk a rukopis. Velké bicí. Když říkám velké, myslím tím opravdu monstrózní, jako na začátku I’ll See You There. To je typická demonstrace toho, s jakým konstrukčním materiálem The Chemical Brothers opakovaně pracují a stále to funguje. Acidové, až tranceové zvuky, naruby otočené vokální samply, masivní basový středoproud a velikánské, hlasité, místy až frenetické, bonhamovské bicí. Bavilo je to vždycky, baví je to stále i na novince Born In The Echoes.

    Na ní se navíc objevuje vypointovaný recitativ kanadského nekonvenčního básníka Billa Bissetta, jehož vize apokalyptické budoucnosti se stala zkratkou k vizi The Chemical Brothers. Věta nebo, řekněme, heslo „The future? I’ll see you there!“ jako by parafrázovalo škodolibost, s jakou ti dva reinventují motivy, nápady a postupy z minulosti. Různě je kroutí a zasazují do současných kontextů, takže se můžete v jejich diskografii lehce ztratit a šoupnout jeden track z aktuální desky třeba na epochální Dig Your Own Hole z roku 97. A vlastně to vůbec nevadí, trajektorie se stává uzavřenou elipsou bez začátku a konce, každý pevný bod na ní lze posouvat vpřed i vzad a čas jako veličina nehraje žádnou významnou roli.

    Vedle dalších přeživších souputníků, kteří také vydali v současné době album (mám na mysli hlavně The Prodigy a The Crystal Method) nepůsobí Born In The Echoes rozpačitě či trapně, což se o zmíněných nedá vždy stoprocentně říct. Možná to je jistým akademickým odstupem a smyslem pro humor, s jakým The Chemicals Brothers přistupují k faktu, že doba se velmi rychle posunula vpřed. Od jejich poslední vydané desky Further uplynulo pět let. Relativně krátká perioda, ale viděno optikou současné elektronické scény, dala by se měřit světelnými roky. EDM se definitivně infiltrovala do mainstreamu, přináší astronomické zisky a z dýdžejů i producentů udělala ‚hudebníky‘ s největšími příjmy v tomto specifickém odvětví zábavního průmyslu. Diplo, Skrillex, Steve Aoki... David Guetta je hvězdou většiny velkých festivalů, Avicii kraluje streamovacímu portálu Spotify, Calvin Harris je dnes nejlépe placenou hvězdou elektronické taneční hudby. To je současnost.

    Mají v tomhle chaotickém světě bez smyslu The Chemical Brothers místo? Jistěže ano. Jsou zaslouženě pionýři i důchodci žánru. Obojí je vlastně vážený titul, včetně jejich status quo.

    Tom Rowlands s Edem Simonsem vždycky uměli mistrně nakládat s náladami, stavět a vypointovat motivy, zacházet s dropy a nečekanými nástupy a víc než dobře to umí i na své osmé studiové desce. Důkazem je třeba geniální Radiate. Pracují v ní hlavně s náladou a sporadickými vokály, naprosto vynechávají beat, ale i přesto má výsledek takovou tenzi, že se nudit nebudete. Legitimní kmotři taneční hudby mají na svém aktuálním albu více podařených momentů a nezřídka jim napomáhají i brilantně vybraní hosté.

    Asi nejvýraznějším, singlovým dojmem působí Go s rapem Q-Tipem. Je to přesvědčivá letní záležitost s lehce slizkým klávesovým motivem v refrénu, ideální věc na zapamatování, která by mohla lehce vstoupit do historie jako pokračování Hey Boy, Hey Girl (no dobře, ta je nepřekonatelná). Under Neon Lights s křehkou introvertní St. Vincent je bezpochyby další výrazná věc. Kam zmizel talentovaný Ali Love těžko říct, nicméně dostal něco málo prostoru v EML Ritual. Mezi nejlepší kolaborační momenty patří i Born In The Echoes, která dala celé desce název.

    Lehce odtažitý vokál Cate Le Bon a divné klávesy v refrénu posouvají celý track blíž new wave a nechávají v záblescích vzpomenout na geniální Tubeway Army, divnokapelu Garyho Numana. Korunu všemu pochopitelně nasazuje starý mazák Beck v epilogu Wide Open. Melancholické finále evokuje jak dechberoucí a kýčovité západy slunce z pohledu hipízáckých rezidencí losangeleského Silver Lake, tak záblesky počátků acid house a rave parties v legendární manchesterské Haçiendě. Pokud se spokojíte s něčím, co je na jednu stranu současné, ale přesto bez mindráků slouží jako bezkonfliktní průvodce napříč historií taneční hudby, pak je nová deska The Chemical Brothers dobrá volba.

     
     
     
     

    Go (ft. Q-Tip)

    Born In The Echoes (ft. Cate Le Bon)

    Wide Open (ft. Beck)

    Nejlepší skladby

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    EPS
    PDF

    kde koupit

    GraphicLineGraphicLine
     
     
     
     
    Polygon
     
     

    1

    1

    GraphicLine
 
×
Čtete:
2015/8
The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.