Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

  • Supporti budí na domácí scéně vášně. Po rozštěpení původní sestavy na dvě frakce to bylo velké téma. Skoro celá parta se trhla, Hynek Toman si nechal jméno a draftoval mladé dravé kluky. S první deskou to byly trochu závody, kdo z „pravých“ a „falešných“ Support Lesbiens vydá nové věci dřív. Teď už by žádná soutěž hrozit neměla. Výsledek uslyšíme v říjnu.

    Předchozí desku jste museli trochu uchvátat, protože jste prezentovali úplně novou sestavu. Jak jste na tom teď? 

    Czenda Urbánek (zpěv): To je pravda. První deska vznikla v poměrně krátké době od chvíle, kdy jsme se dali dohromady. De facto během tří čtyř měsíců. Tohle album vzniká v ještě kratší době, ale my to tak zkrátka asi máme rádi. Pořádně se zapotit a vymačkat ze sebe i ten jádřinec. Na múzu platí stres a drill.

    Hynek Toman (kytara): Přijde mi, že v této době není moc času na nic. Všechno letí strašně rychle. Tahle deska vzniká také trochu hekticky, ale myslím, že to bude pro dobro věci. V tuto chvíli máme natočené základy, některé věci už jsou i smíchané a já mám super pocit z toho, jakým směrem se vše ubírá.

    Radek Tomášek (bicí): Nezažil jsem žádnou desku, kdy by na věci byl čas tak, jak bych si představoval. Teď je to stejné. Takže se přizpůsobujeme podmínkam, jaké jsou na stole. Zároveň platí, že když je člověk omezený časem, většinou ho to vyhecuje k největším výkonům. Tak je to aspoň u mě. Takže to shrnu: chvátáme a lezou z nás olympijské výkony.

    Filip Fendrych (baskytara): Nahrávání je vždy trochu stres a spousta věcí se řeší na poslední chvilku. Jsem na to zvyklý.

    GraphicLine

    1

    Kolik máte hotových skladeb a jaké máte ambice a odhodlání zlomit klatbu, která nad vámi i Portless visí, protože jste kapely z jednoho kmene? 

    Czenda: Klatbu si nepřipouštíme. Nemá smysl se otáčet dozadu. Obě kapely jdou vlastní cestou, nemůžou žít minulostí. Dotáčíme druhou polovinu desky, v době, kdy vyjde článek, už bude hotová. Bude to opět hodně barevné album. Dovolím si tvrdit, že ještě barevnější než první Leave A Message. 

    Toman: Klatby neřeším, minulost samozřejmě nevymažeme, je stále naší součástí, ale Support Lesbiens musí jít dopředu. Album je dotočené, teď probíhá postprodukce a postupně se mixuje.

    Tomášek: Vybrali jsme deset skladeb asi z patnácti nebo dvaceti. Na klatbu osobně peču, akorát mě to občas unavuje, ale chápu, že to média chtějí řešit. Co se týká Portless, pro mě reprezentují minulost. My reprezentujeme budoucnost.

    Fendrych: Chci udělat dobrou desku, za kterou si budu stát. Upřímně se o Hynkovy bývalé spoluhráče moc nezajímám. Vidím to tak, že zatímco se oni vrací do minulosti, někam do roku 2005, my chceme na minulou tvorbu kapely jen navázat a dát jí spíše nějaký přirozený vývoj a nový směr.

    GraphicLine

    2

    Podílí se na procesu skládání a nahrávání nové desky celá kapela, nebo je to z valné části skladatelská a producentská invence Hynka Tomana? 

    Czenda: Máme v kapele dohodu, že kluci vymýšlejí základy písniček a já potom vybírám, co mě baví a inspiruje. Pro mě to je velká svoboda, na druhou stranu i odpovědnost za finální výběr i podobu. U první desky to, myslím, fungovalo dobře a každý má díky tomu motivaci se invenčně zapojit a realizovat.

    Toman: Jako na minulé desce, i teď se podílejí na skládání všichni. My jedeme hudbu a Čenda vymýšlí zpěvové linky a texty. Je to týmová práce a to se mi líbí. Album bude autorsky pestré.

    Tomášek: Na věcech, na kterých se shodneme všichni, se pokračuje dál.

    Fendrych: Letos děláme desku víc jako tým. Trávíme společně všechen čas ve studiu, střídáme se při natáčení nástrojů a každý z nás se snaží svými nápady dotáhnout skladby do finální podoby.

    GraphicLine

    3

    Spolupracujete ve studiu s Martinem Šebestíkem alias Arminem Effenbergerem. Znamená to, že on desku produkuje nebo spoluprodukuje? 

    Czenda: Myslím, že všichni v kapele jsme nakloněni změnám. Takže i přes maximální spokojenost s Ecsonem Waldesem z Biotech Studia jsme chtěli udělat další změnu a posunout novou desku hudebně i zvukově. S Arminem to vypadá od začátku na správnou volbu. Z prvních náslechů jsem nadšený. Dali jsme mu volnou ruku a vyplácí se to.

    Toman: Armin se ujal komplet produkce alba, předem jsme se společně domluvili, jakým směrem se chceme ubírat a jak posunout nové věci zase o kus dál. A to se děje se vším všudy.

    Tomášek: Sešli jsme se a řekli mu, jakou cestou bychom chtěli jít. Z toho, co jsem zatím mohl slyšet, to pochopil a odvádí vynikající práci.

    Fendrych: Má ve studiu důležité slovo a já jsem rád. S jeho názory se ztotožňuji.

    GraphicLine

    4

    Co od novinky můžeme čekat, kdy bude hotová a ke slyšení?

    Czenda: Na albu budou rychlé tvrdší věci, ale samozřejmě i balady. Ale přestože půjde o pomalé písničky, mám z nich dobrý pocit a doufám, že se budou líbit maximu posluchačů.

    Toman: Určitě to nebude jednobrdózní deska, budou na ní zase vypalovačky, nějaké střeďáky a tentokrát, oproti minulému albu, i nějaké balady. Najdou se na ní i experimenty. Nová deska vyjde v říjnu, koncem léta bychom chtěli vypustit singl a v září udělat předváděčku pro výherce, média a tak. Klasický koncertní křest máme v Praze v Paláci Akropolis 31. října. Termíny dalších koncertů a info o desce zveřejníme brzy na našich stránkách a na Facebooku.

    Tomášek: Odvázaně experimentujeme. A bude to nebezpečný poprock do rádia!

    Fendrych: Já na to při skládání moc nemyslím. Od původních demo nahrávek některé skladby dostaly zcela jinou tvář, takže jsem sám zvědav, jaký bude výsledek.

    GraphicLine

    5

    Polygon
     
     

    1

    1

    GraphicLine

    ve studiu

    5 otázek pro...

    GraphicLineGraphicLine

    text Kay Buriánek

    foto petr kurečka

    Rectangle

    Support Lesbiens

    Group
 
×
Čtete:
2015/8
Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.