Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

  • RectangleGraphicLine

    text Iva Boková

    foto warner Music

    GraphicLine

    Dream Theater

    Nová deska? Pšt, tajemství!

    Polygon
     

    7

    GraphicLine
     

    rozhovor

    1

  • Progressiverockoví giganti Dream Theater chystají na začátek příštího roku třinácté studiové album. O něm, o přípravách na výroční turné, nominaci na Grammy i o nových hudebních objevech jsme si povídali s klávesistou Jordanem Rudessem.

    GraphicLineGraphicLine
     
    GraphicLineGraphicLine

    Dream Theater – The Looking Glass

    Group
     

    Dream Theater totiž letos slaví třicet let na scéně a při této příležitosti koncem června vyrazili na evropské turné. Nevynechali ani Prahu, kde vystoupili 28. června ve Foru Karlín a našli si čas na rozhovor.


    Jak probíhaly přípravy na výroční evropské turné?

    Na nějakou dobu jsme se zavřeli do studia, protože pracujeme na novém albu. Obecně máme hodně nazkoušeno, spíš je vždycky legrace nachystat všechno technické vybavení a na nic nezapomenout. Tentokrát ale byly zkoušky nutné, protože jsme se rozhodli zařadit skladby, které jsme hodně dlouho nehráli, některé jsou velmi staré. Pokud mám hovořit sám za sebe, čekalo mě hodně přenastavování a podobně. Od doby, kdy se dané písně nahrávaly, totiž uplynulo moře času a teď už používáme jiné technologie, takže jsem jim musel všechno přizpůsobit.

    Musel jsem se tedy řádně připravit hudebně a také jsem si musel důkladně přichystat osobní věci, jako třeba to, co si obléknu, až půjdu na pódium.


    A co klasické zkoušení s kapelou?

    Samozřejmě, bez toho by to nešlo. Všichni jsme se sešli ve zkušebně a definitivně odsouhlasili setlist. Povolali jsme všechny naše

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    2

  • Rectangle

    techniky, se kterými jsme kontrolovali veškeré vybavení k nástrojům, abychom zjistili, jestli něco nechybí, jestli všechno správně funguje, abychom to s klidem mohli poslat do Evropy. Takže to byla opravdu zajímavá a záživná činnost. Na tomto turné totiž máme koncerty na místech rozesetých všude možně, proto potřebujeme dvě samostatné sady vybavení. Jedna cestuje na jedno místo, druhá na jiné. Obě přitom musí být totožné, výborně připravené a dokonale funkční.


    Turné je k třicetinám kapely. Mysleli jste na nějaké extra speciality?

    Hlavní pro nás bylo vymyslet atraktivní setlist, který půjde napříč celou naší kariérou, naší bohatou historií. Snažili jsme se zařadit skladby z našich začátků i z nedávné minulosti. Záměrně jsme seznam písní do poslední chvíle tajili, aby byl pro fanoušky

    překvapením. Když jsme si je přehrávali ve zkušebně, zavládla neuvěřitelná atmosféra. Všichni jsme cítili obrovskou dávku pozitivní energie, a to nás ujistilo, že jsme vybrali správně.


    Někteří fanoušci namítali, že tentokrát bude set kratší, než je zvykem na vašich běžných koncertech. Proč jen devadesát minut?

    Vysvětlení je jednoduché. Většinu koncertů hrajeme na festivalech, na nichž je prostor pro jednotlivé kapely omezený. S tím se prostě musíme smířit, brát to tak, jak to je, a přizpůsobit se. Fanoušci Dream Theater můžou být zvyklí na tříhodinové koncerty, ale ty většinou nejsou na festivalech možné. Pokud si nás chcete užít po dobu tří hodin, přijďte příští rok, až bude turné k novému albu! I kratší set si ale fanoušci užívají,

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    3

  • GraphicLineGraphicLine

    Každý v této kapele je absolutně odevzdaný svému hudebnímu nástroji

    aspoň doufám. Je energický, se skvělou atmosférou a interakcí s publikem.


    Připravujete kromě turné ještě něco dalšího, třeba bilanční kompilaci?

    Ne, to ne. Loni jsme vydali živák, teď jsme se chtěli soustředit vyloženě na koncerty a příštím počinem bude až nové studiové album.


    Vy jste v kapele pouze šestnáct let, takže se nemohu zeptat, jaké je to být v jedné kapele třicet let, ale přesto... Jaké je to být v jedné kapele tak dlouho?

    Už šestnáct let? Opravdu? Ano, jsem v kapele o něco déle než šestnáct let. Před tím, než jsem se stal právoplatným členem, jsem občas u Dream Theater hostoval. Jsem u nich hodně dlouho, pravda. Některé kapely ani tak dlouho nevydrží. Je naprosto úžasné, že Dream Theater mají fanoušky už třicet let. Ale na pocity byste se musela samozřejmě zeptat zakládajících členů Johna Petrucciho nebo Johna Myunga. Osobně cítím, že nás to pořád baví. Užíváme si čas, který spolu trávíme, užíváme si hudbu, kterou tvoříme a hrajeme. Hudbě a kapele jsme pořád stejně oddaní, takže si myslím, že se vlastně s tím, jak plyne čas, nic zásadně nemění.


    Jste tedy spíš jako rodina, nebo kolegové?

    Za ty roky jsme se dobře poznali a sžili. Nicméně je nás v kapele pět. Pět mužů. Všichni se máme rádi a dobře spolu vycházíme, ale máme k sobě různě blízko. Nevím, jestli se dá říct, že jsme jako rodina. Když vyjedeme

    Pojďme se chvíli bavit jen o vás. Na klávesy už hrajete spoustu let. Musíte pořád hodně cvičit?

    Rozhodně!


    Kolik hodin tomu věnujete?

    Každý v Dream Theater je absolutně odevzdaný svému hudebnímu nástroji. Kolegové jsou velkou inspirací pro spoustu muzikantů nebo budoucích muzikantů na celém světě, kteří i díky nim sami hodně cvičí a snaží se zlepšovat. Naše hudební nástroje a hraní na ně je do značné míry fyzickou záležitostí. Musíte pro to mít určité fyzické předpoklady, například dlouhé prsty, pružné klouby a podobně. Já třeba někdy před večeří nebo místo večeře sedím a protahuji si prsty o stůl, to je šikovná věc.

    na turné, všichni se vzájemně podporujeme, také náš tým a lidé, bez kterých by to nešlo, nás hodně podporují, všichni jsou přátelští, příjemní. Na turné, když spolu trávíme spoustu času, zřejmě jsme něco jako rodina. Cestujeme spolu, jsme neustále pohromadě, a to nás vždycky hodně spojí. Svým způsobem jsou Dream Theater rodina, i když jiná, než ta, ke které se pak z turné člověk vrací.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    4

  • A kolik hodin denně cvičím? Každý den je to jinak. Záleží i na tom, jestli jsem ve studiu, na turné nebo doma. Jeden den cvičím hodinu, další den třeba pět minut, následující tři hodiny. Když jsem byl mladý a ještě studoval, hrával jsem asi tři až pět hodin denně. Pak ale přišla rodina, děti, změna životního stylu a musel jsem se přizpůsobit.


    Na pódiu občas míváte kouzelnický klobouk a vypadáte tajemně, jako čaroděj. Zajímáte se o magii nebo něco podobného?

    Rozhodně. To je výborný postřeh. Zajímám se o různé druhy magie. Ať už je to magie v oblasti hudby, nebo vizuální magie, celkově

    RectangleTextFrameGraphicLineGraphicLine

    Dream Theater – The Looking Glass

    Ukázka z loňského DVD Breaking the Fourth Wall, které je záznamem březnového koncertu z Boston Opera House.

    Group

    Dream Theater – On the Backs of Angels

    Singl z předposledního studiového alba A Dramatic Turn of Events, jenž byl nominován na cenu Grammy v kategorii hardrockový/metalový počin roku.

    Group

    Dream Theater – Pull Me Under

    Singl a otvírák alba Images and Words. Klip poměrně intenzivně vysílala i MTV a tato píseň je považována za typickou ukázku tvorby Dream Theater.

    GroupGraphicLineGraphicLine

    3x obrazem

     
     
     
    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    5

  • GraphicLineGraphicLine

    Vyrůstal jsem na klasické hudbě a pořád si rád poslechnu nádherné kusy od autorů, jako jsou Prokofjev, Rachmaninov nebo Bach

    Zbývá vám vůbec čas na koncerty jiných kapel?

    Volného času obecně moc není, a když už ano, pak si vybírám raději koncerty v menších klubech. Mám velmi rád hudbu Stevena Wilsona, takže chodím i na jeho koncerty. Dokonce se z nás stali přátelé.


    A také jste spolu nahráli album...

    To je pravda. Podílel jsem se na jeho druhém sólovém albu Grace for Drowning, které vyšlo před čtyřmi lety. Nahrával jsem pro ně klavír.


    Plánujete něco podobného v nejbližší době?

    Asi před rokem jsem založil nový projekt spolu s bubeníkem Markem Minnemannem. Až dokončíme s Dream Theater letní turné, chtěl bych se k němu vrátit. Rádi bychom vydali album. Dále mám v plánu spolupráci na jednom orchestrálním projektu, kterého se účastní talentovaní hudebníci z Polska a Turecka.


    Předposlední album A Dramatic Turn of Events z dílny Dream Theater bylo nominováno na cenu Grammy. Tu si ale odnesli Foo Fighters. Bylo vám to líto?

    Bylo to poprvé za celou historii kapely, co jsme byli nominováni. Už to samo o sobě nás potěšilo, a jestli si odneseme, nebo neodneseme zlatý gramofonek domů, nebylo tak podstatné. Brali jsme to jako příjemnou reklamu. Dozvěděli se o nás další lidé, mohli

    Kdo nebo co vás jako muzikanta nejvíc inspiruje?

    Vyrůstal jsem na klasické hudbě a pořád si rád poslechnu nádherné kusy od autorů, jako jsou Prokofjev, Rachmaninov nebo Bach, ať už to je cokoli od nich. Taková skvělá hudba je velmi inspirující, velmi povznášející. Pokud bych měl zmínit něco současnějšího, inspiruje mě a baví klasický rock. Genesis, Pink Floyd, Yes, King Crimson a podobné kapely. Všechny pro mě hodně znamenají.


    Zaujala vás v poslední době nějaká nová mladá kapela, kterou byste doporučil?

    Ano. Objevil jsem mladou progresivní rockovou skupinu Haken. Je opravdu výborná. Jsou to velmi talentovaní mladí kluci a tvoří hodně vyspělý rock.

    takové to kouzlení a čarování v oblasti umění. Ale také mě hodně baví a zajímá spirituální stránka života.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    6

  • Rectangle
     
    GraphicLineGraphicLine

    Dream Theater

    jsme získat nové fanoušky. Dali jsme tak komerčnímu světu vědět, že existují nějací Dream Theater. Uznání potěší každého umělce, nejen hudebníka. Kdybychom vyhráli, možná by to pomohlo ještě víc. Vyhráli Foo Fighters, poněkud mainstreamovější kapela. Zasloužili si to. Gratulujeme!


    Už jsme se zmínili o studiu a nahrávání nového, v pořadí třináctého alba. Jak moc jste s ním pokročili?

    Práce na něm jsme odstartovali už začátkem letošního roku. Jde to dobře. Nahrávka bude venku zkraje roku 2016. Zatím ale nechci zabíhat do podrobností.


    Takže nic konkrétního?

    Zatím pšt. Vše bude oznámeno v pravý čas. Musíme si přece schovat nějaká tajemství či překvapení na později.

    Americkou progresrockovou kapelu v roce 1985 založili spolužáci z prestižní Berklee College of Music, kytarista John Petrucci, baskytarista John Myung a bubeník Mike Portnoy. Později je doplnili kanadský zpěvák James LaBrie a klávesový virtuos Jordan Rudess. Na postu bubeníka od roku 2010 působí Mike Mangini. Formace složená z excelentních a vysoce ceněných muzikantů vydala dvanáct studiových alb, obvykle koncepčních, se skladbami o průměrné stopáži kolem deseti minut. Její běžné koncerty trvají přes tři hodiny. Celosvětově dosud prodala přes dvanáct milionů alb. V roce 2011 byli Dream Theater poprvé nominováni na cenu Grammy, o dva roky později si vysloužili druhou nominaci.

    Polygon
     
     

    7

    GraphicLine

    rozhovor

    7

 
×
Čtete:
2015/8
Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.