Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

R.I.P.

Apačka

Ve studiu

Support Lesbiens

Co poslouchá...

Míla Fürstová

Čerstvé (z)boží

Ghost of You

Headliner 1/2

Amy Winehouse

Headliner 2/2

Amy Winehouse

Headliner 2/3

Amy Winehouse

Story

Carly Rae Jepsen

Story 1/3

Led Zeppelin

Story 2/3

Led Zeppelin

Rozhovor

Priessnitz

Headliner

Vypsaná FiXa vs. Wohnout

TOP

KAMERA! KLAPKA! PRAHA!

R.I.P.

Ota Petřina

Rozhovor

Divokej Bill

Enface

Distrubed

Enface

James Harries

Enface

Jack Ü

Reportáž

Rock for People Europe

Fenomén

Red Bull Tour Bus

Rozhovor

Guano Apes

Reportáž

Glastonbury

TOP

10 letních hitů podle muzikantů

Song Story

Stardust

Anketa

Stalo se 2#

Rozhovor

Village People

Jídlo

Festivalové bašty II.

Rozhovor

Refused

Téma

Je to jenom hra

Téma

Tohle (ne)hrajte

Dialog

Mighty Sounds

Enface

Gabrielle Aplin

Rozhovor

Dream Theater

Pohledy

Colors of Ostrava

TOP

K soudu, ty hvězdo!

Čerstvé (z)boží

Rutka Laskier

Rozhovor

Halestorm

Insider

Sacha Skarbek

Bizár

Conchita Wurst

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto Markus Morianz

    GraphicLine

    Conchita Wurst

    Mušlička Klobása

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    Bizár

    1

  • „Tahle noc je věnována každému, kdo věří v budoucnost svobody a míru,“ hlásala loni, když přebírala cenu za prvenství na přehlídce evropského hudebního kýče Eurovision Song Contest. Letos vydala průměrné album, které představí 15. srpna i u nás na zahájení Prague Pride. Rakušan Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst má možná rok slávy za sebou.

    GraphicLineGraphicLine

    V Kodani zpívala písničku Rise Like A Phoenix s patřičnou dávkou afektu a v závěru vyloudila ten nejvyšší tón, který hned vystřídaly slzy. Tak se začala psát historie Conchity Wurst, jednoho z nejpozoruhodnějších úkazů na evropské popové scéně. Starý kontinent ji ocenil prvenstvím, a těžko říct, jestli to bylo v návalu škodolibosti, anebo jako pocta odvážnému boji za sexuální a názorovou svobodu.


    V soukromí transvestita není

    Někdejší člen boybandu Jetzt anders!, který založil v roce 2007 a vydržel mu jediný rok, image ženy s vousy poprvé představil v roce 2011 v rámci talentové reality show Die Grosse Chance (Velká šance). Od té

    doby je doma považován za zosobnění tolerance a rovnosti šancí, což pro něho byl dobrý důvod dosíci podobného statusu i v rámci Evropy.

    Tvrdí, že jeho image je výsledkem symbiózy maskulinity a feminity v těle. Odpovídá tomu koneckonců i pseudonym – Conchita je španělský výraz pro vaginu, přesněji „mušličku“, a Wurst je v němčině klobása, která má rovněž svůj hovorový ekvivalent v anatomii.

    S identitou Conchity Wurst následně vystupovala jako zpracovatelka ryb v pořadu ORF Die härtesten Jobs Österreichs (Nejtěžší zaměstnání v Rakousku) a v pouštní reality show televize RTL Wild Girls. „V zásadě nevylučuju, že jednou nechám paruku doma. V nejbližší době se to ale určitě nestane. Má mise skončí, až když nebudeme muset

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Bizár

    2

  •  

    Písnička, se kterou Conchita Wurst loni vyhrála Eurosong.

    GraphicLineGraphicLine

    Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

    GraphicLineGraphicLine

    To je konec Evropy. Zbláznila se. Již tam nemají ženy a muže, ale tohle

    Vladimir Žirinovskij

    Group

    Odpor vyvolalo vystoupení Conchity i v Bělorusku a Arménii. Arménský soutěžící Aram MP3 se vyjádřil, že by se zpěvačka měla rozhodnout, jestli je mužem, nebo ženou. Bělorusko dokonce vůbec nechtělo její vystoupení odvysílat. Bylo k tomu však donuceno podmínkami Evropské vysílací unie, za jejichž porušení by bylo vyloučeno ze soutěže. Oficiální porotci z Ruska, Arménie a Běloruska neudělili zpěvačce žádné body, v diváckém hlasování se nicméně Conchita Wurst umístila v Arménii na druhém, v Rusku na třetím a v Bělorusku na čtvrtém místě. Bylo to její první velké vítězství v tažení za tolerancí v Evropě. V uvedených zemích proti sobě postavila vystrašené politiky a tolerantní občany.

    Vladimir Žirinovskij prohlásil: „To je konec Evropy. Zbláznila se. Už tam nemají ženy a muže, ale tohle.“ Podle petice ruských rodičů se populární mezinárodní soutěž stala semeništěm sodomie a Conchita Wurst vede životní styl neakceptovatelný pro Rusy. Ruská státní televize také vzkázala, že napříště uspořádá vlastní soutěž a té evropské se nezúčastní. To se ale nestalo.

    Vítězstvím vzbudila Mušlička Klobása, jak by se dalo přebásnit její jméno, bouřlivé reakce. Zděšení se ozývalo především z Východu. Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin na celé věci prezentoval, že evropská integrace není nic pro rozumné státy, a nacionalista

    diskutovat o tom, koho smíme milovat,“ prohlásila bytost, jež prý v soukromí transvestita není. „Conchita Wurst je umělecký projekt,“ říká.


    Postavila lidi proti politikům

    „Na vítězství v Eurosongu jsem byla připravena. Byla jsem nachystána na slávu,“ přiznává v rozhovorech. „Jsem velmi emotivní člověk, a ne vždy své emoce zvládám. Myslím si však, že se nemám za co stydět. To, co jsem při vyhlášení vítěze loni na Eurosongu cítila nejvíc, byla svoboda.“

     
    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Bizár

    3

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    Vím, že existuje spousta lidí, kteří by mě nejraději viděli na onom světě

    K úsměvné historce došlo v květnu loňského roku na Balkáně. Podle patriarchů srbské a černohorské pravoslavné církve byla velká voda, která tehdy vyhnala z domovů více než 150 tisíc lidí a šest desítek jich připravila o život, božím trestem za hříchy společnosti, které ztělesnila Conchita Wurst.


    Homofobie je problém

    Za jeden z největších problémů světa považuje Conchita homofobii. „Je to vážný problém. My, obyvatelé střední Evropy, máme privilegium, protože můžeme žít, jak chceme. Jsou ale země, například Rusko, kde je homosexualita chápána jako provinění se proti právu. To je strašné. Sním o světě, ve kterém bychom nemuseli svou sexuální orientaci řešit a ve kterém bychom nemuseli řešit svou barvu kůže, náboženské vyznání

    „Vím, že existuje spousta lidí, kteří by mě nejraději viděli na onom světě. Když na někoho takového narazím, usměju se a řeknu, ať laskavě brzdí a myslí. Upřímně řečeno, zranit mě může jenom člověk, který je mi blízký,“ tvrdí Conchita.

    Polygon
     

    5

    GraphicLine
     

    Bizár

    4

  •  
    GraphicLineGraphicLine

    Kdo fandí Conchitě

    K fanouškům Conchity Wurst patří řada osobností světové umělecké scény. Jsou mezi nimi také americká zpěvačka Cher a britský hudebník a zpěvák Elton John. „Cher mi napsala krásný dopis. Stálo v něm: Miláčku, zasluhuješ si sladší pseudonym a lepší paruku. Byla jsem z toho nadšená,“ prozradila Conchita. „A moc pěkně se k mé práci vyjádřil i Elton John. Je také můj fanoušek. “Podpora těchto dvou osobností pak přivedla Conchitu Wurst k odvážné myšlence. „Chci vyhrát cenu Grammy. A proto je potřeba mít ty nejlepší písničky,“ řekla.Souhlasíme beze zbytku.

     

    Singl z debutového alba nazvaného prostě Conchita.

    GraphicLineGraphicLine

    Conchita Wurst – Are You Unstoppable

    Group
     

    menšinám nemůže dovolit. Jasná ale není ani budoucnost Conchity Wurst. Během posledního roku upoutala pozornost na sebe i problémy, které řeší. Rok slávy ale vypršel a je otázka, koho budou její názory dále zajímat. Příští rok se na Eurosongu budou prezentovat jiné hvězdy a její květnové debutové album Conchita díru do světa neudělalo, takže se o ní nebude na hudební scéně moc diskutovat. Bojovat za své ideály jistě bude dál. Je jen otázkou, zda její hlas uslyší i ti za řekou Dunaj.

    Problém Conchity Wurst je, že pořád ještě působí jako atrakce. Vážně ji berou zastánci lidských práv a ti, kteří své země oficiálně nereprezentují. Nerespektují ji ale politici ani někteří představitelé církví. Nesporně proto se jí zatím nepodařilo sejít se s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, jak si vysnila. „Zajímá mě jeho osobnost, způsob vidění i chápání světa. Chtěla bych mu říct, že kdyby žil jinak, bylo by na světě lépe,“ uvedla.

    Je ale otázka, jestli k takovému setkání může dojít. Předně si ho Putin kvůli nesmířlivým postojům vůči homosexuálním

    ani to, že jeden druhého nerespektujeme. Co dělám, nepramení z toho, že to mám ráda. Musím to dělat. Mnohem důležitější než to, kdo s kým spí a co vyznává, je to, jakým je člověkem,“ říká.

    Polygon
     
     

    5

    GraphicLine

    Bizár

    5

 
×
Čtete:
2015/8
Conchita Wurst

Test

H-D Kvíz

Ženský element

M.I.A.

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz & Blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Kittchen

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

The Chemical Brothers

Recenze

Recenze 20. 8. 2015

Recenze

Recenze 6. 8. 2015

Duel

Majk Spirit

Naživo

HIM

Naživo

Boy Wonder And The Teen Sensations, The Oxx, Dj Vegy

Naživo

Patti Smith, Horses

Naživo

Dr. John

Naživo

Festival Overtone

Naživo

The War On Drugs

Naživo

Robert Plant and The Sensational Space Shifters

Naživo

Benátská! Helloweenská přehlídka „Vesničanů“

Naživo

SázavaFest

Naživo

VR/Nobody, Aid Kid

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Úvod

Festivaly

Srpen, Září

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.