Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Zaostřeno

Lenka Dusilová

Mám zaseto na novou desku

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Cenová smršť

Zaostřeno

Cena Apollo

Jak se lovil Kapr

Zaostřeno

Ceny Anděl

Kryštof, kam se podíváš

Headparáda

Redakční tipy

Zaostřeno

Festival Metronome

Potká se Iggy s Ivanem Kralem?

Ve studiu

5 otázek pro … Michal Ambrož

Zaostřeno

Sdílení fanoušků

Můj soundtrack

Lukáš Pavlásek

Jak jsem textoval pro Stouny

Čerstvé (z)boží

The Atavists

Zlé časy přicházejí

Headliner 1/4

Vinylmánie

Headliner 2/4

Velký příběh jednoho labelu

Headliner 3/4

James Jagger

Poprvé jsem seděl s tátou u piana

Headliner 4/4

První dojmy

Smršť vyjetá jak Kolumbie

Téma 1/4

56 debutů tisíciletí

Téma 2/4

56 debutů tisíciletí

Téma 3/4

56 debutů tisíciletí

Téma 4/4

56 debutů tisíciletí

Headliner

Adrian T. Bell

Nenapadlo mě, že budu muzikant

Rozhovor

Mike Trafik

Proč se tu drží huba

TOP

9 ranařů

Muzikanti, kteří zmlátili své fanoušky

Enface

Sarah Hartman

Mám motýly v břiše

Intro

Iggy Pop

Ikona

Portrét

Iggy Pop

Poezie šílenství

Diskografie

Od punku k šansonům a zpět

Recenze

Iggy Pop

Post Pop Depression

Hlášky

Dívala se na mě penetračně

Anketa

Obdiv, nezájem a společný sex

Rozhovor

Václav Havelka

Zásadní je dávat maximum

Reportáž

Prague Conspiracy

Kážeme víno a pijeme víno

TOP

10 klipů, které pobouřily

Jackie Crash

Twenty One Pilots

Všechny ručníky jsou po nás špinavý

Dotazník

The Bloody Beetroots

V taneční hudbě je příliš spekulací

česká stopa

Underworld

Na zasněženém poli

Story

Primal Scream

Spolek nezničitelných

Průvodce

Hard Rock Cafe

Jak to bylo s podprsenkou Blondie

Rozhovor

Simple Plan

Kritici nás nemají rádi

TOP

Muzikant + muzikant = VSL

  • Muzikant
    +
    muzikant
    =
    VSL

     
     
     

    16

    TOP

    1

  • Ve vlastním světě

    Yoko Ono & John Lennon

    Femme fatale tragicky zesnulého Brouka v únoru oslavila třiaosmdesáté narozeniny a vydala remixové album Yes, I’m With Too. Během šestnácti let po smrti manžela slavná Japonka s aristokratickou krví nepřestala být aktivní ani na chvíli. Věnuje se hudbě, výtvarnému umění nebo mírovému aktivismu. Navzdory všestranným aktivitám se ale do historie navždy zapíše především jako žena, která odvedla Johna Lennona od rodiny i z řad The Beatles a nasadila mu papuče. Málokdy se vidí, aby měl někdo na člověka takový vliv. A v případě Lennonových byla jeho základem mimořádná vášeň. Dvojice vzájemné city zvěčnila na desce Unfinished Music No. 1: Two Virgins s akty obou protagonistů na přebalu. Nahrávka sice nevyniká velkým hudebním přínosem, o to svéráznější jsou ale okolnosti jejího vzniku. Jedná se totiž o záznam experimentování, kterým se milenci bavili noc před tím, než je načapala Lennonova manželka Cynthia.

     
     
     

    16

    TOP

    2

  • Láska až za hrob

    JUNE CARTER & JOHNNY CASH

    Většina manželských párů si projde životními zkouškami až s přibývajícími léty trvání jejich svazku. Hvězdy americké country na to šly ale z opačné strany. Johnny Cash na začátku své kariéry musel překonat problémy, které měl sám se sebou a později také se sílící drogovou závislostí. Jeho budoucí manželka mu byla při těchto eskapádách na blízku coby doprovodná zpěvačka a dlouholetá přítelkyně. Žádost o ruku přišla teprve po třinácti letech od jejich prvního setkání. Před tím si oba prošli manželstvím s jinými partnery a zplodili celkem čtyři děti. I na vytoužené „ano“ si Johnny Cash musel chvíli počkat. Po jeho komplikované minulosti to totiž June nejdřív potřebovala trochu zpracovat. Nakonec se ale zadařilo, a to před zraky koncertního sálu v Londýně. Jako manželé spolu Cashovi prožili a pracovali dalších pětatřicet let, než v roce 2003 oba zemřeli. Nejdříve June a s odstupem několika měsíců pak Johnny.

     
     
     

    16

    TOP

    3

  • Švédská čtyřka

    Švédský fenomén zaujímá v hudební historii unikátní místo. V jeho řadách se totiž potkávaly hned dvě manželské dvojice. Jako první do toho v roce 1971 praštili Agnetha a Björn a o sedm let později Frida s Bennym. Ani jeden svazek však nepřežil skupinu, která ukončila činnost v roce 1983. Čtveřice spolu sladěná od hlavy až k patě tančila a pěla jako o život více než dekádu. Fakt, že muzikanty míra vytížení dřív nebo později rozeštve, se proto nabízel. Ve skutečnosti to prý ale byla právě společná práce, která oba vztahy držela pohromadě. Pro obyčejného smrtelníka je to nicméně jen těžko představitelné. Jedna věc je spolu jít na dvojité rande, třináct let společně dělat disko, to už je jiný šálek kávy.

     

    abba

     
     

    16

    TOP

    4

  • Ital a šestnáctka

    SONNY BONNO & CHER

    Hvězdy, které se svezly na vlně hnutí hippies, byly pro společnou kariéru jako stvořené. Když se v roce 1962 tihle dva potkali, zpěvák italského původu byl sice talentovaným skladatelem, neměl ale vedle koho zazářit. O jedenáct let mladší Cher zase oplývala krásou, odhodláním proslavit se, ale chybělo jí sebevědomí, které jí Sonny pomohl získat. Netrvalo dlouho a jako popfolkové duo prorazili hitem I Got You Babe, kterým dokonce sesadili The Beatles z čela hitparád. Několik dalších let jejich kariéra stoupala, v sedmdesátých letech však padla za oběť pozvolné změně trendů. Cher se dokázala přizpůsobit a uchytila se také jako vyhledávaná herečka, Sonny se však z vrcholu hudební branže stáhl a v roce 1975 se manželé rozvedli.

     
     
     

    16

    TOP

    5

  • Co se škádlívá

    Existuje několik verzí příběhu, jak začala jedna z nejslavnějších feťáckých lovestory historie. Obvykle se ale traduje, že vychytralá Courtney si životem zmítaného Kurta vyhlédla a lapila ho do své sítě. Nejdříve přišlo letmé setkání v jednom klubu a po nějaké době dvojice vzájemnou přitažlivost stvrdila fyzickým komplimentem (ranou do břicha). Sled dalších událostí nabral rekordní rychlost. Pozvání na turné, početí dcery Francis Bean, svatba. Vše stihli v jednom roce. Vztah dvou rockerů byl jako na horské dráze – vášnivý, výbušný a rozhodně nezdravý. On jí veřejně nazval nejlepší pichnou na světě a ona jeho pro změnu hajzlem. Normálka. Oba si nepochybně sáhli na královské výšiny i nejhlubší dno. Pro Kurta bohužel skončil nejtragičtější možnou formou. Po jeho sebevraždě se na Courtney všeobecně pohlíží jako na jeden z hřebíků do jeho rakve. Loni vydaný dokument Montage of Heck však jejich lásku ukazuje v mnohem romantičtějším, byť drogami poznamenaném světle.

     

    COURTNEY LOVE & KURT COBAIN

     
     

    16

    TOP

    6

  • Pozor na svůdné editorky

    Vztahy troskotají neustále, ten mezi dvěma čelnými představiteli americké nezávislé scény byl však téměř tři dekády považován za naprosto neotřesitelný. Když proto světem v roce 2011 prolétla zpráva o rozpadu manželství Kim Gordon a Thurston Moorea, fanoušci se s ní smiřovali jen těžko. Jako důvod odluky zpěvačka a baskytaristka noiserockových Sonic Youth uvedla nevěru, které se měl její životní partner dopustit s editorkou jeho memoárů. A nikoli poprvé. Po špinavém rozchodu oba muzikanti pokračují v umělecké dráze. Thurston zůstal věrný Sonic Youth a Kim se začala soustředit sama na sebe. Poté, co zvítězila nad rakovinou, se stala čím dál sledovanější osobností. Mimo jiné i kvůli tomu, že vydala poměrně peprnou autobiografii s názvem Girl in Band, ve které se podělila o řadu pikantností nejen ze svého soukromí, ale také o Courtney Love, Billym Corganovi a dalších kolezích z branže.

     

    KIM GORDON & THURSTON MOORE

     
     

    16

    TOP

    7

  • Manželstvím proti rutině

    Frontman Nine Inch Nails se svěřil, že před tím, než pojal za manželku Mariqueen Maandig, bojoval s rutinou a zpohodlněním, které provázely kolotoč okolo jeho domovské skupiny. Po veselce v roce 2009 dal ale NIN na čas k ledu a kromě plození potomků stihl posunout kariéru zase někam jinam. Za soundtrack k filmu Social Network si s kolegou Atticussem Ros­sem odnesl Oscara a se svou chotí rozjel projekt How to Destroy Angels. Fanoušci Trenta ve spokojeném manželství neviděli zrovna rádi a vyčítali mu, že vyměkl. Opěvovaným albem Hesitation Marks ale NIN v roce 2013 přesvědčili, že změny v Reznorově osobním životě byly rozhodně pro dobro věci.

     

    TRENT REZNOR & MARIQUEEN MAANDIG

     
     

    16

    TOP

    8

  • Heroinová romance

    Přezdívá se jim Kurt a Courtney nové generace. Ne snad kvůli podobné vizáži, i když několik paralel by se určitě našlo, ale pro heroinový mrak, který se vznáší nad jejich několikaletou známostí. Nejděsivějších rozměrů nabral v roce 2013, kdy obě hrdličky zatkla policie za držení omamných látek a další prohřešky. V poslední době se ale dvojici blýská na lepší časy. Zachary po vydání druhého alba se svým projektem DIIV sklízí smetánku a co nevidět to samé nejspíš čeká i Sky. Zahostovala si v čerstvém singlu Primal Scream a ve spolupráci s jejich frontmanem Bobbym finišuje vlastní dílko s názvem Masochism. Každý z nich má úspěšně rozjetou kariéru, jako módní ikony je uznal nejen módní dům YSL a jeden druhému jsou zdrojem inspirace. Oficiálně sice nejsou sezdaní, jako gesto ale nosí prstýnky.

     

    SKY FERREIRA & ZACHARY COLE SMITH

     
     

    16

    TOP

    9

  • Kanadský pár číslo jedna

    Potkali se před šestnácti lety na otevíracím večeru v Concordii, v rámci nějž měla tehdejší absolventka komunikačních studií krátké jazzové vystoupení. Frontmanovi Arcade Fire jím učarovala natolik, že ji ještě na místě přesvědčil, aby se přidala k jeho kapele. Pěvecké vlohy ale nebyly podle všeho tím jediným, co Wina Butlera okouzlilo. Dvojice brzy vytvořila nerozlučný pár a o tři roky později slavila veselku. Společně pak přestála personální škatulata v řadách jedné z nejúspěšnějších formací světa, jejíž tvůrčí mozek představuje. V roce 2011 si Win a Regine převzali cenu Grammy za album The Suburbs a nedávno se poprvé stali rodiči.

     

    REGINE CHASSAGNE & WIN BUTLER

     
     

    16

    TOP

    10

  • Láska na první pohled

    Charismatický Australan měl vždy slabost pro silné ženské osobnosti s porcelánovou pletí. Dvě takové dámy se staly zdrojem inspirace pro nestárnoucí album The Boatman’s Call. Nahrávka ve vší rozervanosti pojednává o Caveově rozchodu s matkou jeho syna, brazilskou stylistkou Viviane Carneiro, a vzplanutí pro kolegyni PJ Harvey. City dvou hudebních ikon přišly náhle a intenzivně při natáčení klipu ke skladbě Henry Lee. „Dopekla! Vždyť to bylo video na jeden záběr. Nic jsme nezkoušeli, jenom jsme se usadili na ono „milostné křeslo“ a bylo to. Jeden druhého jsme tehdy ani pořádně neznali,“ živě vzpomíná zpěvák. Navzdory tomu, kolik fanoušků vztahu drželo palce, však nevydržel déle než pár let.

     

    PJ HARVEY & NICK CAVE

     
     

    16

    TOP

    11

  • Francouzská spojka

    Šarmantní frontmanka punkové all-girl kapely Jehny Beth dělá dojem sebevědomého a nedostižného kusu ženské. A zásluhu na tom, v jak silnou osobnost holka z francouzského venkova vyrostla, má především její dlouholetý partner Johnny Hostile, se kterým to dala dohromady během dospívání. Tihle dva si vybudovali vztah pevný jako skála, a to nejen po osobní rovině, ale i umělecké. Savages bez Johnnyho nedají ani ránu. Funguje jako jejich mentor, spoluproducent a skrze Jehnny také zdroj inspirace. Vedle Divoženek si i po letech oba najdou čas na svůj projekt John & Jehn a společně se také věnují nezávislému labelu Pop Noire.

     

    JEHNY BETH & JOHNNY HOSTILE

     
     

    16

    TOP

    12

  • Nevěra s chůvou se neodpouští

    GWEN STEFANI & GAVIN ROSSDALE

    „Zdá se, že bys byl skvělý táta,“ zpívala zpěvačka a fashion ikona v písničce Simple Kind of Life o Gavinu Rossdaleovi, kterého potkala před více než patnácti lety na společném turné No Doubt a jeho skupiny Bush. Odhad ji zřejmě nezklamal. Jejich manželství vydrželo až do loňského roku a vzešly z něho hned tři potomci. Navenek idylickému vztahu se ale loni stal osudný Gavinův románek s chůvou jejich dětí. Gwen nevěru nedokázala přejít a trvala na rozvodu. Po rozpadu manželství si zpěvačka opět nasadila tvář citově rozervané divy. Podobnou, jaká ji proslavila ve slavném lovesongu Don‘t Speak. Její současná vztahová krize však hit podobné intenzity zatím nepřinesla.

     
     
     

    16

    TOP

    13

  • Manželka nebo ségra?

    Tandem, který až do roku 2011 tvořil skupinu The White Stripes se postaral o zajímavý twist. Veřejnosti se prezentoval jako sourozenecká dvojice, a dokud neprosáklo, že první tři roky od založení projektu byli Jack a Meg Whiteovi manželé, všichni jim to baštili. Pravdu si prý ponechali pro sebe, aby přitáhli pozornost ke své hudbě. „Aha, jasně… řeknete si, když vidíte v kapele hrát manželskou dvojici nebo kluka se svojí holkou. Pokud ale jde o sourozence, člověk jim dá zelenou a připadají mu zajímaví,“ uvedl před lety Jack White. A ruku na srdce, něco pravdy na tom určitě je.

     

    MEG WHITE & JACK WHITE

     
     

    16

    TOP

    14

  • Nejvlivnější dvojka

    O popové divě a jejím neméně úspěšném manželovi média zpravidla hovoří jako o nejvlivnějším hudebním páru světa. A nečiní tak nadarmo. Dvojice držitelů ceny Grammy intenzivně podporovala prezidenta Obamu v jeho poslední předvolební kampani a i nadále se pohybuje v blízkém okolí amerického prvního páru. Kromě sepětí s politickým děním, které zpěvačka naťukla i ve svém aktuálním klipu ke skladbě Formation, jsou manželé samozřejmě důležitými hráči především na hudebním poli. Při odhadovaném honoráři sto tisíc dolarů za koncert a rekordní prodejností desek spravují neuvěřitelné jmění. Jay Z má navíc vlastní vydavatelství, stojí za streamovací službou Tidal a věnuje se také módnímu návrhářství. Stejně jako jeho drahá polovička.

     

    BEYONCÉ & JAY Z

     
     

    16

    TOP

    15

  • TAKY TO DALI (NA CHVÍLI) DOHROMADY

    Marianne Faithfull & Mick Jagger

    Britney Spears & Justin Timberlake

    Selena Gomez & Justin Bieber

    Bethany Cosentino (Best Coast) & Nathan Williams (Wavves)

    Taylor Swift & Calvin Harris

    Zooey Deschanel & Ben Gibbard (Death Cab For Cutie)

    Katy Perry & John Mayer

    Kathleen Hanna (Bikini Kill) & Ad Rock (The Beastie Boys)

    Karen O (Yeah Yeah Yeahs) & Angus Andrew (Liars)

     
     
     

    16

    TOP

    16

 
×
Čtete:
2016/3
Muzikant + muzikant = VSL

Retro

Charles Aznavour

Když Básník zpívá

Rozhovor

Vladimír Merta

I starý křápy se dneska sbíraj

Insider

Jimmy Jam

Narodil jsem se, abych pomáhal hvězdám

Televize

Videorama

Enface

Aurora

Alenka z říše severu

Songstory

Gorillaz

Clint Eastwood

Vzpomínky

Wohnout

Sladkých dvacet

Moje deska

Elton John

Chtěl jsem nahrát radost

Ženský element

Birdy

Ptáčátko, kterému přejí hvězdy

Kvíz

Headliner test

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Adrian T. Bell

Night and Day

Recenze

17. března 2016

Recenze

3. února 2016

Duel

Ektor

Recenze

SMS

Naživo

Tricky

Naživo

Marina & Diamonds

Naživo

The Libertines

Naživo

Bára Poláková

Naživo

Simple Plan

Naživo

The Neighboorhood

Naživo

Brian May

Naživo

Headliner narozeniny

Naživo

Years & Years

Naživo

SBCR

Naživo

Michal Pavlíček

Rychlá sóla a zaprášená saka

Naživo

Greg Dulli

Pohoda se zpěvem a přáteli

Naživo

Kodaline

Naživo, ale srdcervoucí

Naživo

Hurts

Méně romance, více diskotéky

Naživo

Scorpions

Stále plni síly

Obrazem

Hory, hudba, mejdany

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.