Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Prague Conspiracy

Můj soundtrack

Kristýna Kolocová

Čerstvé (z)boží

Nèro Scartch

  •  
     

    1

    1

    v rychlosti

    kdo | one man projekt pražského producenta a multiinstrumentalisty

    styl | elektronika, ambient, industrial

    vydal | debutové album Piece Of My Life (2015)

    web | www.neroscartch.com

    čerstvé (z)boží

    Nèro Scartch

    text Veronika Ondečková

    FOTO Jana Habalová

     
     
     

    Při popisu muzikantů často padají nejrůznější klišé a překonávání žánrových hranic patří mezi nejfrekventovanější z nich. V případě mladého producenta a multiinstrumentalisty Jakuba Svobody aka Nèro Scartche však lze jenom stěží použít výstižnější slova.

    TRENTU REZNOROVI ROSTE KONKURENCE

     
     
     
     

    Vyrůstal jsem na spojení elektroniky s kytarou, což definuje i moji vlastní hudbu

     
     
     

    Co se týče získávání prvních zkušeností, Nèro za mnohé vděčí svému bráchovi a Jerzymu, kytaristovi jejich tehdejší kapely. „Ze zkušebny svépomocí udělali studio, pořídili si iMac a produkční program Logic Pro. Právě na tomhle softwaru jsem začínal se synťáky. Do Čech v té době zrovna dorazila éra dubstepu, která mě hodně chytla. Snažil jsem se přijít na to, jak docílit správného wobble efektu a jiných fíglů. Naučil jsem se toho od té doby hodně, pořád ale ohledně elektroniky neumím zdaleka všechno. Někdy mám pocit, že to snad ani není možné.“

    Začátky sólového projektu se datují čtyři roky nazpět, kdy na sebe Nèro upozornil singlem I Feel So Lonely. Skladba se setkala s úspěchem, na který chtěl navázat dalším materiálem, a pracoval i na klipu. Plány mu ale zkřížily vážné zdravotní a později i časové důvody na straně štábu, takže se vývoj událostí o něco zpomalil. Nyní je za to ale rád. „Chtěl jsem nechat všechno dozrát. Klip měl sice premiéru až předloni, nebýt toho, možná bych s ním nebyl tolik spokojený a hlavně bych nemohl plynule začít pracovat na desce,“ vrací se k důležitým milníkům.

    Nikam nespěchat se všestrannému hudebníkovi vyplatilo. V mezidobí stihl získat nové zkušenosti a navázat cenné spolupráce, jež si zopakoval i jako sólista. Kromě producenta Tomáše Konůpky, který je zároveň jeho učitelem na bicí a dlouholetým mentorem, se na vzniku debutové nahrávky podílel také Risto Sokolovski s Yardou Helešicem, Péťa Škarohlíd z Hentai Corporation, kytarista Lukáš Martinek nebo někteří kolegové z Mydy Rabycad.

    Nèro je vděčný za velkou ochotu a nadšení, s jakou mu všichni zúčastnění hosté pomáhali, a těší se na novou energii, kterou přinese koncertování s živou kapelou. „Pokud to okolnosti dovolí, přál bych si všechny mezery v diáři vyplnit hraním. Bude to zase něco jiného než s Mydy Rabycad a tahle rozmanitost mě baví. Na přelomu února a března příštího roku by měl proběhnout křest s velkou audiovizuální show a v jednání jsou také videoklipy,“ shrnuje plány do budoucna.

    Schválně jak rychle se sžije s rolí novopečeného frontmana.

    Od dětství hraje na klavír a bicí, které ho zavedly například do metalcoreových Break The Rules nebo jazzového tria Emila Hradeckého. Skutečný zlom však přišel, když objevil svět elektroniky, který se pro něho stal srdeční záležitostí. Jako hráč na syntezátory si zahostoval v Android Asteroid, na svědomí má elektrizující sound domovské kapely Mydy Rabycad a pod svým uměleckým pseudonymem nedávno vydal debutové album Piece Of My Life. To všechno přitom stihl v pouhých dvaceti letech.

    Rychlý progres připisuje Nèro především lásce k hudbě. „Poslouchám muziku mnoha různých žánrů a všechny miluju. Kdybych se měl realizovat jenom v jedné kapele, asi by zněla příšerně nesourodě. Takhle to mám krásně rozdělené. Zatímco Mydy Rabycad jsou parta lidí, kteří pracují v týmu a dostávají ze sebe čiré veselí, můj sólový projekt je mnohem víc emo, vyhraněný a naštvaný. Jdu v něm hlouběji do sebe a reflektuji své vnitřní pocity.“

    Když mluví o vlivech, které zformovaly jeho hudební cítění, má jasno. „K elektronické muzice mě prapůvodně přivedlo remixové album Reanimation od Linkin Park. Důležitým základem se pro mě ale stala tvorba Marilyna Mansona, společně s emocemi, syrovostí a obrazotvorností, které jsem objevil u Nine Inch Nails. Když se nad tím zpětně zamyslím, vyrůstal jsem na spojení elektroniky s kytarou, což definuje i moji vlastní hudbu,“ vysvětluje.

     
 
×
Čtete:
2015/12
Nèro Scartch

Headliner 1/3

Coldplay

Headliner 2/3

Chris Martin

Headliner 3/3

Coldplay

Tipy

35 zaručených vánočních dárků

Rozhovor

Prostitutes

Star Wars

9 hudebníků, které provází Síla

Headliner

KLARA.

Rozhovor

Chris Corner

Art

7 nej uměleckých obalů

Jackie Crash

YellowCard

Téma

Poslední dny Johna Lennona

Story

Motley Crue

R.I.P.

Ice B byl bůh

Reportáž

Slza

TOP

9 největších vánočních hitů

Rozhovor

Struneři

Ženský element

Grimes Ještě divnější, než se zdá

Rozhovor

Anti-Flag

Televize

Videorama

TOP

11 pánů kteří znějí jako dámy

Vizuál

Warren FU

Retro

Frank Sinatra

Rozhovor

Katarína Knechtová

Test

H-D Kvíz

Insider

Barry Dickin

Song Story

Chris Isaak

Enface

Wolf Alice

Story

Johny Depp

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Dian

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

Adele

Recenze

Recenze 17. 12. 2015

Recenze

Recenze 3. 12. 2015

Duel

Mandrage

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Kraftwerk

Naživo

Everything, Everything

Naživo

Editors

Naživo

Converse

Naživo

A Place to Bury Strangers

Naživo

Wombats

Naživo

Whitesnake

Naživo

Cassandra Wilson

Naživo

Slash

Naživo

Máchův Brooklyn

Naživo

IAMX

Naživo

Ben Cristovao

Naživo

ZAZ

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.