Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

5 otázek pro...

Voxel

Co poslouchá...

Janek Rubeš

Čerstvé (z)boží

Junior Smile

Headliner 1/2

Monkey Business

Headliner 2/2

5x o Monkey Business

Konspirace 1/2

Paul McCartney

Konspirace 2/2

Paul McCartney

Téma 1/3

Grunge

Téma 2/3

12 zářezů na pažbě grunge

Téma 3/3

5 nadějí s grungem v těle

Rozhovor

L7

Headliner 1/5

Faith No More

Headliner 2/5

Mike Patton

Headliner 3/5

Faith No More

Headliner 4/5

Faith No More

Headliner 5/5

Velká recenze

Rozhovor

Apocalyptica

Fenomén 1/2

Scorpions

Fenomén 2/2

Best of Scorpions

Rozhovor

Jiří Marshal

Song Story

Blur

Rozhovor

Vladivojna La Chia

Abeceda

Erica Claptona

České Grammy 1/2

Andělská překvápka

  • RectangleGraphicLineGraphicLine

    Andělská překvápka

    text Honza Vedral (MF DNES)

    foto Michaela Feuereislová

    Upřímně. V hudební branži je hodně lidí, kteří nemají současného pořadatele Andělů Leška Wronku rádi. Může za to i jistá neohrabanost v jeho počínání, která se letos dotkla udílení Žánrových cen Anděl, jejichž ceremoniál coby vystupující „obsadily“ kapely z jeho stáje Lewron. Přestože Wronka po letech sehnal pro „malé“ Anděly důstojný prostor i čas na obrazovkách ČT Art, obrátilo se to proti němu. Kdyby totiž byly nůžky mezi oceňovanými a těmi, kdo během ceremoniálu hráli, otevřenější, nebyly by to nůžky, ale oboustranná dýka. A ta každopádně pobodala všechny zúčastněné strany.

    Místo výsledků, které rozhodně za pozornost stojí, se proto mluvilo o nepřipravených moderátorech a o tom, že folkařům, metalistům, hiphoperům a dalším z hudebních subkultur hrála „kapela kluka Ewy Farne“. To, že už z pódia volal kytarista Martin Chobot po vzájemné toleranci, zaniklo kdesi v mumraji emocí, které po Žánrovkách vytryskly. A i sál zel na konci ceremoniálu v pražském Paláci Akropolis, bohužel, prázdnotou.

    Obrat, který měli možnost vidět na televizních obrazovkách diváci ČT2 a hosté v Hudebním divadle Karlín, kde se udíleli hlavní Andělé, byl doslova neuvěřitelný. Ceremoniál měl spád, nechyběla nečekaná hudební spojení a závěrečné číslo, které pro uvedení Hany Zagorové do síně slávy připravil Ondřej Brzobohatý, zavánělo Amerikou. Hlavním tahounem večera se ale ukázal být moderátor Leoš Mareš, který předvedl nadstandardní výkon, dost možná nejlepší ve své kariéře. Přesun na ČT2 spojený s civilní, ale vtipnou režií Zdeňka Suchého Andělům jednoznačně prospěl a Mareš na pódiu nepůsobil jako nastrčený panák, mluvil k věci a pouštěl se i do vtipů, u kterých diváci museli přemýšlet. Vtipkováním o tom, že se mu chtěl vždycky vyrovnat a povedlo se, protože je konečně na Dvojce, se mu podařilo připravit o řeč dokonce i jindy vždy pohotového Marka Ebena.

    Svůj díl na podobě a výsledku večera měla i Akademie populární hudby, která tentokrát čítala kolem stovky členů. A z jejího hlasování vzešel velký vítěz večera v podobě Anety Langerové, jejího alba Na Radosti a písně Tráva. Podobně jako čtenáři Headlineru ve svém hlasování i Akademie populární hudby dospěla k závěru, že co se mainstreamu týče, nic lepšího se u nás v roce 2014 neudálo. Velký prostor dostal i objev roku, kterým se stala kapela Jelen. Ani v dalších kategoriích se letos žádné velké úlety nekonaly. Dokonce ani Ewa Farna, kterou má Lešek Wronka ve své stáji a za desku Leporelo byla nominována na zpěvačku roku, zřejmě kvůli hrozícímu střetu zájmů v programu nevystupovala. Namísto toho sálem znělo třeba Wish You Were Here od Pink Floyd coby připomínka skvělé hudby, která vznikala a vzniká ve světě.

    Přesto, protože jsou Andělé už několik let bez velkých sponzorů (fakticky je táhne pouze Wronkův kapitál) a pod palbou kritiky, se opět ozvaly hlasy, že letos byli naposled. Vzhledem k tomu, že podoba cen i akademie pomalu dostává svůj tvar a žádné z konkurenčních ocenění v sobě nemá „sílu“ Andělů, kteří coby cena odborné veřejnosti rezonují celý rok, by to ale byla pro hudební branži spíš škoda.

    Autor je členem Výboru Akademie populární hudby.

     
     
     
    GraphicLineGraphicLineGraphicLine

    Andělské plusy

    Andělské minusy

    vítězové

    https://www.youtube.com/watch?v=5E1pvWLIGXg

    Před udílením hlavních kategorií hudebních Andělů to letos vypadalo na pořádný průšvih. A to kvůli naštvaným muzikantům, kterým se nelíbilo předávání Žánrových cen. Jenže nakonec to byl nejlepší ročník za dlouhá léta. Tady jsou jeho plusy a minusy.

    GroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroupGroup
     
     
     
    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine
     

    + Úspěch Jelena +

    Kapela, která se stala Objevem roku, nezůstala zastrčená. Vtip na její jméno naopak protínal celý večer. A protože nejmenovaní členové redakce s Jelenem projeli skoro celé jarní turné, mají i za to Andělé naše sympatie.

    + Karel Gott +

    Nečekaný začátek, v němž Gott předal Anděla Marešovi za to, že už nebude nikdy zpívat, dal celému večeru vtip a potřebný drajv.

    + Jasný vítěz +

    Vítězství Anety Langerové bylo jednoznačné. Korunovala ho i povedeným číslem v podobě dramatické písně Tragédie u nás na vsi.

    + Síň slávy +

    Nejde ani tak o to, že do ní vstoupila Hana Zagorová, ale o číslo, které pro ni jako poctu připravil Ondřej Brzobohatý za pomoci Ondřeje Rumla, Dashy, Eriky Fečové a dcery Petra Čtvrtníčka. Mělo v sobě – v dobrém smyslu – patos Grammy.

    + Leoš Mareš +

    Leoš Mareš – lepšího moderátora si Andělé nemohli přát. Byl vtipný, pohotový a bez něho by večer neměl takový spád.

    – Zvuk –

    Neplatilo to u všech, ale některé kapely trpěly tradičním problémem živých přenosů. Nazvučit je pro potřeby televize je evidentně věda, kterou opravdu nezvládá každý zvukař.

    – Premiéra Eurosongu –

    Jednoznačně nejslabší číslo večera předvedli Václav Noid Bárta a Marta Jandová. Televizí vymíněná premiéra českého zástupce Eurosongu ale alespoň ujistila, že zbytek tuzemského mainstreamu není v takové křeči.

    – Projekce –

    To samé platí o projekcích, které se snad nahrávaly ještě v devadesátých letech. Létající notičky u Chinaski byly jako zlý sen. Lépe to nevypadalo ani v sále, ani na obrazovce.

    – Scéna –

    Oproti minulým ročníkům Andělé přišli o architekta Michala Hrušku, a bylo to hodně znát. Scéna byla nuzná, statická a hodně divadelní. Škoda, protože v minulosti to prostě vypadalo lépe.

    – Žánroví Andělé –

    Ceremoniál byl kvůli moderátorovi a kapelám vybraným do programu průšvih, jehož intenzita bohužel překryla i jména vítězů.

    GroupPolygon
     
     

    1

    1

    GraphicLine
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    České Grammy 1/2

    Hana Zagorová

    Síň slávy

    Proměnamě – Tomáš Klus

    Nejprodávanější deska roku

    Tráva – Aneta Langerová

    Skladba roku,
    Videoklip roku

    Na Radosti – Aneta Langerová

    Album roku

    Jelen

    Objev roku

    Aneta Langerová

    Zpěvačka roku

    Michal Hrůza

    Zpěvák roku

    Chinaski

    Skupina roku

 
×
Čtete:
2015/5
Andělská překvápka

České Grammy 2/2

Kde přistáli Andělé?

Insider

Zlata Holušová

Láska

Holky v českých textech

Rozhovor

Protoje

Story

Brian Wilson

Čerstvé (z)boží

Nano Illusions

Story

Mumford & Sons

Story

Beatsteaks

Rozhovor

Def Leppard

TOP

Roxette

Rozhovor

Rise Agains

Rozhovor

Róisín Murphy

Příběh

Hudba ve filmu

Ženský element

Florence Welch

TOP

7 českých hitů v reklamách

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika 1/2

Teď vážně

Klasika 2/2

Jiří Korynta

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Nechte si vyprávět

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

Blur

Recenze

21. 5. 2015

Recenze 1/2

7. 5. 2015

Recenze 2/2

7. 5. 2015

Duel

Monkey Business - Sex and sport? Never!

Naživo

NILS FRAHM

Naživo

MUDHONEY

Naživo

Vladimir 518 & The Rocket Dogz

Naživo

WHILE SHE SLEEPS

Naživo

Against Me! Noc v punkrockovém transu

Naživo

Converse Workshop s Bastl Instruments

Naživo

Hudba Hollywoodu

Naživo

10. narozeniny Bandzone.cz

Naživo

Keep Prague Loud / DIV I DED

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.