Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Zaostřeno

EOST

Návrat (do) Extáze

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Lukemo

Zpěvák Clou má novou kapelu

Zaostřeno

Red Bull

Headparáda

Redakční tipy

Ve studiu

5 otázek pro... James Cole

Můj soundtrack

Martin Škoda

Při nákupech myslím na Kapitána Dema

Čerstvé (z)boží

Jet 8

Headliner

Imagine Dragons

V Praze jsme objevili absint

TOP

12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

  • text VOJTA TKÁČ

    Foto Peshkova / Shutterstock

    kteří neumí zpívat

    12

    skvělých zpěváků...

     
     
     

    14

    Top

    1

  •  
     

    Hlas z písku a lepidla

    Tak schválně, byl by Bob Dylan tak ojedinělý, nebýt jeho krákorání? Ikonickým projevem si získal miliony fanoušků, ale hodně jich také odradil. O ligu lepší pěvec David Bowie vystihl kolegu ve své písni Song for Bob Dylan takto: „Zvláštní mladý muž jménem Dylan s hlasem jako z písku a lepidla.“ Ať už tohle sousloví znamenalo cokoli, skvěle vyjadřuje unikátnost Bobova huhňavého vokálu. Dylan se nedávno vyjádřil, že někdy těžce snáší čočku kritiků na adresu svého zpěvu. Ale když dokážete napsat tak geniální písně a vložit do nich tolik emocí, koho vůbec zajímá, jestli patříte mezi nejlepší zpěváky na planetě?

    Bob Dylan – Knockin‘ On
    Heaven‘s Door

     
     
     
     
     
     
     

    BOB DYLAN

     
     
     
     

    14

     

    Top

    2

     
  •  
     

    Pláč přes nos

    Billy Corgan je zvláštní týpek. Proč? Tak například nosil na koncertech sukně, založil si wrestlingovou organizaci, chodil s Courtney Love, a když se v roce 2005 rozhodl obnovit své The Smashing Pumpkins, oznámil to podivnou celostránkovou inzercí v novinách. Jestli se Corgan tak trochu pomátl, nevíme. Zato jsme si jisti, že patří do tohoto žebříčku. Svými proslulými vokály přes nos a zvuky, které chvílemi připomínají pláč, si vybudoval armádu fanoušků. „Asi v pětadvaceti jsem se rozhodl posunout svůj hlas do vyšší polohy. Vznikl z toho hodně afektovaný zpěv, ale zároveň jediný, který mi připadal dobrý,“ vysvětluje.

    The Smashing Pumpkins –
    Tonight, Tonight

     
     
     
     
     
     
     

    BILLY CORGAN

     
     
     
     

    14

     

    Top

    3

     
  •  
     

    Monotónní dokonalost

    Jednaosmdesátiletá legenda zní paradoxně každým rokem lépe. Hlubokému hlasu Leonarda Cohena se na světě vyrovná máloco. Když se ale na chvíli oprostíme od jeho basu, zjistíme, že jde o velmi monotónní zpěv. Je ovšem tak sebevědomý a charakteristicky temný, že se ve spojení s Cohenovými poetickými texty stává čirou dokonalostí. Na charakteru jeho zpěvu prý velkou roli sehrál japonský učitel rinzai zenu Džóšú Sasaki. „V sedmdesátých letech mi řekl, abych zpíval smutněji. Nejlepší rada, kterou jsem v životě dostal. Chvíli ale trvalo, než jsem se to naučil,“ vzpomíná Cohen. Děkujeme, mistře Sasaki!

    Leonard Cohen – I‘m Your Man

     
     
     
     
     
     
     

    LEONARD COHEN

     
     
     
     

    14

     

    Top

    4

     
  •  
     

    Nenahraditelné mumlání

    Pete Doherty je pro mnohé nejen antihrdinou, ale i antizpěvákem. Za mikrofonem mumlá a často se dostává zcela mimo rytmus a melodii. Nelze však pochybovat o tom, že má tenhle básník s kytarou na svědomí některé z největších indie hymen minulé dekády. Kdyby po boku Carla Barâta stál kdokoli jiný, The Libertines by nikdy nezněli tak příznačně. I přestože je Doherty jedním z nejcharismatičtějších muzikantů posledních let, v pěvecké televizní soutěži by možná vyletěl už v prvním kole. Jeho zesnulá kamarádka Amy Winehouse si z něj prý často utahovala, že neumí zpívat.

    Pete Doherty –
    Last Of The English Roses

     
     
     
     
     
     
     

    PETE DOHERTY

     
     
     
     

    14

     

    Top

    5

     
  •  
     

    Cigaretové štěkání

    Na prvních albech jde jen o chraplák, později se z něj však vyvinulo skřípavé krákání, které nemá obdoby. V porovnání s šestašedesátiletým Waitsem zní Bob Dylan jako vokalista kostelního sboru. Žádný hlas tak skvěle nevystihuje soaré u doutníku a skleničky whisky – a právě skrze tato posezení vytvořil Tom Waits ze svého hlasu klenot. Na některé lidi každopádně může působit až děsivým dojmem, protože nic takového předtím neslyšeli. „Dá se říct, že štěkám přes sevřené hrdlo, jsem vlastně trochu jako pes. Občas si to vybere svou daň, proto stále hledám způsoby, jak hlas udržet naživu,“ líčí písničkář.

    Tom Waits – God‘s Away On Business

     
     
     
     
     
     
     

    TOM WAITS

     
     
     
     
     

    14

     

    Top

    6

     
  •  
     

    Napůl zpěv, napůl povídání

    Génius a neobyčejná osobnost rockového světa. Zároveň ale jeden z těch, kteří by na hudební akademii se zpěvem asi nepochodili. Reedovi mnozí předhazovali, že napůl zpívá a napůl jen povídá. Na druhou stranu právě v tom tkvěla síla Velvet Underground i jeho sólové tvorby. Nutno podotknout, že s kritikou (která v případě božského Loua stejně nikoho nezajímala) se víc setkával až s přibývajícím věkem. Jeho hlas, jako třeba u Cohena a Waitse, tak úplně nevyzrál. To nic nemění na faktu, že se Lou Reed řadí mezi největší frajery hudebních dějin.

    Lou Reed – Perfect Day

     
     
     
     
     
     
     

    LOU REED

     
     
     
     
     

    14

     

    Top

    7

     
  •  
     

    Kuráž a koule!

    „Ví, že neumí zpívat, a je mu to fuk. Místo toho do svého zpěvu vkládá obrovskou energii i představivost. Jo, má prostě kuráž a koule!“ popisuje Lydonův projev frontman The Pogues Shane MacGowan. Lépe to vysvětlit nelze. Zuřivá punková ikona excelovala svým výrazem v čele Sex Pistols i později v post-punkových Public Image Ltd. John Lydon to (vlastně jako vše ve svém životě) dělal tak, jak chtěl, a nezajímalo ho, co si ostatní myslí. A povedlo se. Názorný důkaz toho, že hudba, to je především to srdíčko… a koule.

    Public Image Limited –
    Public Image

     
     
     
     
     
     
     
     

    JOHN LYDON

     
     
     
     
     

    14

    Top

    8

     
  •  
     

    Zvukomalebné floutkovství

    Stále se najdou lidi, kteří svůj odpor k Vypsané fiXe zdůvodňují tím, že Márdi neumí zpívat. Mnohem víc se jich ale shodne, že se jeho hlas a floutkovský projev postupem času doslova zarývá pod kůži. Patří mezi frontmany tuzemské scény, které identifikujete po pár sekundách poslechu a s nikým si je nespletete (což je velkým problémem „české rádiové“ tvorby, která zní už roky podobně). Márdi dokáže napsat abstraktní texty, které v pravém smyslu často chápe jen on sám. V kombinaci s jeho zpěvem ale vždy mají jednu důležitou vlastnost – výsledek je nesmírně zvukomalebný.

    Vypsaná fixa – Čtyři slunce

     
     
     
     
     
     
     

    MÁRDI

     
     
     
     

    14

     

    Top

    9

     
  •  
     

    I s málem se dá dokázat hodně

    Frontman The Stone Roses by si do životopisu mohl napsat leccos. Stál v čele jedné z kapel, které odstartovaly éru Madchesteru, nazýval se Bohem, ale také neuměl zpívat živě. Na koncertech prý působilo až ironicky, že tak skvělé muzikanty pěvecky doplňuje frontman tak neschopný udržet melodii. Přesto se Ian Brown stal legendární postavičkou a zpěvákem neodmyslitelně spjatým s britskou nezávislou hudbou. Mimo jiné prý byla vystoupení Browna a Stone Roses hlavním důvodem, proč se Liam Gallagher rozhodl věnovat muzice. Aneb i s málem se dá dokázat opravdu, opravdu hodně!

    The Stone Roses – I Wanna Be Adored

     
     
     
     
     
     
     

    IAN BROWN

     
     
     
     

    14

     

    Top

    10

     
  •  
     

    Ten kluk (ne)umí zpívat!

    Až si poprvé pustíte jednadvacetiletého zrzka s pseudonymem King Krule, neuvěříte svým uším. Nejdřív si pomyslíte, že ten kluk neumí zpívat. Záhy vám ale dojde, že jeho basbaryton obsahuje něco magického, co jste u muzikantů tohoto věku ještě neslyšeli. S přídomkem romantického punkového básníka dobývá Archy Marshall ostrovní indie scénu a skrze svou expresivní tvorbu ze sebe dostává vztek a zklamání. Za své hrdiny označuje Iana Duryho nebo The Damned. Nenechte se zmást vizuální podobností a stejnými iniciálami, opravdu nejde o Adama Mišíka.

    King Krule – Easy Easy

     
     
     
     
     
     
     

    KING KRULE

     
     
     
     

    14

     

    Top

    11

     
  •  
     

    Zvučný šepot

    Tak jako loni na obálce srpnového Headlineru se Matěj Homola a Márdi scházejí i v tomto listu. Frontman Wohnout nepatří mezi naše nejdokonalejší pěvce. Mezi nejoriginálnější ovšem rozhodně ano. Jeho zvučný vokál, který často zní jako hlasitý šepot, je na tuzemské scéně jedinečnou záležitostí, a kapela se tak právem už dlouhá léta řadí k tomu nejlepšímu-česky zpívanému. „Já se dost stydím zpívat jinde než na pódiu,“ napsal zpěvák před osmi lety. S Matějem nebydlíme, takže netušíme, kolik je na tom pravdy. Naopak víme, že když zpívá na pódiu, lidé to milují.

    Wohnout – Bárbíno?

     
     
     
     
     
     
     

    MATĚJ HOMOLA

     
     
     
     

    14

     

    Top

    12

     
  •  
     

    Kalifornská afektovanost

    Ať už patříte mezi zaryté fandy Blink-182, nebo ne, určitě vám neunikla jedna skutečnost. V čele formace (až donedávna) působily dva frontmanské protipóly – Mark Hoppus a Tom DeLonge. Ačkoli se jejich hlasy na všech nahrávkách výtečně propojují, živě šlo jasně slyšet, který z nich má pěvecky navrch. Tom DeLonge živě strádal a i člověk bez hudebního sluchu poznal, že místy zpívá falešně. I přesto svým projevem inspiroval desítky pop-punkových kapel, které ho dodnes považují za žánrovou modlu. Aneb jaké divy dokáže kalifornská angličtina s trochou afektovanosti.

    Blink 182 – All The Small Things

     
     
     
     
     
     
     

    TOM DeLONGE

     
     
     
     
     

    14

    Top

    13

     
  •  

    Ano, všichni tito zpěváci toho v hudbě dokázali opravdu hodně. Mnozí z nich patří mezi nesmrtelné legendy. Nad kritikou tedy většinou mávnou rukou, ale co je moc, to je moc. V loňském rozhovoru pro The Guardian už to nevydržel božský Bob Dylan. „Kritici mi to dávají sežrat už od prvního dne. Říkají, že neumím zpívat a že krákám nebo zním jako žába,“ líčil. „Proč stejné věci nepíšou o Tomu Waitsovi? Tvrdí, že jsem si hlas vyzpíval, až dočista odešel. Jak se v tom liším třeba od Leonarda Cohena? Čím jsem si zrovna já zasloužil tenhle speciální přístup?“ ptal se redaktora. Ve své výpovědi nakonec zmínil ještě jednoho velikána. „Často taky slýchám, že neumím udržet rytmus, a proto v písních místo zpěvu mluvím. Vážně? Nikdy jsem si nevšiml, že by někdo tohle říkal o Lou Reedovi. Jak to, že on vyvázl bez potrestání?“ Nebojte, Bobe, my jsme do žebříčku zařadili všechny…

    KRITICI NÁM TO DÁVAJÍ SEŽRAT

     
     

    14

    Top

    14

 
×
Čtete:
2016/2
12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

Téma

Komu svědčí doba nezávislosti?

Televize

Videorama

Headliner

Emma Smetana

Hluchoněmá ve studiu

Rozhovor

Three days Grace

Hlášky

Kurt Cobain

Enface

Tindersticks

Všechno na svém místě

Móda

Hudba a boty

Walking In My Shoes

Enface

The 1975

Přidrzlí zachránci popu

Art

7 nej britpopových obalů

Insider

Prokop Holoubek

České kapely jezdí ven jen na návštěvu

Story

Guns N' Roses

Splněné přání nebo touha po penězích?

TOP

11 hudebních hvězd, které nikdy neexistovaly

Story

Simple Plan

Úspěch v nepřízni kritiky

Fenomén

Jazzová sekce

Připomínka historické důležitosti

Rozhovor

Alice

Hudba je převlečený čas

TOP

9+1 na kost promrzlý klip

Enface

Jack Garratt

Budoucí hvězda roku

Nominace

Kdo dostane Apollo

Rozhovor

Greg Dulli

Dobu počítám podle alb

Story

Smack

Ten, který prý kurví rap

Story

Parov Stelar

Muž co míchá čokoládu a chilli

TOP

Klub výjimečných

Výročí

Cpt. Beefheart

Muž, který rozkopl dveře

Songstory

Vltava

Marx, Engels, Beatles

Enface

Wolfmother

Z hvězd zase na start

Story

David Rodigan

Pouštět reggae

Rozhovor

Adam Ďurica

Pop je odkázaný na lásku

Vizuál

Leif Podhajský

Digitální spiritualista

Retro

The Supremes

Velká soulová mašina

TOP

Nejlepší hudební seriály

Rozhovor

Therapy?

O slávě, koksu a vytrvalosti

Ženský element

Halsey

Hudba pro mladé dospělé

Kvíz

Headliner test

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

J5

Je to hra a každý má specifickou roli

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Todd Kerns

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Folk

Bez cancáku

Jazz a blues

Bluesbar

EDM

MDMA

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čtvrtstoletí písniček na přání

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Rihanna

Recenze měsíce

Sia

Recenze

18. února 2016

Recenze úvod

4. února 2016

Duel

Emma Smetana

What I've Done

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Vinyla 2015

Tvrdohlavě a bez kompromisů

Naživo

Mutemath

Černé plíce nedoceněných jedničkářů

Naživo

The Ecstasy of Saint Theresa

Dojemný návrat

Naživo

TWENTY ONE PILOTS

PARTY NA 110 procent

Naživo

Peter Hook

Jen tak se dotýkat z povzdálí

Naživo

Matěj Benko

Amatérismus hvězdných planet

Naživo

Vložte kočku

S malou pomocí přátel

Naživo

Therapy?

Zas a znova

Naživo

Three Days Grace

Mílý rock a děsná zima

Naživo

Slipknot

Totální smršť do lidí

Naživo

Ellie Goulding

Zábava až na konci

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.