Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Zaostřeno

EOST

Návrat (do) Extáze

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Lukemo

Zpěvák Clou má novou kapelu

Zaostřeno

Red Bull

Headparáda

Redakční tipy

Ve studiu

5 otázek pro... James Cole

Můj soundtrack

Martin Škoda

Při nákupech myslím na Kapitána Dema

Čerstvé (z)boží

Jet 8

Headliner

Imagine Dragons

V Praze jsme objevili absint

TOP

12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

Téma

Komu svědčí doba nezávislosti?

Televize

Videorama

Headliner

Emma Smetana

Hluchoněmá ve studiu

Rozhovor

Three days Grace

Hlášky

Kurt Cobain

Enface

Tindersticks

Všechno na svém místě

Móda

Hudba a boty

Walking In My Shoes

Enface

The 1975

Přidrzlí zachránci popu

Art

7 nej britpopových obalů

Insider

Prokop Holoubek

České kapely jezdí ven jen na návštěvu

Story

Guns N' Roses

Splněné přání nebo touha po penězích?

TOP

11 hudebních hvězd, které nikdy neexistovaly

Story

Simple Plan

Úspěch v nepřízni kritiky

Fenomén

Jazzová sekce

Připomínka historické důležitosti

Rozhovor

Alice

Hudba je převlečený čas

TOP

9+1 na kost promrzlý klip

Enface

Jack Garratt

Budoucí hvězda roku

Nominace

Kdo dostane Apollo

Rozhovor

Greg Dulli

Dobu počítám podle alb

Story

Smack

Ten, který prý kurví rap

Story

Parov Stelar

Muž co míchá čokoládu a chilli

TOP

Klub výjimečných

Výročí

Cpt. Beefheart

Muž, který rozkopl dveře

Songstory

Vltava

Marx, Engels, Beatles

Enface

Wolfmother

Z hvězd zase na start

Story

David Rodigan

Pouštět reggae

Rozhovor

Adam Ďurica

Pop je odkázaný na lásku

Vizuál

Leif Podhajský

Digitální spiritualista

Retro

The Supremes

Velká soulová mašina

TOP

Nejlepší hudební seriály

  •  
     

    Nejlepší hudební seriály

    text VOJTA TKÁČ

    foto GlebStock / shutterstock

    Seriály jsou fenoménem současné zábavy. A svého zpracování se v nich dočkal už skoro každý ikonický žánr, ať už jde o jazz, hiphop, nebo rock’n’roll. Takže pokud zrovna pátráte po tom, „na co koukat“, vybrali jsme pro vás tipy na světové seriály, které sami očekáváme, sledujeme nebo nás zaujaly v minulých letech.

     

    TOP

     

    1

    1

     
     

    Vinyl (2016)

    Sex, drogy a rock’n’roll

    New York v 70. letech překypoval drogami, sexem a hudbou. Na výsluní se dostávaly nové žánry v čele se punkem, diskem a hip hopem. Hudební svět čekala masivní přeměna. „Když jsem v tomhle byznysu začínal, rock’n’roll byl skutečný a ryzí,“ vzpomíná v traileru Richie Finestra, hlavní postava nového seriálu Vinyl. Coby ředitel nahrávacího labelu se snaží společnost, kterou vybudoval, zachránit před bankrotem. Scénář napsal Terence Winter, kterému vděčíme za trhák Vlk z Wall Street. A participace Martina Scorseseho nebo Micka Jaggera taky není k zahození, že jo. Na hudební složce seriálu se podílely hvězdy jako Iggy Pop, Chris Cornell, Julian Casablancas a Royal Blood. Pilotní epizody se dočkáme už 14. února na HBO.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    The Get Down (2016)

    Revoluce outsiderů z Bronxu

    Stejná doba, stejné místo, ale úplně jiný úhel pohledu. Chystaný seriál The Get Down o sedmdesátkové hudební revoluci nehovoří z pohledu bohatého producenta jako Vinyl, ale očima „spodiny“. Parta náctiletých outsiderů se snaží přežít na rozbouřených ulicích Bronxu. Útěk před násilím a drogami nacházejí v hudbě a umění. Jasně, je to příběh o partě Afroameričanů, kteří položili základy hip hopu. Od srpna očekávejte na Netflixu funky melodie, silné lidské příběhy a pompézní vizuálnost Baze Luhrmanna, režiséra Velkého Gatsbyho nebo Moulin Rouge. A konečně se dozvíme, co to k čertu znamená „the get down“.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Empire (2015)

    Příběh miliardového labelu

    Už od loňského roku běží na Foxu seriál o hudebním impériu s všeříkajícím názvem Empire. Lucious Lyon se z drogového dealera vypracoval skrze hudbu až na majitele kolosálního hiphopového labelu. V pilotním díle se ale dozvídá, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou a zbývají mu maximálně tři roky života. Svůj miliardový byznys chce předat jednomu ze svých tří rozdílných synů. Situaci navíc komplikuje Lyonova exmanželka, která si nárokuje půlku společnosti. První řada se setkala s kritikou kvůli předvídatelnosti a chabému ději, ale také uznáním za výborný soundtrack a výkony Terrence Howarda a Taraji P. Hensonové. Tedy dvojice herců, kteří byli v minulosti nominováni na Oscara. Druhá řada startuje v září, snad se jí hlavní postava dožije.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Epic Rap Battles
    of History (2010)

    Rap, o kterém jste vždy snili

    Přestože takhle pecka neběží v televizi, ale na YouTube, definitivně si zaslouží zmínění. Kanál ERB se totiž pyšní téměř 13 miliony odběratelů a jeho nejpopulárnější videa zaznamenávají přes 100 tisíc zhlédnutí. Jak už název napovídá, jde o skutečně epické rapové souboje. Sníte celý život o tom, že jednou uvidíte Billa Gatese a Steva Jobse, jak si to rozdávají v rapu? Anebo Darth Vadera, který svými rýmy nakopává zadek Adolfu Hitlerovi? A co takhle duel Skrillex vs. Mozart? Už nemusíte jen snít. Za vznikem čtyř řad seriálu stojí dvojice YouTuberů s pseudonymy Nice Peter a EpicLLOYD. Postupem času do svého díla zapojili i hosty, jako jsou mistr parodií Weird Al Yankovic a legendární Snoop Dogg v roli Mojžíše.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Metalocalypse (2006)

    Nejznámější metalový animák

    Mysleli jste, že jsou Gorillaz jedinou animovanou kapelou na světě? Omyl. Seznamte se s největší, nejdrsnější a nejznámější heavymetalovou smečkou Deathklok. Jejich kreslený seroš Metalocalypse, v rámci kterého formace vydala už čtyři skutečná alba, vysílá od roku 2006 kabelovka Adult Swim. Skupina složená z fiktivních hudebních hvězd jako Nathan Explosion a William Murderface se v seriálu potýká se situacemi, které s sebou přináší sláva. Pokud máte rádi černý humor, metal a hlasy filmových velikánů typu Mark Hamill a Malcolm McDowell, pusťte si Metalocalypse třeba na YouTube.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Nashville (2012)

    Pro milovníky country

    K hudební tematice má co říct i americká televizní síť ABC. Nashville se (jak jste se asi dovtípili) odehrává v rodišti Johnnyho Cashe a fenoménu zvaného country. Představuje skvělou Connie Britton v roli čtyřicetileté country legendy, která se pomalu, ale jistě dostává na konec své kariéry. Jediným řešením, aby se ještě chvíli vyhřála na výsluní, je spojení sil s vycházející mladou hvězdou. Tyto dvě věkově i povahově rozdílné zpěvačky vyrážejí na společné turné. V seriálu se mihne i několik skutečných muzikantů, za zmínku stojí Steven Tyler z Aerosmith nebo zpěvačka Kelly Clarkson. Jasně, i country si zaslouží seriál.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    FM (2009)

    Sitcom z indie rádia

    Dámy a pánové, připravte se na pekelnou kombinaci. FM je seriál o nervózním rádiovém DJ, kterého ztvárnil Chris O‘Dowd, známý hlavně z kultovního IT Crowd. Sní, že se stane známým moderátorem, a dělá vše pro to, aby byl za každou cenu cool. Scénář k sitcomu napsal herec Ian Curtis… ano, skutečně se tak jmenuje. Kromě suchého britského humoru a vynikajících hereckých výkonů nabízí FM výstupy mnoha ostrovních indie kapel v čele s The Wombats nebo The Subways. Po boku hlavní postavy se navíc vystřídají reální výstřední muzikanti jako Justin Hawkins z The Darkness. První řada vznikla už roku 2009, stále ale nikdo nevyloučil, že se v budoucnu dočkáme pokračování.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Nana (2006)

    Sex Pistols a manga?!

    Počin, který osloví milovníky hudby a japonského manga. Nana je jméno dvou hlavních hrdinek, které se potkají ve vlaku jedoucího do Tokia, kde chtějí začít nový život. Nakonec se stanou spolubydlícími. Jedna hledá lásku a druhá touží po úspěšné kariéře punkrockové hvězdy. Seriál se mezi fajnšmekry těší velké popularitě, proto se dočkal i komiksového zpracování nebo adaptaci ve formě videohry na PlayStation 2. Hudebně se na něm podílel třeba Glen Matlock, původní basák Sex Pistols. Ne, neděláme si srandu...

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Treme (2010–2013)

    Existenciální jazzové drama

    Hurikán Katrin si roku 2005 vyžádal skoro dva tisíce obětí a způsobil mnohamiliardové škody. Pro New Orleans, známé také jako město jazzu, to znamenalo nejničivější přírodní katastrofu všech dob. Seriál z produkce HBO líčí životní osudy těch, kteří v „Big Easy“ dávali dohromady své domovy i životy. Nad vodou je drží především tamní příznačná kulturní scéna. Treme si půjčuje název ze staré městské čtvrti, která se považuje za jedno z rodišť jazzu. Seriál byl nominován například na prestižní ceny Grammy a Emmy. Pokud se vám na seriál nechce koukat, určitě prozkoumejte aspoň soundtrack. Stojí za to.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Smash (2012–2013)

    V hlavní roli Marilyn Monroe

    Před pár lety běžel na NBC zajímavý seriál z prostředí a zákulisí Broadwaye. Vypráví příběh doposud neúspěšné herečky Karen Cartwright, která uspěje v konkurzu na roli, která jí může změnit život a nastartovat kariéru – Marilyn Monroe. Smash pojednává o všech obtížích, nervech i krásách, které přináší práce na muzikálu, o životě sexbomby 20. století. Seriál si vysloužil televizní cenu Emmy, ale také nominace na Zlatý glóbus a Grammy. Katharine McPhee v hlavní roli zkrátka nejde odolat.

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Glee (2009–2015)

    Kvalitní Muzikál ze střední

    Jestli vás nějakým způsobem oslovila filmová „sága“ High School Musical (ano, i takoví se najdou), mohl by se vám zalíbit také o úroveň kvalitnější seriál Glee. Věnuje se troskotajícímu školnímu sboru New Directions, který se pod vedením nového učitele snaží oprášit svou někdejší slávu. Ačkoli asi málokdo vydrží pozorně sledovat šest řad příběhů středoškoláků, populární seriál nabízí hromadu vydařených inscenací popových i rockových hitů. A o tom, že nejde o takový masochismus, jaký představuje zmiňovaný Muzikál ze střední, svědčí například zisk cen Zlatý glóbus, Emmy nebo Peabody Award.

     
     
     
     
     
     
     
     
 
×
Čtete:
2016/2
Nejlepší hudební seriály

Rozhovor

Therapy?

O slávě, koksu a vytrvalosti

Ženský element

Halsey

Hudba pro mladé dospělé

Kvíz

Headliner test

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

J5

Je to hra a každý má specifickou roli

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Todd Kerns

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Folk

Bez cancáku

Jazz a blues

Bluesbar

EDM

MDMA

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čtvrtstoletí písniček na přání

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Rihanna

Recenze měsíce

Sia

Recenze

18. února 2016

Recenze úvod

4. února 2016

Duel

Emma Smetana

What I've Done

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Vinyla 2015

Tvrdohlavě a bez kompromisů

Naživo

Mutemath

Černé plíce nedoceněných jedničkářů

Naživo

The Ecstasy of Saint Theresa

Dojemný návrat

Naživo

TWENTY ONE PILOTS

PARTY NA 110 procent

Naživo

Peter Hook

Jen tak se dotýkat z povzdálí

Naživo

Matěj Benko

Amatérismus hvězdných planet

Naživo

Vložte kočku

S malou pomocí přátel

Naživo

Therapy?

Zas a znova

Naživo

Three Days Grace

Mílý rock a děsná zima

Naživo

Slipknot

Totální smršť do lidí

Naživo

Ellie Goulding

Zábava až na konci

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.