Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Co se děje

Zaostřeno

EOST

Návrat (do) Extáze

Obrazem

Očičkem Nožičky

Zaostřeno

Lukemo

Zpěvák Clou má novou kapelu

Zaostřeno

Red Bull

Headparáda

Redakční tipy

Ve studiu

5 otázek pro... James Cole

Můj soundtrack

Martin Škoda

Při nákupech myslím na Kapitána Dema

Čerstvé (z)boží

Jet 8

Headliner

Imagine Dragons

V Praze jsme objevili absint

TOP

12 skvělých zpěváků, kteří neumí zpívat

Téma

Komu svědčí doba nezávislosti?

Televize

Videorama

Headliner

Emma Smetana

Hluchoněmá ve studiu

Rozhovor

Three days Grace

Hlášky

Kurt Cobain

Enface

Tindersticks

Všechno na svém místě

Móda

Hudba a boty

Walking In My Shoes

Enface

The 1975

Přidrzlí zachránci popu

Art

7 nej britpopových obalů

Insider

Prokop Holoubek

České kapely jezdí ven jen na návštěvu

Story

Guns N' Roses

Splněné přání nebo touha po penězích?

TOP

11 hudebních hvězd, které nikdy neexistovaly

Story

Simple Plan

Úspěch v nepřízni kritiky

Fenomén

Jazzová sekce

Připomínka historické důležitosti

Rozhovor

Alice

Hudba je převlečený čas

TOP

9+1 na kost promrzlý klip

Enface

Jack Garratt

Budoucí hvězda roku

Nominace

Kdo dostane Apollo

Rozhovor

Greg Dulli

Dobu počítám podle alb

Story

Smack

Ten, který prý kurví rap

Story

Parov Stelar

Muž co míchá čokoládu a chilli

TOP

Klub výjimečných

Výročí

Cpt. Beefheart

Muž, který rozkopl dveře

Songstory

Vltava

Marx, Engels, Beatles

Enface

Wolfmother

Z hvězd zase na start

Story

David Rodigan

Pouštět reggae

Rozhovor

Adam Ďurica

Pop je odkázaný na lásku

Vizuál

Leif Podhajský

Digitální spiritualista

Retro

The Supremes

Velká soulová mašina

TOP

Nejlepší hudební seriály

Rozhovor

Therapy?

O slávě, koksu a vytrvalosti

Ženský element

Halsey

Hudba pro mladé dospělé

  • text Šárka Hellerová

    foto Sarah Barlow, Stephen Schofield

    Halsey

    Hudba pro mladé dospělé

     

    6

     

    Ženský element

    1

  • Představte si, že vás kamarád muzikant požádá, abyste mu pomohli napsat a nazpívat písničku do reklamy na jogurt. Při práci se necháte rozptýlit, napíšete stranou píseň jménem Ghost, a když už jste ve studiu, nahrajete ji. Je to vaše úplně první nahraná písnička. Dáte ji na SoundCloud. A přes noc se vám začne ozývat jedna nahrávací společnost za druhou a lákat vás do své stáje. Co uděláte?

     

    Požádáte dotyčného kamaráda o pomoc. Ten se začne představovat jako váš manažer a vyrazíte jednat. Takhle se stala zpěvačkou jedenadvacetiletá Ashley Nicolette Frangipane, zvaná Halsey, kterou letos na Coachelle píšou jen o řádek níž než Guns N‘Roses a která v uplynulých dvou letech objela svět po boku Imagine Dragons, The Kooks i se svým vlastním turné. Předtím sice už s hudbou koketovala, ale nikterak závazně.

    „Byl to nejbláznivější rok mého života. V červnu 2014 jsem podepsala smlouvu s nahrávací společností Astralwerks Records, o které jsem nikdy neslyšela, abych získala trochu peněz na nahrání skromného alba.

    Ale také jsem měla tunu energie, odhodlání a společnost, která ve mě věřila. V ložnici v severním Hollywoodu jsem s přáteli natočila album, jež debutovalo na druhém místě žebříčku Billboard. Vyprodali jsme světové turné i Madison Square Garden,“ rekapitulovala letos v lednu mladá umělkyně své úspěchy na Facebooku. Přitom ještě před dvěma lety netušila, co bude v životě dělat.


    Reklama na jogurt

    V ten večer, kdy si chtěla přivydělat reklamou na jogurt, ji kdosi pochválil, že má talent na skládání písní. Odsekla, že je jen

     
     

    6

    Ženský element

    2

  •  
     

    Netušila jsem, co bych měla dělat se životem

     
     

    Když jí produkce do klipu začala automaticky hledat jako partnera kluka, bisexuální Halsey se naštvala a vyžádala si ženu.

    Halsey – Ghost

     

    chytrá, ale že není skladatelka. Zanedlouho seděla s kamarádem Anthonym v roli agenta před zaměstnanci i šéfy nahrávacích společností a předstírala, že je aspirující mladá umělkyně. Dostala nabídky, které by jí v tu chvíli sice vytrhly trn z paty (rodiče ji zrovna vyhodili z domova), nicméně se jí nezdálo, že v nich jde o její dobro. A tak je odmítla.

    „Bylo to nejtěžší rozhodnutí v mém životě, protože jsem neměla žádné peníze, seděla jsem tam a říkala si, jestli si můžu vzít peníze, které mi nabízejí. Ani nevím, jestli můžu být zpěvačka nebo umělkyně. Mám jednu písničku, nevím, co dělám,“ vzpomínala Halsey v rozhovoru pro Popjustice na první chvíle, kdy ji svou přízní zahrnuli američtí vydavatelé.

    Z prvních setkání s hudebním průmyslem si ovšem přece jen něco odnesla. Došlo jí, že když v ní všichni ti lidé vidí potenciál, měla

    by to přece jen zkusit. „Pomyslela jsem si, že možná můžu psát, že to můžu zvládnout. Byl to moment, kdy se vám rozsvítí. Byla jsem totiž naprosto ztracená a netušila, co budu dělat, co by mohlo být mým povoláním, nebo co bych měla dělat se životem. Bylo to zjevení, při němž mi došlo, že to je možná chvíle, na kterou jsem čekala, protože konečně přijdu na to, co mám dělat,“ řekla. A tak šla domů a začala psát další písně.

    Skladbu Ghost mezitím nasadila některá americká rádia a stala se hitem. Když šéfové

     
     

    6

    Ženský element

    3

  • nahrávacích společností viděli, že se Halsey daří, dali jí lepší nabídky. Vybrala si tu od newyorské společnosti Astralwerks, jež spadá do rodiny vydavatelství Universal Music, a natočila debutové EP Room 93, které se tematicky točilo kolem její fascinace hotelovými pokoji jako místy, kde člověk funguje odtržen od reality. Na tento koncept navázala loňským albem Badlands.

    Badlands jsou jako izolovaná krajina, antiutopie inspirovaná městem hříchu Las Vegas i jako metafora pro svět ve zpěvaččině hlavě. Badlands jsou zrádné v tom, že je nemůžete snadno opustit, ať už je to imaginární město v rozpadu, nebo temné zákruty mysli, které umělkyni, jež trpí bipolární poruchou, trápí.


    Odjezd z Badlands

    Když si Halsey v průběhu práce na albu uvědomila, jak silná je metafora Badlands pro její vlastní příběh, dokázala z temného místa najít cestu ven. Zeptala se sama sebe. „Můžu jít pryč? Můžu uniknout tomuto stavu mysli? To byla nejlepší věc, která se mi kdy přihodila. Během práce na albu jsem všechno změnila. O několik měsíců později jsem si oholila hlavu. Pomalu jsem přicházela na to, jak opustit ten stav mysli a vyrovnat se se vším, co se kolem mě děje,“ vysvětlovala Halsey serveru Popjustice. „Bod zlomu byl, když jsem napsala Drive. Je to první veselá písnička, kterou jsem kdy napsala, a je ironické, že se jmenuje Drive, protože symbolizuje odchod z Badlands. Moment, kdy jedu pryč,“ vysvětlila.

    Bipolární porucha není vždy jen malování ve čtyři ráno, výlety a všechny ty skvělé věci

     

    6

     

    Ženský element

    4

  •  

    Násilné neřesti
    mají násilné konce

    Minulý rok poskytla Ashley Frangipane rozhovor časopisu Elle, ve kterém poprvé mluvila o bipolární poruše. Tou trpí i její matka, o které sice mluví jako o nejlepší mámě na světě, přesto nemá ráda, když se duševní nemoci romantizují. „Víte co? Není to vždy jen malování ve čtyři ráno, výlety a všechny ty skvělé věci. Někdy jde o házení věcí, zraňování se a nutnost někoho vyzvednout ve dvě ráno na policejní stanici. Mým největším strachem vždy bylo, že budu tou ženou,“ vysvětluje Halsey, kterou máma občas takhle navečer nacpala do auta, sedla si za volant, pustila Tori Amos a plačící jezdila po městě.

    Věkový limit na koncerty

    „Pamatuji si, že písnička Me And A Gun od Tori Amos mi opravdu změnila život,“ vzpomínala Halsey pro Popjustice. „Bylo mi asi osm nebo devět, možná míň. Ani nevím, že je o znásilnění, nic takového jsem nikdy nezažila. Ale pamatuju si, že jsem věřila pravdivosti toho, co říká.“

    Proto podle ní není důležité, jestli umělec vypráví příběh, se kterým se můžete ztotožnit, ale jestli je opravdové samo umění. Přes tuhle zkušenost, nebo možná právě kvůli ní, Halsey trvá na tom, že její písně nejsou pro

     
     

    6

    Ženský element

    5

  •  

    Ve videoklipu ke generační hymně New Americana chtějí zpěvačku upálit.

    Halsey – New Americana

     
     
     

    Za duet s Justinem Bieberem ji její fanoušci nepochválili. Určitě ale získala tisíce dalších, přestože její vlastní písničky jsou o dost lepší.

    Justin Bieber – The Feeling ft. Halsey

     
     

    děti. Když její matka dovolila mladšímu bratrovi Instagram, vyšilovala. „Mé koncerty jsou pro mladé dospělé, ne pro teenagery. Snažím se, aby to bylo naprosto jasné. Na mé koncerty je věkový limit. Chci, aby bylo naprosto evidentní, že nejsou pro děti,“ tvrdí zpěvačka.

    Těžko ale bude nyní teenagery odhánět, když je jejím posledním počinem duet s Justinem Bieberem. Za skladbu The Feeling dostala od svých fanoušků pořádnou „čočku“– vyčítali jí, že se zaprodala komerci. Halsey měla jiný problém, nechtělo se jí zpívat písničku, kterou sama nenapsala. Když jí ale píseň poslal Skrillex, poslechla si ji. „A pak jsem se dostala k části před refrénem a v tu chvíli jsem byla prodaná,“ řekla stanici MTV s odkazem na album Jagged Little Pill od Alanis Morissette, které tu cituje. „Posloucháním Alanis Morissette jsem totiž strávila celé dětství,“ dodala.

    Ještě před tím, než Ashley Frangipane přesmýkla písmena svého křestního jména (inspiroval ji k tomu název ulice, v níž před třemi lety bydlela a kterou přirovnává k novodobému hotelu Chelsea) a stala se slavnou, odžila si slušnou porci rock‘n‘rollu. S mladými rodiči se nesčetněkrát stěhovala za prací a nejlevnějším nájmem, vyhodili ji z domova, nějaký čas pobývala v komuně ve Vermontu a vloupávala se do plážových domů na Long Islandu.

    Lofty na Halsey Street poblíž Brooklynu popsala Billboardu následovně: „Byli tam bílí rappeři, kluk, který hrál na harfu, někdo, kdo se věnoval holistické léčbě psů, a množství různých látek. Brala jsem drogy, pak jsem byla čistá, upadala jsem do psychóz a zase

    ven.“ Jako memento ze ztráty přátel, kteří se předávkovali, jedno z jejích tetování cituje Romea a Julii: „Násilné neřesti mají násilné konce.“ Dnes žije Halsey v Los Angeles, její deska má úspěch, má za sebou rok plný koncertů a letos ji čekají pódia největších festivalů. Někdy se život převrátí rychle.

     
     

    6

    Ženský element

    6

 
×
Čtete:
2016/2
Halsey: Hudba pro mladé dospělé

Kvíz

Headliner test

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

J5

Je to hra a každý má specifickou roli

Heavy 1/2

Natvrdo

Heavy 2/2

Todd Kerns

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Folk

Bez cancáku

Jazz a blues

Bluesbar

EDM

MDMA

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čtvrtstoletí písniček na přání

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Rihanna

Recenze měsíce

Sia

Recenze

18. února 2016

Recenze úvod

4. února 2016

Duel

Emma Smetana

What I've Done

Recenze

SMS Recenze

Naživo

Vinyla 2015

Tvrdohlavě a bez kompromisů

Naživo

Mutemath

Černé plíce nedoceněných jedničkářů

Naživo

The Ecstasy of Saint Theresa

Dojemný návrat

Naživo

TWENTY ONE PILOTS

PARTY NA 110 procent

Naživo

Peter Hook

Jen tak se dotýkat z povzdálí

Naživo

Matěj Benko

Amatérismus hvězdných planet

Naživo

Vložte kočku

S malou pomocí přátel

Naživo

Therapy?

Zas a znova

Naživo

Three Days Grace

Mílý rock a děsná zima

Naživo

Slipknot

Totální smršť do lidí

Naživo

Ellie Goulding

Zábava až na konci

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.