Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Headliner

Vojtěch Dyk

Rozhovor

Elis

Start

Čerstvé (z)boží

Portrét

Enter Shikari

Headliner

Eminem

Enface

Korben Dallas

Rozhovor

Živé kvety

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Anketa

Nominace na čtenářskou desku roku 2014

Story

Mark Ronson

Vzpomínáme

Zůstala po nich muzika

Rozloučení

Joe Cocker

TOP

10 vět, které by muzikanti neměli říkat

Story

Scott Stapp

Story

Moby

Portrét

Charli XCX

Výročí

Tom Waits

Po stopách

Kdo je Mirek Tabák?

Odhalení

Petr Ostrouchov

Výročí

Tina Turner

  • epa01637172 US singer Tina Turner performs on stage during her concert at the Hallenstadion venue in Zurich, Switzerland, on Sunday, February 15, 2009.  EPA/STEFFEN SCHMIDTGraphicLine

    text jaroslav špulák (právo)

    foto isifa

    GraphicLine

    tina turner

    DÁMA, KTERÁ UMÍ PŘICHÁZET I ODCHÁZET

    Polygon
     

    6

    GraphicLine
     

    výročí

    1

  • Kolik let je Tině Turner? Tuto otázku si kladly statitisíce fanoušků v únoru 2008 při vystoupení legendy na předávání cen Grammy. Odzpívala tři skladby (tu třetí s Beyoncé) a dokázala, že je navzdory svému věku stále plná energie. Středem pozornosti je ostatně pokaždé, když se objeví na scéně.

    GraphicLineGraphicLine

    Věk Tiny Turner byl jednou z nejvyhledávanějších informací na internetu během a bezprostředně po onom ceremoniálu. A aby bylo jasno, tenkrát Tině bylo osmašedesát. Narodila se totiž 26. listopadu 1939, před několika týdny oslavila pětasedmdesátiny.

    V dubnu roku 2013 se stala nejstarší ženou na obálce magazínu Vogue. Jako třiasedmdesátiletá se objevila na titulce německé verze časopisu a bez zajímavosti nebylo, že se tak stalo poprvé v jejím životě. Snímky pro tu příležitost nafotila dvojice Claudia Knoepfel a Stefan Indlekofer, o styling se postarala Nicola Knels. Zpěvačka na sobě měla modré šaty od Armaniho a na ústech výraznou červenou rtěnku. Do té doby nejstarší ženou na obálce Vogue byla herečka Meryl Streep. V roce 2012 se dostala na titulní stranu americké verze ve věku 62 let.

    Zpráva o rekordu, který vytvořila Tina Turner, obletěla svět a Amerika byla na svou zpěvačku náležitě hrdá. Několik dnů poté jí ale ona trochu nečekaně chrstla ledovou vodu do tváře. Na vlastní žádost se stala občankou Švýcarska. Prošla vstupními testy i pohovorem a získala tamní pas. Na její obranu nutno říct, že se ve Švýcarsku zdržuje již od roku 1995. Žije na curyšském předměstí Küsnacht se svým německým partnerem Erwinem Bachem, naučila se německy a jak řekla magazínu Blick, cítí se tam doma a neumí si představit lepší místo pro život. V červenci roku 2013 se za svého milého vdala.

    Před několika týdny bohužel prodělala další mozkovou příhodu. Prý už je ale v pořádku, následky to mít nebude a Rocková babička, jak se jí říká, už prý rozverně vtipkuje.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    výročí

    2

  • GraphicLineGraphicLine

    Buddhismus mi pomáhá v pozitivním myšlení a v tom, abych byla šťastná

    Podle zahraničních médií by měla v letošním roce vydat album a vyrazit na světové turné. Magazín DigitalSpy ji dokonce uvádí mezi adepty na post hlavní hvězdy letošního Glastonbury.


    Léta s Ikem

    Tina Turner přišla na svět jako Anna Mae Bullock v městě Nutnush v Tennessee. Je dcerou Afroameričana a Indiánky. S trochou nadsázky lze říct, že svou kariéru odstartovala v devíti letech v gospelových kostelních sborech. Potom ale začala zpívat ve sboru, který vystupoval s formací Ikeho Turnera Kings of Rhythm. Bylo to v roce 1955 a tehdy její fantastická, v letošním roce šedesátý rok trvající hvězdná profesionální pěvecká kariéra začala naplno.

    Její fenomenální hlasové možnosti a nebývalá živelnost brzy dokonale okouzlily lídra Kings of Rhythm Ikeho Turnera. Sblížili se osobně i umělecky a formace v roce 1960 změnila název na Ike & Tina Turner. Ve stejném roce se ti dva vzali.

    Ike & Tina Turner je z historického hlediska jedním z nejvýraznějších hudebních projektů v oblasti rhythm and blues. Zůstaly po něm hity A Fool in Love, It’s Gonna Work Out Fine, I Idolize You, River Deep – Mountain High nebo Proud Mary, coververze písničky Johna Fogertyho, za kterou v roce 1972 získal cenu Grammy v kategorii Nejlepší vokální duet R&B.

    Vše vypadalo ideálně, kapela vydávala i pět alb v roce (1969), na koncertech měla plno

    Rozkošné dny ale netrvaly věčně a na vině byl nejspíš Ike. V první polovině sedmdesátých let přestal mít kontrolu nad svým pitím alkoholu a začal brát drogy mnohem více než předtím. Počal se rovněž chovat agresivně ke své ženě – několikrát ji napadl, zmlátil, a Tina dokonce párkrát skončila v nemocnici. Možná za tím stála skutečnost, že to byla ona, kdo pro fanoušky ve slavném tandemu znamenal více a komu dávali najevo svou náklonnost. Když se provalily dramatické potíže v jejich vztahu, na stranu Tiny se přidali i ti, kteří měli rádi kapelu jako celek, a dokonce i ti, kteří fandili spíše Ikemu.

    a vztah hlavních protagonistů se jevil být romantický. „Nikdy jsem nehledala ani nezkoušela nic jiného. Nezpívala jsem jazz nebo klasické písničky, pop music. Celou dobu jsem zpívala rock and roll, rhythm and blues a blues. Chtěla jsem, aby naše koncerty byly tvůrčí, aby to byl velký umělecký zážitek. Teprve později jsem začala mít pocit, že bych chtěla zkusit i něco jiného, třeba pěvecky náročné balady. Abych lidem ukázala, jak dobře umím zpívat,“ řekla později Tina.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    výročí

    3

  • V roce 1976 se Ike & Tina Turner rozpadli a o dva roky později se po bolestivých letech plných partnerských nezdarů a nepochopení rozdrolil i vztah protagonistů. Aby Tina po tom všem přišla na jiné myšlenky, začala praktikovat buddhismus. „Pomáhá mi v pozitivním myšlení a v tom, abych byla šťastná,“ řekla před třemi lety o své víře magazínu Stern.


    Neláska ve filmu

    Ike Turner zemřel po letech hudebního i osobního trápení ve svém domě v Kalifornii 12. prosince 2007. Na otázku, co si o jeho odchodu myslí, odpověděla Tina, že se k tomu nehodlá vyjadřovat, protože s ním „neměla posledních pětatřicet let žádný vztah“.

    „Vím, že jí bylo ukřivděno, ale je něco jako odpuštění. Nehájím to, co jí udělal, ale byl to člověk, který uměl pomoci i jiným lidem. A pomohl i Tině,“ řekla tenkrát médiím Jeanette Turner, vdova po zesnulém muzikantovi.

    Tinino a Ikeho bouřlivé manželství bylo nicméně už předtím zachyceno ve filmu Tina: What‘s Love Got to Do with It (1993), pro jehož vznik režisér Brian Gobson využil zejména zpěvaččiných knižních vzpomínek. Její bývalý muž v nich byl ukázán jako brutální člověk, alkoholik a narkoman.

    Osobní problémy nicméně neměly dobrý vliv na kariéru zpěvačky. Až do poloviny osmdesátých let se držela spíše stranou

    Mandatory Credit: Photo By Harry Goodwin / Rex Features TINA TURNER VARIOUS  OLD PIC POSEDPolygon
     
     

    6

    GraphicLine

    výročí

    4

  • GraphicLineGraphicLine

    Hudba Adele je mi blízká jako dům mého mládí

    TextFrameGroup

    Tina Turner: Golden Eye

    GraphicLineGraphicLine
     

    dostala na první místo hitparády Billboardu a tisk psal o největším návratu v historii pop music. Tina Turner byla zpátky, ve skvělé formě a prý i náladě. Není divu, že se její páté album Private Dancer z června 1984 stalo bestsellerem. V následujícím roce za ně dostala čtyři ceny Grammy a dvě American Music Awards.

    V roce 1985 si zahrála jednu z hlavních rolí ve filmu Mad Max 3 a Dóm hromu. Ano, na stříbrném plátně se objevila již dříve, v roce 1975 hrála například ve filmovém muzikálu Tommy, za kterým stála kapela The Who, a měla za sebou i účast v několika televizních seriálech. Roli dominantní Auntry Entity ve filmu režisérů George Ogilvieho a George Millera ztvárnila nicméně mistrovsky. Navíc se v něm hrály i její dva velké hity. We Don’t Need Another Hero se dostal na druhé místo americké hitparády, třetí ve Velké Británii a získal nominace na Grammy i Zlatý globus, skladba One of the Living dostala Grammy za Nejlepší vokální rockový výkon zpěvačky.

    Zajímavé je, že uvedenou skladbu zpočátku na svůj playlist zařadilo jenom jedenáct rozhlasových stanic v Americe. Mravenčí práce manažera Rogera Daviese ale přinesla ovoce a dva týdny po premiéře ji hrálo sto rozhlasových stanic a další se v následujícím čase přidávaly. V září 1984 se písnička

    a nahrávala a vydávala pouze málo výrazné soulové písničky, velice smutné obsahem i přednesem. Už už se zdálo, že její pobyt na výsluní definitivně končí. Potom ale nastal zlom.


    Znovuzrození

    V roce 1983 natočila v rámci projektu BEF vlastní verzi písničky The Temptations nazvanou Ball of Confussion. Tak moc se líbila šéfům vydavatelské společnosti Capitol, že pro ni připravili nahrávací smlouvu. Její úvodní písničkou v novém vydavatelském prostředí byla předělávka skladby Let’s Stay Together zpěváka Ala Greena, se kterou dosáhla nevídaného úspěchu v Evropě a potom i doma ve Spojených státech. V květnu 1984 vyslal Capitol na trh singl What’s Love Got to Do with It, který avizoval nadcházející album.

    Polygon
     
     

    6

    GraphicLine

    výročí

    5

  • TextFrameGroup

    Tina Turner: The Best

    GraphicLineGraphicLine
     
    TextFrameGroup

    Tina Turner: We Don’t Need Another Hero

    GraphicLineGraphicLine
     

    V roce 1986 vydala autobiografii I, Tina, ve které vyprávěla o svém dětství a manželství s Ikem Turnerem. Vyšla i deska Break Every Rule a při turné k ní se zpěvačka dostala do Guinessovy knihy rekordů, když na jednom koncertu zpívala pro více než 182 tisíc diváků. Bylo to v brazilském Rio de Janeiru a její rekord překonal o dva roky později na stejném místě Paul McCartney, na kterého dorazilo o dva tisíce lidí více.

    Na albu Foreign Affair (1989) je jeden z největších hitů Tiny Turner, skladba The Best. V roce 1991 byla skupina Ike & Tina Turner uvedena do Rock’n’rollové síně slávy. Tina při té příležitosti vydala kompilaci hitů Simply the Best a oznámila, že tím končí kariéru.


    V Praze naposledy v roce 2009

    Šoubyznys si ji ale vytleskal zpátky, a tak později, pod vlivem okolností a dobrého vývoje svého osobního života, nazpívala titulní písničku pro bondovku Golden Eye (1995), kterou pro ni napsali Bono a The Edge z U2. Vyšly i dvě řadové desky, Wildest Dreams v roce 1996 a Twenty Four Seven o tři roky později. Přitom koncertovala a tu a tam vyšel nějaký koncertní záznam či kompilace hitů. S novými písničkami ovšem šetřila. Výjimkou byla úspěšná Great Spirits, kterou nazpívala společně s Philem Collinsem pro film Brother Bear (2003).

    V roce 2008 vystoupila na padesátém slavnostním udílení cen Grammy a na konci dubna téhož roku v pořadu Oprah Winfrey

    oznámila, že vyjede na své poslední koncertní turné. 27. dubna 2009 pak zavítala i do Prahy a byla výborná.

    Nyní tedy existuje určitá šance, že ji uvidíme ještě jednou. Když dopadne vše podle nejnadějnějších předpovědí, pak by to mohlo být letos.

    Ona totiž pořád ví, co se na scéně děje. Magazínu Vogue před dvěma lety řekla: „Velice se mi líbí hlas Rihanny. Mám ráda i Adele – její hudba je mi blízká jako dům mého mládí. A miluju také styl a eleganci Beyoncé.“

    Polygon
     
     
     

    6

    GraphicLine

    výročí

    6

 
×
Čtete:
2015/1
Tina Turner

Nominace

Cena Apollo

Rozhovor

Josef Sedloň

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

TOP 50

50 nejzásadnějších singlů roku 2014

Objektivem

2014 Objektivem

Objektivem

Jan Nožička

Objektivem

Ivan Prokop

Objektivem

Martin Semenysin

Objektivem

Tomáš Třeštík

Objektivem

Andrea Sovová

Objektivem

Vojta Florian

Objektivem

Kryštof Kalina

Objektivem

Jakub Macháček

Insider

Michal Thomes

Test

HD kvíz

Ženský element

Macy Gray

Co poslouchá

Ondřej Kobza

Tip

Wounds

Televize

Videorama

Rozhovor

Voxel

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Hard & Heavy

Ocelové srdce

Jazz Blues

Bluesbar

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Pohled

Slabý rok 2014

Deska měsíce

Vojtěch Dyk

Recenze

Recenze 15. ledna 2015

Recenze

Recenze 1. ledna 2015

SMS/REC

SMS/RECenze

Duel

Wu Tang Clan

Naživo

Lamb

Naživo

Taking Back Sunday

Naživo

Selah Sue

Naživo

Vypsaná fixa

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.