Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

  • adele

    Milionový konec světa

    text Šárka Hellerová

    foto profimedia

     

    5

     

    ženský element

    1

  • „Těší mě, že vám mohu oznámit, že se Simonem čekáme první dítě,“ napsala před třemi lety Adele na svých stránkách společně se žádostí o respektování soukromí. A nebýt Jamese Bonda a hitu Skyfall, asi by na nějaký čas dočista zmizela ze scény. Teď se má vrátit.

    Adele si definovala vlastní pravidla a nenechala se svou slávou vláčet v závěsu. V roce 2008 vydala svůj debut nazvaný 19, o tři roky později následovalo album 21. První deska jí získala pozornost, nominaci na Mercury Prize a první (dvě) ceny Grammy. Druhá pro ni znamenala nekonečnou plejádu dalších úspěchů, rekordů hudebních hitparád a cen. Přesto se rozhodla nevystupovat na festivalech a v halách, protože ji tak velký počet diváků, který by se nejspíš na koncerty dostavil, děsí. „Miluji festivaly a v létě chodím na mnohé z nich. Ale nerada tam poslouchám balady. Pokud to nejsou Coldplay, nezajímá mě to,“ vysvětlovala své rozhodnutí před časem časopisu Q. „Radši

    budu hrát dvanáct let v Bar Fly než jeden večer v O areně.“ Dále se rozhodla svou hudbu nikdy nezaprodat reklamě, poskytovat jen minimum rozhovorů a nevydávat reedice svých desek s bonusy.

    V posledním bodě ji ale hned na začátku zradilo její vydavatelství XL Recordings, jenž úspěšnou desku vydalo v de luxe verzi. „Byla jsem sakra vzteklá, když se to s 19 stalo. Řekla jsem ne, ale oni to stejně udělali. B-side nahrávky nejsou na desce, protože jsou to sračky. Rozumíte, co tím myslím? Jenom tím ožebračují fanoušky,“ rozhořčovala se Adele ještě několik let po incidentu.

    Její strategie, která velí, že méně je někdy více, se zdála úspěšná. Adele se fanouškům

     
     

    5

    ženský element

    2

  •  

    Kvůli nacvičování vystoupení na Oscarech si Adele nemohla osobně vyzvednout své Brit Awards. Na Oscarech si pak při přebírání ceny poplakala.

     
     
     
     

    Adele – Skyfall

     

    nepřejedla, ani když byl její úspěch tak dechberoucí, že bez ohledu na snahu svou přítomnost v médiích regulovat, koukala z každé časopisové obálky. A dnes, v roce 2015, se každá zmínka o tom, že možná vydá na podzim další album, rozletí po sociálních sítích rychlostí blesku. Podle Billboardu se třetího alba dočkáme v listopadu. Bude se jmenovat 25, jak už ostatně zpěvačka naznačovala v květnu minulého roku?


    Nehubla kvůli prodeji desek

    V prosinci roku 2012 měla Adele za sebou všechny myslitelné hudební úspěchy, nahranou bondovku Skyfall, za kterou získala Oscara, seděla ve studiu CBS a odpovídala na otázky ohledně… své váhy. Jasně, o čem jiném si s jednou z největších popových hvězd povídat, že? Nepravděpodobné téma ale otevřel o rok dříve nelichotivou zmínkou návrhář Chanelu Karl Lagerfeld. Adele pak na moderátora CBS koukala lehce znuděně, vyslechla si, že nezapadá do světa popových star jako třeba Beyoncé a na svou „obranu“ tvrdila, že o tom vůbec nepřemýšlí a nesnaží se změnit. „Ani to kvůli prodeji desek dělat nemusím. Já desky prodávám,“ zasmála se.

    „To je strašné. To je směšné. Je to nejsměšnější věc, jakou jsem kdy slyšela. Adele je úžasný talent a to, kolik váží, s tím nemá nic společného,“ zastala se tehdy mladší kolegyně Madonna. A to jí Adele rok předtím díky albu 21 vyfoukla rekord v britské hitparádě. Album 21 se drželo na prvním místě 23 týdnů. Madonnu mohlo utěšit, že tím porazila nejen

    Jakže se tedy Adele na vrchol, ze kterého brzy odešla do ústraní, aby si užila mateřství, dostala? Velice jednoduše. Dokončila uměleckou školu, mimochodem stejnou jako třeba Amy Winehouse, vypustila do světa internetu své školní nahrávky, získala nahrávací smlouvu u XL Recordings a vydala album postavené na baladách, které daly vyniknout jejímu silnému soulovém hlasu. Pracovat na něm začala, když jí bylo devatenáct let. Odtud jeho název, přičemž se stejným záměrem pojmenovává i další desky.

    Následně si našla nespočet fanoušků, ale nikdo se nemůže zalíbit všem. Pro některé

    ji, jako v tomto ohledu nejúspěšnější ženu, ale i Boba Marleyho, který se do té doby na pozici držel ze všech umělců nejdéle.

     
     

    5

    ženský element

    3

  • Byla jsem pokořená a vyvedená z rovnováhy. Měla jsem pocit, že je konec světa

    je její hudba příliš nezajímavá a nazývají ji proto A-dull. Dull znamená nudný, fádní, až hloupý. Každý má právo na názor, nicméně její fádní písničky okouzlily svět.

    Adele si přála, aby druhé album netvořily pouze vážné balady a do studia zamířila původně s tím, že natočí i svižnější a veselé písně. Jenže se tehdy rozešla s klukem a 21 se tak stalo jedním z nejsilnějších a komerčně nejúspěšnějších alb, které vznikly kvůli zlomenému srdci.


    Vztyčený prostředníček

    Zpěvačka říká, že debut 19 byl o dlouholetém vztahu s přítelem, který skončil. Písničky na další nahrávku prý psala pod

    vlivem následných neblahých zkušeností s muži a vzpomínek. Na vlastní kůži se totiž přesvědčila, že zájem o ni projevují hlavně ti, kteří by se vedle ní cítili dobře třeba na fotografiích v tisku nebo v pořadech v rádiu a televizi.

    „Mám přesto v podstatě štěstí,“ vysvětlila listu Daily Telegraph. „V mém životě se v poslední době neobjevil nikdo, kdo by připomínal mého bývalého kluka, a současně se v něm znovu neobjevil on. Kdyby to bylo naopak, určitě bych zpanikařila. Hodně jsem přemýšlela, o čem mám psát texty. O hotelech nebo cestách? Taková témata mé fanoušky nezajímají.“

    Zřejmě nabyla přesvědčení, že je zajímají věci, které se staly po ukončení jejího vztahu. Byla navíc plná zloby, což se

     
     

    5

    ženský element

    4

  •  
     

    Sedm set milionů zhlédnutí na YouTube. Někdy se rozchod umělecky sakra vyplatí.

     
     
     
     
     

    Adele – Rolling In The Deep

     
     

    25?

    Třetí zpěvaččino album by mělo vyjít v listopadu. Pokud Adele dodrží tradici a potvrdí se informace Billboardu, bude se jmenovat 25. Víme, že kamarádi Eda Sheerana, kteří nový materiál slyšeli, jsou dle jeho slov nadšení. Také víme, že Damon Albarn tolik nadšený není. Navíc si není jistý, jestli budou písničky, které s Adele nahrál on, na albu vůbec použité. O těch, které slyšel, tvrdí, že jsou „na půl cesty“ a dodává, že Adele je: „Velmi nejistá. A přitom nemusí být. Pořád je tak mladá.“ Dalším z hudebníků, kteří s Adele na novince spolupracovali, ale není jisté s jakým výsledkem, je Phil Collins. Ten se v lednu loňského roku pochlubil, že pro ni píše písničku. Později ji nazval malou kluzkou rybou a litoval, že mu už nezavolala. Letos ovšem Adele potvrdila, že s Collinsem spolupracuje. Na albu dále podle různých informací pracovali Danger Mouse, Max Martin, Ryan Tedder z OneRepublic a kanadský zpěvák Tobias Jesso Jr. Mimochodem, Adele je 27 let. Podle názvu tedy na novém albu pracuje už dva roky.

    jen mé slabosti, pokud s ním nezůstanu. Tohle je můj vztyčený prostředník. Jednou provždy.“

    Téma je pro ni ostatně důležité. V březnu 2013 prozradila bulvárnímu listu Daily Mail, že další desku začne točit až v okamžiku, kdy ho bude mít. „Vrátím se, až když budu připravená a budu mít o čem zpívat,“ uvedla. A zdá se, že ten čas nadešel.

    Potom ještě dodala: „Singl Rolling In The Deep je můj způsob, jak se vyrovnat s minulostí. Je to reakce na to, co řekl můj bývalý kluk. Prohlásil totiž, že můj život bude nudný a beznadějný, budu samotná a opanují mě

    odrazilo i v textech a vyznění písní. Nádherným hlasem v nich vzpomíná na mizerné časy. „Byla jsem pokořená a vyvedená z rovnováhy,“ vzpomíná. „Měla jsem pocit, že je konec světa. Ale naštěstí je mi už jasné, že se točí dál a dál jde i můj život. Myslíte si, že umíráte, ale smrt nepřichází. Nahrát tohle album pro mě bylo velice těžké. Snažila jsem se přijít na to, proč se můj vztah rozložil. V jednu chvíli mi ale došlo, že se nemohu o všechno dělit se svými fanoušky a otravovat je tím. Ta chvíle rozhodla, že je na desce i jiskřička naděje, nadějný pohled do budoucnosti.“

     
     

    5

    ženský element

    5

 
×
Čtete:
2015/10
Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.