Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

  • No Name

    Nejsme druhý Elán

    text Lucie Drugdová

    foto archiv kapely

     
     

    8

    rozhovor

    1

  • Od dob Elánu jsou v České republice asi nejoblíbenější slovenskou kapelou. Košičtí No Name vyprodávají koncerty měsíce dopředu a už sedmkrát si odnesli ocenění Slavíci bez hranic z tuzemské ankety popularity. Krom toho vydávají novou desku, a tak bylo s frontmanem Igorem Timkem rozhodně o čem mluvit.

     

    Dvacet let v hudebním světě oslaví slovenští No Name až příští rok. Už 7. října ale pokřtí nové album nazvané S Láskou. „Kluci z kapely říkají, že tohle není deska, na které se přeskakují písničky. Člověka totiž přinutí poslouchat ji od začátku až do konce,“ vypráví o novince zpěvák Igor Timko zasněně.


    Texty píšete vždy o tom, co se vám momentálně honí v hlavě. Nad čím jste přemýšlel při práci na novém albu?

    Text mi v hlavě vždycky zraje déle. Někdy je dřív hotový refrén, jindy sloka, proto to nemusí být nutně příběh, ale vždy se v něm promítne spíše nějaký momentální stav. Takže když si uvědomíte, že máte doma rodinu,

    snažíte se na desku dostat celý systém života, jenž žijete. Teď už jsme fotři, kteří mají doma děti, což nás naplňuje novými pocity. Od toho se pak odráží i naše tvorba.


    Můžeme tak čekat nějaké skladby, ke kterým vás inspirovala vaše žena, jako byla například Prvá?

    Když jste s někým v tak blízkém vztahu a posloucháte, jaká slova, spojení nebo věty říká, stanou se pro vás inspirací. V rámci citových výlevů mě ale tentokrát předběhl bratr Ivan, který napsal písničku Dar. Ta je z období, kdy s manželkou čekali dítě. Můžu říct, že je to vážně velmi intimní skladba.

     
     

    8

    rozhovor

    2

  • Dřív jsme popíjeli do rána bílého, obháněli všechno možné, no a teď máme radost, když ležíme v hotelu a máme klid

    a text není úplně jednoduchý: A tak len čakám, kto so mnou pochopí, ako to všetko zapadá dokopy. Že svet sa točí v špirále a nikto netuší, že má na mále. Že celý život sme všetci na trati a ak to jeden vzdá, všetko rozvráti. Jsem takový filosof amatér. Ona je vlastně ale celá ta deska dost dospělácká.


    Právě pro vaši dospěláckou roli otců od rodin jste No Name označil za rockery v útlumu. V čem vás starání se o ratolesti nejvíc ovlivňuje?

    Změnil se nám celý životní styl. Dřív jsme popíjeli do rána bílého, obháněli všechno možné, no a teď máme radost, když ležíme v hotelu a máme klid. Musíme totiž dospat noci, kdy se děti chtějí mazlit, mít na vás položenou nohu a čůrat. Útlum tedy určitě cítíme, ale nebojte se, ono se to zase rozběhne, jen co vyrostou.


    Příští rok oslavíte jako kapela dvacet let a na nové desce bude i tematická píseň Pamäte. Jak byste shrnul vaše léta s No Name?

    Milion kilometrů. Máme průměr osmdesát tisíc ročně, takže za dvacet let to ten milion udělá. Ale stejně jako v té písni: Nedokážem spísať vo vete, čo všetko sme za ten čas zažili, možno raz spíšem pamäte, zatiaľ ďakujem za všetky omyly, ktoré z nás detí dospelých spravili. Za piesne ako Čím to je, a za Žily, a za Na, Na, Na... náhodné lásky, bože kdeže ste, a víkend čo víkend byť na cestě. Patří sem vlastně úplně všechno.

    A kvůli čemu se No Name nejvíc hádají?

    Ona je to spíš jen taková výměna názorů a diskutování, když Zoli přinese nějaké písně. Byl totiž odmalička DJ a je hodně ovlivněný diskotékami a kapelami jako Jamiroquai, takže k nám takové prvky stále tahá a my ho zase taháme zpět. V konfrontaci žánrů máme vždycky trošku melu, ale výsledek je nakonec skvělý a myslím, že právě Zoliho osobité cítění kapelu posouvá dál.


    Najdeme na albu i zamyšlenější kousek podobný hitovce Čím to je?

    Ano. Bude se jmenovat Tango s dějinami

    Autorsky jste se tedy na textech podílel vy s bratrem Ivanem?

    Ano. Ivan napsal dvě celé písně, já zbytek textů a co se týče hudby, tak je to namíchané. V naší kapele totiž tvoří každý, stejně jako v začátcích. Ve zkušebně se pak všichni dobře bavíme, spolupracujeme a i se hádáme.

     
     

    8

    rozhovor

    3

  •  

    Ve studiu u Petra Jandy probíhal mejdan měsíc v kuse, což bylo vážně nádherné, ale nepublikovatelné

     
     

    Spoustu kilometrů jste najezdili i s kapelou Chinaski při společných koncertech. Pamatujete si ještě, v jakém období se z kolegů stali kamarádi?

    Ano. Můžu říct, že to byla spousta večerů, nocí a zájezdů „propařených“ natvrdo. Měli jsme tenkrát takovou Česko-Slovenskou družbu. Chinaski chtěli být slavní u nás a my zase u vás. Dohodli jsme tedy společné vystupování a měli jedenáct natřískaných amfiteátrů na Slovensku a devět narvaných kulturáků v Čechách. Ale vlastně pokaždé, když se sejdeme, si rozhodně máme co říct a vždycky popijeme. Naposledy třeba po společném koncertě v Pezinku, odkud jsem bohužel musel odjet plnit jiné povinnosti, bylo prý veselo až do rána.

    Čím vám zrovna kapela Chinaski přirostla k srdci?

    Už třeba jenom kvůli tomu, že Franta Táborský hraje hokej a my čtyři bratři z kapely ho hrajeme také. No a my s Michalem dáváme filosofické debaty a rozebíráme, jak nám děti změnily život. Chinaski jsou totiž lidé, o kterých můžeme upřímně říct, že nejsou jen kolegové. Kdybych tedy měl jmenovat někoho, komu z hudební branže věříme, budou to právě Chinaski.


    Máte podobný vztah i k frontmanovi skupiny Olympic Petru Jandovi?

    Petr je kamarád. Na něj také nedám dopustit. Každý rok jsme například zváni

     
     

    8

    rozhovor

    4

  • Když čtu, že skladby jsou až moc nasládlé, tak si myslím, že to psal emocionální kripl

    k němu do studia Propast, kde se setkávají jeho přátelé a kde vznikla i písnička Čím to je?! Tehdy bylo čtvrt na tři ráno, já ji zpíval a vtom přišel Petr a poradil mi, jak a kde bych se měl správně nadechnout. Jeho pomoc je k nezaplacení, jelikož má spoustu zkušeností a vyzná se. Pamatuju si, že v té době jsme ještě neměli děti, takže probíhal mejdan měsíc v kuse, což bylo vážně nádherné, ale nepublikovatelné.


    Neplánujete si po Chinaskách a Lucii Bílé střihnout duet ještě s nějakým českým interpretem?

    Chodí nám nabídky, ale jak říkám, pokud si to nesedne jako prdel na hrnec, tak se do skladby hnát nebudeme.


    Slyšela jsem, že přemýšlíte o písničce s Karlem Gottem, je to tak?

    Zatím jen tak laškujeme. On nás vždycky tak profesorsky kárá: Igore, od vás ještě žádnou písničku nemám. No a já mu pokaždé odpovím: Maestro, budu na ní pracovat a až to bude skutečně dokonalé, přijdu. Musíme si to v té skladbě rozdat, aby proběhla konfrontace generací, byla to sranda, a navíc taková šupa, že posadí všechny na židli. Ale myslím, že správný čas ještě nepřišel. Máme s maestrem hezký vztah, tak to zatím nechceme pokoušet.


    Vidíte právě ve vztazích mezi interprety v Čechách a na Slovensku nějaký rozdíl?

    Známe se všichni navzájem strašně málo na

    A v čem se liší Češi od Slováků v přístupu k hudbě?

    Slovenské kapely se nebojí pracovat s emocemi a obraty jako mám tě rád nebo miluju tě. Česká hudba mi připadá o něco tvrdší. Kapely se často bojí, že kritici napíšou, že jsou jejich desky o lásce. S tím my nemáme žádný problém a nestydíme se za to, že milujeme své ženy, děti i fanynky. Když ale potom v recenzi čtu, že skladby jsou až moc nasládlé, tak si o člověku, jenž ji

    to, abych mohl tvrdit, jaký interpret je povahově dobrý a jaký špatný. Není to jako u muziky, kde hned vidíte, kdo je stabilní a silný. Je jasné, že jsme postřehli napětí mezi různými kapelami v obou zemích, jenže to není úplně náš šálek kávy. Když proběhnou nějaké intriky, tak se nad nimi pozastavím, ale okamžitě je vytěsňuju z hlavy. Asi by mě tížily při textech. To brácha si pamatuje všechno, co o nás kdo řekl. Když je ale někdo blbý, tak vůbec nemá cenu ztrácet čas tím, že si myslíte, že blbým být nemůže. O tom život není.

     
     

    8

    rozhovor

    5

  •  

    Poznáte, kteří čtyři hudebníci z No Name jsou bratři?

    psal, myslím, že potřebuje pomoc, jelikož je emocionální kripl. Podívejte se na Elán nebo Olympic. Složili kouzelné věci o lásce, které i po těch letech stále jedou.


    Co se týká Elánů, četla jsem, že jejich úspěch se podle vás už zopakovat nedá. Proč?

    Použiju slova, která nám řekl Ján Baláž: Vy nikdy nebudete druhý Elán, jste ale první No Name. Vždyť proč by se chtěli Beatles vyrovnat Elvisovi. Každý jdeme vlastní cestou.


    Uvízla vám v hlavě i nějaká věta od Joža Ráže?

    Ve chvíli, kdy nás Jožo slyšel poprvé hrát na

    živo v Ostravě, šel chodbou a povídá: Tak po těchhle mladých už můžeme jedině přidávat. Když jsme se pak zase setkali, pochválil nás, že Čím to je?! je dobrá skladba. No, slyšet takovou větu od něj bylo skvělé. Zvukařská legenda, která spolupracovala právě i s Elánem, nám zase nedávno v Pezinku složila poklonu tím, že nás označila za kapelu, která dělá všechno tak, jak se má.


    Nabídku udělat z vašich písní muzikál jste zatím odmítli, abyste si nevystříleli patrony. Ještě stále nad ní nepřemýšlíte?

    V hlavě máme filmové i muzikálové nápady, ale kapela musí být chytrá a vyčůraná, aby

     
     

    8

    rozhovor

    6

  •  

    no name

    No Name je poprocková kapela ze slovenských Košic. Byla založena v roce 1996 a tvoří ji Igor Timko (zpěv), Dušan Timko (kytara, zpěv), Ivan Timko (bicí, zpěv), Roman Timko (sólová kytara, zpěv), Viliam Gutray (basová kytara) a Zoli Sallai (klávesy, zpěv). Do paměti posluchačů se vryli především albem Počkám si na zázrak v roce 2000, ze kterého pocházejí hitovky jako Ty a Tvoja sestra nebo Žily. Kromě řady úspěchů a ocenění na domácí půdě boduje tahle parta i v České republice, kde se v anketě popularity Český slavík Mattoni umístila v kategorii Slavíci bez hranic už sedmkrát na prvním místě. Skupina také nazpívala duet s kapelou Chinaski Na, Na, Na nebo Lucií Bílou Ženušky. V současné době mají na kontě alba No Name (1998), Počkám si na zázrak (2000), Oslávme si život (2001), Slová do tmy (2003), Čím to je (2005), V rovnováhe (2008), Best of (2009), Nový album (2011), Love songs (2012) a 7. října pokřtí desku S láskou.

    si tu strategii nějak rozložila. Nám zatím naše vytížení stačí, jelikož máme sto koncertů ročně už sedmnáct let. Takže s takovou věcí vyrazíme, až bude opravdu propracovaná, jinak bychom totiž nebyli kapelou, která dělá všechno tak, jak se má.


    Úspěchy neslavíte jen na Slovensku, ale i u nás, kde jste sedminásobnými vítězi ceny Slavíci bez hranic. Co myslíte, že je tou přidanou hodnotou, na niž jste dostali české publikum?

    Nerad bych se pouštěl do nějakého hodnocení. Každý koncert ale hrajeme tak, jako by to měl být náš poslední v životě, nestydíme se za emoce a upřímně chceme jít na pódium bavit lidi. U nás těžko najdete koncert, kde jsme unavení. Vždycky se v šatně vyhecujeme, dáme frťana nebo pivo, nadechneme se a řekneme si: Pojďme hrát, vždyť tohle je přece to, co jsme vždycky chtěli. Není to totiž zase tak dávno, co jsme hráli za cestu a párek.


    Název vaší kapely vznikl tak, že jste narychlo nevěděli, jak ji pojmenovat. Kdybyste se mohli vrátit v čase, jaké jméno byste si dali?

    My už bychom asi neměnili, jelikož No Name je zaběhnutá značka. Ale Pavol Danišovič mi jednou řekl, že nosí v hlavě názvy kapel a tím nejkrásnějším jsou Vrány. Umím si představit, že by se psalo třeba: Do Košic přiletěly Vrány. Je to démonické jméno a vrána je hezký pták, takže to je i podle mě fajn název.

    Po vydání páté desky jste řekl, že jste za čtvrtinou vaší cesty. Kde se No Name cítí být po desátém albu?

    Teď je takové období, kdy už strašně chci, aby album bylo vydané, my ho pokřtili a pak už mohli jen chodit po rádiích a vyprávět, jak jsme pěkní, mladí, úspěšní a talentovaní. Když to ale vezmu podle toho, kde se No Name cítí být celkově, tak už určitě za třetinou. Dokonce bych řekl, že se blížíme k polovině.

     
     

    8

    rozhovor

    7

  • Skladba Povedz mi pochází z nového alba S Láskou.

    No Name – Povedz mi...

    Písnička Ty a Tvoja sestra patří mezi nejoblíbenější kousky od No Name.

    No Name – Ty a Tvoja Sestra

    Hitovku Na, Na, Na nazpívali společně s kapelou Chinaski.

    No Name, Chinaski – Na, na, naaa

     
     
     
     
     

    8

    rozhovor

    8

 
×
Čtete:
2015/10
No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.