Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

  •  
     
     

    Ačkoli od doby, kdy ústřední dvojice překročila věkem čtyřicítku, uplynuly spíše měsíce, do výročí, kdy se bude z pódia ozývat „My jsme Tata Bojs z Hanspaulky“ už třicet let, zbývají pouhé tři sezóny. Připomeňte si s námi cestu, kterou kdysi jen legrační a dnes respektovaná kapela urazila od prvních nahrávek k nové desce.

     

    1

    1

     
     

    text Antonín kocábek

    foto Salim Issa

    Tata Bojs

     

    Trio Bublina – Mardoša – Mareček se teprve otrkávalo. Nastoupilo na střední školu a pilně koncertovalo nejen v domovském pražském klubu Delta. Hravý koncertní program Šagali šagáli, který vedle písniček obsahuje i vlastní anekdoty, vydal jen na kazetě Black Point Music, jeden z prvních nezávislých porevolučních labelů u nás. Tata Bojs si jím získali pověst zábavné alternativní kapely. Nahrávka byla horší než bývají dnešní dema, instrumentálně to ještě kulhalo, ale nápadů už bylo na rozdávání. Dnes kazeta dobře připomíná, že nikdo není rovnou dospělý a že za nesmělé začátky se není potřeba stydět. V roce 2003 vyšli Šagali šagáli na retrospektivním CD shrnujícím prvotní období Tata Bojs.

    Šagali šagáli (1991)

     
     

    Na obalu kresba Josefa Lady a eponymní deska, kterou lze nalézt skoro pokaždé pod jiným, vždy mystifikačním označením, s malířem v názvu. Jako „Ladovo album“ uvádí první CD i Wikipedie a oficiální web skupiny. V podstatě jde o spojení dema z roku 1993 a o rok později nahrané čtveřice skladeb na Ladou zaznamenané texty lidové poezie. Ubývá infantility, přibývá zručnosti. Skladby Qu´ est-ce que c´est a Kulička ovládly ve své době na dlouhé měsíce hitparádu Radia 1. Jde o finální nahrávku zakládající sestavy, po vydání odešel kytarista Marek Padevět.

    Tata Bojs (1995)

     
     

    Karel, Pepík, Eman a Josef

    Dostali jsme

    Spojení hned několika říkadel a také nezvykle melodický popěvek v době, kdy kapela už směřovala k tvrdšímu rockovému projevu.

    Radost z ukončené školní docházky.

     

    Tata Bojs – Jaro

     
     
     

    Méně znalí fanoušci první regulérní studiové album, produkované kytaristou Už jsme doma Romkem Hanzlíkem, mylně považují za debut. Tata Bojs na desce zažívají své nejtvrdší období, už s kytaristou a příležitostným klávesistou Markem Doubravou. Hravost zůstala v textech, přibylo energie, která trojici dostala i na pódia festivalů, a nechybějí ani vyloženě noiseové pasáže. Trio slyšitelně dospělo.

    Ukončete nás...! (1997)

    Bílá vrána. Navzdory zbytku alba optimistická a veselá skladba. První opravdu velký hit a také první klip, který Tata Bojs natočili. Labutí píseň Mardošových, do té doby dlouhých vlasů.

     

    Tata Bojs – Homo Demo

     
     
     

    Nadhled trvá, slovní hříčky se vracejí, forma jde opět nahoru. Kapela nemoralizuje jako na Nanoalbu ani nepoučuje jako v ekologických skladbách na „Klucích“. Když sampluje puberťačky a jejich vizi konce světa, tak z toho mrazí, když se pošklebuje lidstvu v Homo demo, je to vtipné i výstižné. A dokonce i slovní hravost ve Filmařské není jen samoúčelná, ale má za sebou sílu výpovědi. Koncept recyklace a opakování je méně prvoplánový, ale mnohem funkčnější než na Nanoalbu. A kapela je znovu schopna oslovit i mladší publikum. Skvělý zvuk je pak více než bonus.

    Ležatá osmička (2011)

    Produkční dotaženost dostala i vizuální obdobu – klip v 3D. Obsah pak přesně odráží hudbu kapely: hýří nápady i sexy vizuály, je svobodný i tajemný. A nechybí mu ani vtip, ani hitovost. Laťka se opět zvedla vysoko. Jak ji asi překročí novinka?

     
     

    Tata Bojs a Ahn Trio – Lasičky

     
     
     

    Špičková ukázka invence Tata Bojs. Deska, která mohla být jen obyčejnou „bestofkou“ k dvacátým narozeninám. Jenomže kapela se rozhodla své nejlepší kousky nahrát znovu a akusticky. A jako bonus ke spolupráci přizvala korejsko-americké dívčí Ahn Trio. Výsledkem je nahrávka, kterou sice nelze považovat za řadovou, ale přesto je v diskografii velmi důležitá. A to ukázkou kooperace, nápaditými aranžmá, která písničky posouvají až téměř někam ke coververzím, schopností odstupu, smyslu pro detail a nového pohledu. Známé písničky dostávají podobu, která je často staví nad novinky kolegů. Jde o důležitý signál pro všechny, kteří začínali o Tata Bojs pochybovat.

    Smetana (2008)

    Skladba, která se obloukem vrací k nejlepším časům formace. Že jsou schopni zajímavého výrazu i v akustické podobě, dokázali Tata Bojs už před lety na desce Nekonečná stanice. Jde o verzi, která originální podobu posouvá dál a obohacuje ji.

     
     

    Tata Bojs – Skovka

     
     
     

    Album bilancujících třicátníků, nastávajících otců, kteří se vracejí ke kytarám a osvědčeným písničkám fungujícím i bez načančaných aranžmá. Pro tuhle desku je typická přímočarost a méně samplů. Tata Bojs ji po letech znovu nahráli bez asistence ženského elementu v podobě Kláry Nemravové. Jde o jejich návrat na zem, uvědomění si pozice „pěšáků rock´n´rollu“. Z p3D-01 se zase stal Bublajs, ale jinak si Tata Bojs tak trochu vybírají oddechový čas. Žádná krize, i když vrstevníci chápou desku lépe než mladší posluchači.

    Kluci kde ste? (2007)

    Po hitovce Pěšáci druhá výrazná a pro celek alba zcela charakteristická skladba. Pod příkrovem drobné melancholie nabízí nejisté ohlížení, ale zároveň vyrovnanost s realitou. Klip vznikl jako výsledek soutěže.

     
     

    Tata Bojs – Elišce

     
     
     

    Nejambicióznější, ale i komerčně zlomový projekt skupiny, který Tata Bojs definitivně dovedl do hal a na pozice headlinerů festivalů. A to přestože kritice neunikly texty, občas až křečovitě a násilně vtěsnané do rámce konceptu a předem daného příběhu. Stručně řečeno – namísto slovních hrátek se na desce s vážnou tváří předkládají poselství. Na albu už hraje kytarista Vladimír Bár, který zůstal zakládající dvojici věrný dodnes, jako stálý člen už je uváděn zvukař a producent Dušan Neuwerth a prozatím jako stabilní host obsluhuje klávesy i pozdější další člen skupiny Jura Hradil. Koncepční nahrávka, jejíž ozdobou je i famózní hostování herce Jiřího Schmitzera, dostala výraznou pódiovou podobu a později tak i koncertní DVD záznam. Hudebně se Tata Bojs definitivně vyhoupli do první ligy a nahrávka může i s odstupem sloužit jako bravurní ukázka produkční a aranžérské dotaženosti. Odpovědí se staly i čtyři Ceny Anděl.

    Nanoalbum (2004)

    Podobně dotažené jako hudba je v celém projektu i výtvarné ztvárnění Milana Caise. Dobře koresponduje s melancholií příběhu a přidává mu další rovinu.

     
     

    Tata Bojs – Tanečnice

     
     
     

    Jediná nahrávka s kytaristou Maťo Mišíkem, který v sestavě vydržel nejkratší dobu ze všech. Tata Bojs pokračují v elektronickém trendu, ale zároveň poněkud opakují předchozí úspěšný model. Byť produkčně vypiplanější. Očekávání jsou naplněna, ihned po vydání album poprvé v historii kapely skáče na čelo české hitparády, tedy žebříčku IFPI. Tempo trochu zvolnilo, i když paradoxně Růžová armáda je asi nejdiskotékovější písní kapely vůbec. Charakteristické jsou funkční samply, znovu vtipné textové hříčky a výrazný vstup producenta Dušana Neuwertha, který byl mnohde spoluautorem.

    Biorytmy (2002)

    Melancholická a potemnělá skladba se dočkala opět trochu mrazivého klipu s masovou vražedkyní a později zůstala ve stínu dryjáčnického tanečního klání Attention Aux Hommes. Ale duch celého alba vystihuje nejlépe.

     
     

    Tata Bojs – Maličká

     
     
     

    Radikální proměna zvuku, aranží i inspirací. V sestavě přibyl sampler a z alternativně-rockové kapely je rázem tanečně-elektronická. Z Milana alias Bubliny se stává p3D-01 a Mardoša je blond. Na albu, stejně jako na pódiích, doplňuje tři tatakluky jako stálý host Klára Nemravová, což umožňuje vyzkoušet i sexy duety a do té doby neobvyklé melancholické polohy. Album poprvé vydává velký label, popularita Tata Bojs jde prudce nahoru, komerční úspěchy přibývají. Turné je vyprodané a album kapele zpětně přineslo první ceny a nechybí v přehledech nejlepších tuzemských desek desetiletí. Po pěti letech ovšem následně kapelu nečekaně opustil Marek Doubrava, aby se věnoval méně elektronické hudbě a „svým“ Hm...

    Futuretro (2000)

    Přes až hororový klip je Maličká charakteristickou ukázkou nástupu do zvukové podoby, jakou znají dnešní fanoušci kapely. Dodnes je to na koncertních bilancích neopomínaná skladba.

     

    Headliner 2/3

     
 
×
Čtete:
2015/10
Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.