Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

  • text Šárka Hellerová

    foto Michal Sváček

    Jan P. Muchow

    Žádný Ivan Mládek v sukni

     

    4

     

    Téma 2/2

    1

  • Debutové album Barbory Polákové produkoval Jan P. Muchow. Proto jsme se ho zeptali, jak se mu s ní spolupracovalo a jestli má jiné oblíbené interprety, kteří jsou kromě hudební kariéry doma hlavně v divadle nebo ve filmu.

     

    „Bára je takový Leonardo da Vinci v sukních. Všechno, co dělá, jí jde. Na všechno má talent. Možná to skoro vůči lidem, kteří se tak moc snaží, ale toho talentu moc nepobrali, až není úplně fér,“ říká slavný producent pobaveně o herečce, která mu do rukou svěřila svou prvotinu.


    Jak se vám s Bárou Polákovou spolupracovalo?

    Díky své píli a talentu je výborná herečka, výborně zpívá, píše skvělé texty i hudbu. Taková spolupráce je vždycky velmi příjemná. Bára navíc není jen vtipná, ale i pracovitá a pozitivní. Když jí navrhnete, že bychom něco mohli zkusit předělat, nesesype se z toho jako někteří jiní interpreti, kteří si to berou příliš osobně. Možná je i od filmu a divadla zvyklá, že jde o něco vyššího, než jsou naše ega. Chápe, že jde o to dílo.

    Vnímal jste při práci, že jako zpěvačka teprve začíná a je profesí především herečka?

    Vůbec. Kdyby občas třeba nezmínila, že byla v divadle nebo má natáčení, tak bych to nevnímal. Jsou herečky, u kterých máte i v civilním životě pocit, že jsou pořád minimálně v divadelní šatně, když ne přímo na jevišti. Ale to není případ Báry.


    Co se vám na jejích písničkách líbí?

    Baví mě, že je to v dobrém smyslu ženská deska. Témata jsou univerzální, ale Bářino zpracování, vidění světa, nebo spíš komentář k němu, jsou ženské. Takový je i způsob, s nímž věci popisuje a zpívá, jak je interpretuje a přemýšlí o hudbě. V tomhle smyslu se z mého pohledu podobá třeba Lilly Allen. Jediná písnička, kterou posluchači od Báry znali, je Kráva. Ta je úspěšná hlavně díky tomu, že je vtipná. Jiní zpěváci nebo zpěvačky by

     
     

    4

    Téma 2/2

    2

  • Rozhodně to nezní jako standardní česká kapela

     

    Lily Allen – Smile

    Bára Poláková jako česká Lilly Allen? Muchow ji tak vidí. Tedy slyší.

     

    Vyskytlo se něco, s čím jste během nahrávání bojovali?

    Asi bych nepoužil slovo boj, ale každá tvorba je vlastně práce. Ne všechno si vždycky sedne na první dobrou. Někdy najdete správný tvar třeba až na konci. Jedna písnička byla skoro hotová, míchala se, když Bára navrhla, abychom ji zkusili nahrát v úplně akustickém hávu. Takže bylo všechno jinak a jelo se od

    možná v tvorbě pokračovali v podobném duchu. A díky aktuálnímu singlu Nafrněná to tak někomu může i připadat. O to větší pak ale na její desce přijde překvapení. Vůbec to není Ivan Mládek v sukni. Není to jen legrace, naopak. Ovšem díky tomu, že jsou i seriózní témata napsaná s lehkostí a smyslem pro humor, nehodí na posluchače všechnu tíhu světa. Album jako celek je tematicky mnohem vážnější, než že nepřijde kluk na Valentýna nebo že někdo pomlouvá.

    Na desce téměř nejsou kytary. S tím nápadem jste prý přišel vy. Je to tak?

    Líbilo se mi, že v její kapele kolem Davida Hlaváče jsou jenom piano, basa a bicí. Přišlo mi, že není náhoda, že tam není kytara. Zdálo se mi dobré to dodržet a nahrát desku bez ní. Porušili jsme to v jedné písničce, pro kterou to ale byla přirozeně nejlepší volba doprovodného nástroje. Kdyby to dělal někdo jiný, ovlivní album svým chápáním Báry on. Bylo by hloupé, abych nahrávky neovlivnil. V tom případě by totiž bylo zbytečné, aby se na mě Bára obracela.


    Máte nějaké oblíbené interprety, kteří jsou především herci?

    Ze zahraničí moc herců-zpěváků neznám. Třeba Jared Leto se mi víc líbí jako herec,

    začátku. Je to proces, v němž hledáte ideální formu pro každou písničku. Výsledek je zvukově pestrý. Na albu je akustická písnička s pianem, klarinety, zvonkohrou a zpěvem, a pak jsou tam věci jako Nafrněná nebo Generace, která má až futuristický zvuk s dechy, bicími, basou, pianem a synťáky. Rozhodně to nezní jako standardní česká kapela. Vše propojuje Bářin zpěv a to, jak o věcech zpívá.

     
     

    4

    Téma 2/2

    3

  • Bára je intoš a vůbec nejde posluchači naproti

     

    Vážná písnička nemusí být patetická. Poláková i Robbie Williams to umí.

     

    Robbie Williams – Angels

     

    jeho kapela 30 Seconds To Mars mě nebaví. Mám ho rád například ve filmu Requiem za sen, ale jako rocker mě moc nebere. Já vlastně hraju v kapele se zpívající herečkou, a měl bych tedy logicky říct, že je Kateřina můj nejoblíbenější (Kateřina Winterová, The Ecstasy of Saint Theresa, pozn. red.) příklad, kdy se někdo věnuje zpěvu i herectví. Líbí se mi, že je doba, kdy vůbec není šokující, když lidi, obzvlášť tvůrčí, dělají víc věcí. Jak jsem říkal, da Vinci nás předstihl o několik set let. Ale v dnešní době je to už dost obvyklé. Zná to i český sport, máme mistra světa v hokeji a reprezentanta ve fotbale. Sport je ale dnes tak náročný, že třeba Sáblíková, která je schopna vyhrávat v rychlobruslení a reprezentovat v cyklistice, je výjimka.


    Říkal jste, že u Báry Polákové jste fakt, že je herečka, nijak nevnímal. Přesto, bývá podle vás hudební tvorba herců a hereček něčím specifická?

    U Barbory to tak necítíte?

    Bára je úplně jinde. Její texty jsou chytřejší a zároveň hravější, navíc bez berličky toho, že by slova zněla vzletně a poeticky. Připomíná mi kromě té Lilly Allen třeba Robieho Williamse v tom smyslu, že to je entertainer v dobrém smyslu slova. Člověka baví se na něj dívat, i když není kdovíjaký zpěvák. A najednou třeba zjistíte, že písnička, kterou zpívá, je vážná, a on ji podává s takovou lehkostí, že třeba vyznání jeho matce ve skladně Angels nezní jako patetický song. Bára je proti tomu ještě větší intoš a nejde posluchači vůbec naproti. Člověk se musí prokousat tím, že je rafinovanější, než se na první pohled zdá.

    Herci kvůli tomu, jací občas jsou, samozřejmě nemají předem na růžích ustláno. Když předstoupí se svými písničkami, zkoumají diváci, jestli na ně pořád něco nehrají. A bohužel jsou opravdu i případy, kdy to vyznívá umělohmotně. Já mám tenhle předsudek vlastně také. Ale jak jste se ptala, vůbec mě třeba nenapadlo, že Kateřina Winterová je také herečka. Ale třeba herec a zpěvák Tomáš Klus na mě působí tak, že to na všechny jenom hraje. V textech je takový poeta, co se někdy až zamotá do „krásnomalby“ slovem, a obsah najednou chybí.

     
     

    4

    Téma 2/2

    4

 
×
Čtete:
2015/10
Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.