Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

5 otázek pro Skyline

Co poslouchá...

Iva Pazderková

Čerstvé (z)boží

20 Minutes

Headliner 1/3

Tata Bojs

Headliner 2/3

Tata Bojs

Headliner 3/3

Tata Bojs

Téma 1/2

Mladí a debilní?

Téma 2/2

7 milionových klipů

Rozhovor

Editors

En Face

Chris Cornell

Tajemství

Odmaskování

Téma 1/2

Bára Poláková

Téma 2/2

Jan P. Muchow

Retro

Rod Stewart

TOP

6 nej Lany Del Rey

Fenomén 1/2

Busking

Fenomén 2/2

Busking

Rozhovor

Michal Ambrož

Art

7 nejlepších vědeckých obalů

Headliner 1/2

Hurts

Comeback

The Libertines

Headliner 2/2

Hurts

Tip

Struny podzimu

TOP

10 nenáviděných dětí

Rozhovor

Richard Müller

TOP

Richard Müller

Story

Soak

Čerstvé (z)boží

WLW8

Rozhovor

Joe Satriani

Story

John Newman

  • john newman

    S duchem Michaela Jacksona

    text jaroslav špulák (právo)

    foto universal music

     

    5

     

    story

    1

  • Na úplném konci loňského festivalu Colours of Ostrava to nevypadalo, že by po všem skvělém mohlo přijít ještě něco výtečného. Závěr ale patřil britskému zpěvákovi Johnu Newmanovi a jeho moderní popová show nedovolila odejít z areálu ani těm, kteří spěchali na vlak.

     

    Byť měl tehdy na kontě pouze debut Tribute (2013), poctu všem uměleckým vzorům, které mu do života vešly a dotkly se ho, představil se jako hotový zpěvák s úžasným citem pro detail, každičký tón, melodii a koncertní provedení. Potvrdil tak naživo renomé alba a jaksi mimoděk podotkl, že přesně ví, co každá pořádná neotravná show potřebuje. Navíc to všechno s grácií podal divákům.


    Pracovat s géniem

    Za pár dnů, 16. října, vyjde jeho druhé album Revolve. Stejně jako mnoho jiných úspěšných debutantů před ním i po něm si i Newman dobře uvědomuje, že to bude nahrávka klíčová. Buď obhájí svou pozici a na

    pár let to bude poukaz k bytí v evropské popové extralize, anebo vyhoří jako papír a do roka se na něj zapomene.

    „Jsem nervózní, opravdu strašně nervózní. Zvláště když se mě všichni ptají, jestli cítím tlak. Cítil jsem ho, ale snažil jsem se mu uniknout. Rozcupoval jsem si v hlavě debut na kousky a lidem na labelu řekl, ať mě neotravují, že nahrávám desku. Když to skončilo, cítil jsem se docela jistý. Jakmile se ale blížilo vydání prvního singlu Come And Get It, nervozita se vrátila. Jsem perfekcionista a nemůžu myslet na nic jiného než na nejlepší písničky,“ přiznal Newman v rozhovoru pro Official Charts.

    Zmíněná skladba uspěla, i když jí zpočátku nevěřil. Původně chtěl totiž jako první nasadit jinou z alba, Lights Down. Jeho manažer

     
     

    5

    story

    2

  • ho ale přesvědčil o jiné volbě, byť se uvedená kompozice později na veřejnosti stejně objevila. „Byla to dobrá volba. Come And Get It je skvělý song, který dobře reprezentuje zbytek alba,“ připustil nakonec Newman.

    Podle něho by se neměla opakovat situace před vydáním prvního alba, kdy byl jako debutový uvedený singl Love Me Again, který uspěl, ale podle mnohých kritiků zbytek desky zastínil. „Ta kritika byla velká. Možná i proto jsem se rozhodl, přestože byl úspěch toho singlu obrovský, neopakovat podobnou formulku na novince. Chtěl jsem vyrovnané skladby a myslím si, že takové jsou,“ vysvětlil Newman.

    Na dalším singlu Tiring Game se podílel Charlie Wilson, jenž je známý například z již nefungující formace The Gap Band. Newman označil legendárního dvaašedesátiletého r’n’b interpreta za génia. „Byla opravdu neskutečná radost pracovat s takovou legendou. Charlie měl divoký život, vypráví se o něm ledacos, ale když vstoupil do studia, přinesl pohodovou a letní atmosféru. Myslím, že to je na té písničce znát,“ uvedl. V klipu, který vydání singlu doprovázel, se spolu s Wilsonem a dalšími lidmi baví na party s ohňostroji.


    Do Jacksonova studia

    Za novým albem si Newman stoprocentně stojí, k čemuž jej jistě motivovaly i oba úspěšné singly. Musel navíc předtím absolvovat poměrně těžkou transformaci z chlapce z malého města v North Yorkshire

    V Austrálii jsme se adaptovali. Muzika je mezinárodní jazyk.

     
     

    5

     

    story

    3

  • Když jsem loni začal s Calvinem spolupracovat, hned to tam bylo

     

    John Newman

    První úspěchy přišly za spolupráci s taneční úderkou Rudimental. V roce 2012 se podílel na jejich písních Feel The Love a Not Giving In. O rok později vydal vlastní singl Love Me Again, který se umístil na první příčce britského žebříčku. Tato písnička se objevila i na jeho debutové desce Tribute (2013), jež dobyla britskou hitparádu a obsahuje i singly Cheating, Losing Sleep a Out Of My Head. Newman má na kontě tři nominace na Brit Awards.

    a korunuje tak přátelství, které mezi jím a Newmanem již pár let je. „To album je plné popu a soulu, klasických písniček, je nadčasové, ale není retro,“ slibuje pětadvacetiletý chlapík, který si své první nahrávací studio udělal doma v komůrce pod schody, když mu bylo patnáct.

    Vybavil ho laptopem a reproduktory a produkoval hiphopové beaty a houseové melodie. Když realizoval první desku, etika „udělej si sám“ v něm byla zakódována stále. Pro druhou se obklopil lidmi, které si vybral, když usoudil, že z toho nemůže vzniknout špatná věc. Za pár dnů bude na světě důkaz, tvrdí odhodlaně. Vzhledem k tomu, že tenhle kluk s nejistou sexuální orientací v životě zrovna nehýřil sebejistotou, možná se dočkáme světlého popového momentu tohoto roku.

    Londýně a Miami nahrával s vizí, že každá písnička musí být potenciální hit. „Když jsem loni začal s Calvinem spolupracovat, hned to tam bylo. Ve studiu jsme se trochu škádlili, dobírali se, ale z téhle atmosféry vzešla nejenom skvělá pecka, ale i konkrétní představa o tom, jaké by druhé album mělo být,“ vzpomíná Newman.

    Výraznou osobností novinky bude nesporně i herec Idris Elba. Hostuje v titulní skladbě

    v rodící se popovou hvězdu, která nahrává ve studiu Michaela Jacksona v Los Angeles. Pomáhali mu při tom i studioví hráči, kteří s Králem popu točili před lety desku Thriller (1982). „Bylo to úžasné. Byl to můj záměr, chtěl jsem se k nim dostat, abych se dotkl ducha místa i atmosféry, kterou Michael při nahrávání té desky mohl cítit. A našel jsem to, bylo to úžasné, duch Michaela Jacksona byl se mnou,“ prozradil listu Daily Star.

    Debut Tribute získal v Británii status zlaté desky a loňský singl Blame, který zrealizoval s dýdžejem a producentem Calvinem Harrisem, byl ve světě prodán v počtu čtyř milionů a streamován 270milionkrát. Právě spolupráce s Harrisem měla na styl nové desky zásadní vliv. Newman ji v Los Angeles,

     
     

    5

    story

    4

  •  
     
     

    John Newman ft. Calvin Harris – Blend (2014)

     
     
     
     

    Come And Get It (2015)

     
     
     
     

    Lights Down (2015)

     
     
     
     

    John Newman ft. Charlie Wilson – Tiring Game (2015)

     
     
     
     

    Love Me Again (2013)

     
     
     
     

    5

    story

    5

 
×
Čtete:
2015/10
John Newman

Rozhovor

Jim Adkins

Seriál

Wohnout vs. Vypsaná fiXa III

Obrazem 1/6

Hudební léto 2015

Obrazem 2/6

Jan Nožička

Obrazem 3/6

Adam Hencze

Obrazem 4/6

Kryštof Kalina

Obrazem 5/6

jakub Macháček

Obrazem 6/6

Petr Klapper

Rozhovor

Jaroslav Uhlíř

Songstory

Jaroslav Uhlíř

Čerstvé (z)boží

Apollinaire

Enface

Disclosure

Rozhovor

No Name

Insider

Štěpán Suchochleb

Test

H-D Kvíz

Story

Vendula Kašpárková

TOP

007 skladeb, které musíte slyšet

Film

Filip Topol neznámý

Ženský element

Adele

Televize

Videorama

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Folk

Bez cancáku

Mluvené slovo

Vyprávěj

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa

Kroky podzem

EDM 1/2

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Recenze měsíce

New Order

Recenze

15. 10.

Recenze 1/2

1. 10.

Recenze 2/2

1. 10.

Duel

Cocote Minute

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Melvins

Naživo

The Soft Moon

Naživo

Joe Bonamassa

Naživo

Enter Shikari

Naživo

Apocalyptica

Naživo

Soak

Naživo

Mans Zelmerlöw

Naživo

Lollapalooza

Naživo

James Harries

Naživo

Teepee, Václav Havelka III, Reublic of Two

Naživo

Sufjan Stevens

Naživo

Rapmasters

Naživo

Chinaski

Naživo

Please The Trees

Naživo

Euroconnections

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.