Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

  • text JAROSLAV ŠPULÁK (PRÁVO)

    foto Jiří Štarha / SinglTon

    Jelen

    Příběh fenoménu

     

    Jindra Polák

    zpěvák a kytarista / grafik

    Janek Kovářík

    akordeon / studuje dirigování
    na konzervatoři

    Saša Smutný

    trubka / pracuje v marketingu
    a učí hudbu

     

    5

     

    Headliner 2/3

    1

  • V listopadu předloňského roku, když se v éteru objevily první písničky skupiny Jelen, by si na ni vsadil málokdo. Necelé dva roky poté na ni sází bezmála každý. Headliner se vypravil po stopách nového českého hudebního fenoménu.

     

    V roce 2013 se kapela uvedla coby hudební a vokální doprovod v písničce Tančíme spolu, se kterou zpěvačka Kateřina Marie Tichá usilovala o první přízeň publika i trofej Objev roku ve výroční anketě popularity Český slavík. Úspěch ta skladba měla, což o to, na partu obklopující Tichou ale tenkrát po všech stránkách mysleli snad jen producent Martin Ledvina a manažer Martin Červinka, kteří se s ní již nějaký ten pátek scházeli ve studiu a pořizovali písničky pro minialbum.


    Prostor na scéně

    Pilíři skupiny byli na začátku zpěvák a kytarista Jindra Polák, který má jméno Jindra uvedené v občance, čili nejde o žádného Jindřicha,

    hráč na baskytaru a buben Ondřej Málek a houslista a zpěvák Martin Kasal. Dva posledně jmenovaní se k prvnímu přidali současně coby členové přibyslavské skupiny Šatlava.

    V listopadu roku 2013 vydal Jelen EP Mag­daléna (byly na něm i písně Smutný pocit z deště, Nebe nad Prahou a zmíněná Tančíme spolu) a věci se daly pomalu, leč jistě do pohybu. Z titulní skladby i z Nebe nad Prahou se staly hity, a to tak tažné, že to možná překvapilo i samotnou kapelu. Polák tehdy říkal: „Velkou inspirací jsou pro mě Robert Křesťan a Druhá tráva. Jejich tvorba jde, stejně jako naše, napříč žánry a je opatřena nádhernými texty. Mám také rád některé písničky Vladimíra Mišíka nebo Michala Prokopa a baví mě skladby, na kterých se podílí Martin Ledvina. Mám pocit, že v jeho studiu vznikají nejkva

     
     

    5

    Headliner 2/3

    2

  • Po pár týdnech bylo jasné, že Jelen bez potíží vyplní stylovou díru zející na hudební scéně

     

    litnější věci na české scéně. Možná bych vyjmenoval více autorů, nejsem ale velkým posluchačem české hudby. Mám raději angloamerickou scénu.“

    Po pár týdnech bylo jasné, že Jelen bez potíží vyplní stylovou díru zející na hudební scéně. Tak jako on tu totiž nikdo nehrál a nehraje, přitom zpěvnost a možnost si při písničkách pořádně zakřičet je českému publiku tolik

    blízká. A je ještě bližší, když je tvorba vlídná a přirozená. Přes řadu českých inspirací bylo patrné, že se Jelen vzhlíží mimo jiné v britských Mumford & Sons, té formaci, která velmi zásadně oslovila i české příznivce. V hudbě Jelena jsou bluegrass, country, folk, blues i rock, navíc už z minialba Magdaléna bylo patrné, že Polák je schopen napsat znělé, vyspělé a jazykově sofistikované texty.

     
     

    5

    Headliner 2/3

    3

  • Lidé si nás poprvé všimli díky Okresnímu přeboru

    očích nadějnou skupinu. Tou byl právě Jelen, a tak se po festivalové sezóně otřepal a chystal na první souvislé turné jako předskokan slavnějších, ale stylově blízkých kolegů.


    Splněný sen během sezóny

    Ještě předtím ale na popud televize Prima vznikla skladba Co bylo dál?, duet se slovenskou zpěvačkou Janou Kirschner. Díky tomu, jak se jí chytla rádia, už jel Jelen na turné s Divokým Billem obtěžkán prvním opravdovým hitem. Nebylo divu, že koncertní série dopadla nad očekávání. Jako bonus přišla nominace na objev roku v anketě popularity Český slavík. Vítězství sice kapela nezískala, ale její jméno padlo v přímém televizním přenosu hned několikrát.

    „Doufali jsme, že si v létě zahrajeme na několika festivalech a na podzim se nám podaří udělat nějaký samostatný koncert. Nakonec se to ale semlelo jinak. V létě jsme hráli na všech větších festivalech, které se u nás konaly, na podzim jsme odehráli turné se skupinou Divokej Bill, nazpívali s Janou Kirschner písničku Co bylo dál? a dostali jsme nominaci na objev roku v Českém slavíkovi. To jsou věci, ve které nás ani nenapadlo doufat. V podstatě to byl splněný sen během první sezóny,“ sumíroval Polák.


    Vlčí srdce

    Na jaře letošního roku vyrazil Jelen na další turné. Tentokrát se v něm o post hlavní

    Kapela se vypravila na koncerty a písničky se utěšeně šířily mezi lidem. Všechno šlo hladce, a navíc se ke skupině obrátilo čelem i štěstí. Když totiž Divokej Bill chystal podzimní akustické turné, rozhodl se zopakovat to, co dělal již řadu let, sice představit svým fanouškům nějakou víceméně bezejmennou, přitom v jeho

    Divokej Bill ukázal prstem

    Jarní vydání debutového alba Světlo ve tmě (2014) přineslo zjištění, že titulní písničku lidé už dobře znají, avšak možná netuší, kdo ji interpretuje. Objevila se ve filmu Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka. „Díky Okresnímu přeboru si nás lidé poprvé všimli. Světlo ve tmě je takový protipól ke Smutnému pocitu, možná jeho pokračování. Je o okamžiku, o pocitu, kdy se vám chce najednou spontánně křičet, dupat, zpívat. S kluky z kapely jsme se poznali na jam sessionu u Martina Ledviny ve studiu a Světlo ve tmě byla jedna z prvních věcí, kterou jsme si společně zahráli. Zjistili jsme, že si sedíme, začali jsme rozpracovávat mé staré nápady a společně složili píseň Magdaléna. A vydat celé album je další mezník. V muzice, kterou hrajeme, je totiž koncept alba, souvislých čtyřicet minut hudby, pořád živý a má význam,“ plánoval Polák.

     
     

    5

    Headliner 2/3

    4

  • Hudebním odborníkům Jelen také neunikl a pomohli mu k dalšímu triumfu

    Na mysli měl Polákovy příběhy v textech, všechny ty vztahy, lásky, zklamání i radosti.

    Hudebním odborníkům Jelen také neunikl a pomohli mu k dalšímu triumfu. Stal se Objevem roku na cenách Akademie populární hudby Anděl. Pro sošku si šel letos v dubnu v Hudebním divadle Karlín. Před sebou měl další festivalovou sezónu, několik desítek koncertů na ní a neustále rozšiřování fanouškovského tábora.

    Další turné čeká kapelu od druhé poloviny listopadu. Tvrdí, že jí neustále baví hrát dokola písničky z prvního alba, ovšem bez vytáček přiznává, že dělá na dalších a některé už existují. Tu s názvem Vlčí srdce už dokonce představila v pořadu České televize Dobré ráno a pozitivní ohlasy na ni jsou příslibem, že i budoucnost by mohla být taková.

    jejich tempu. Přitom šlo o příznivce všech generací, což také není obvyklé. „Je mi pětačtyřicet a mám pocit, že jsem všechny ty písničky prožil. Jednu po druhé,“ vyprávěl jeden fanoušek při únorovém startu turné v Olomouci.

    kapely dělil se spřáteleným havířovským Nebem a až na pár desítek vstupenek bylo všude vyprodáno. Pod pódii se tísnili lidé staří i mladí a kapela se měla co ohánět, aby po koncertech při setkání s nimi stačila

     
     

    5

    Headliner 2/3

    5

 
×
Čtete:
2015/11
Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.