Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

Ve studiu

The Prostitutes

Můj soundtrack

Masker

Čerstvé (z)boží

Max Bazowski

Headliner 1/3

Jelen

Headliner 2/3

Jelen

Headliner 3/3

Jelen v říjnu

Enface

Sima Martausová

TOP

8 posmrtných alb

Rozhovor

Zebra Katz

Enface

Myles Kennedy

Reportáž

Fenomén Liberec

Rozhovor

Paulie Garand

Čerstvé (z)boží

Červen

Headliner 1/2

Ellie Goulding

Headliner 2/2

Ellie Goulding

Rozhovor

Support Lesbiens

Art

7 nelepších architektonických obalů

Story

Story Acey Slade

Výslech

Mortal Cabinet

Rozhovor

Health

Téma 1/2

Producenti

Téma 2/2

6 dalších vyhledávaných producentů

Rozhovor

St. Germain

TOP

Madonna

Story

Jackie Crash

Jackie Crash

Papa Roach

Rozhovor

Five finger Death Punch

Retro

Kraftwerk

TOP

Bez šance

Návrat

Bez ladu a skladu

Anketa

Hudebnická knihovna

Rozhovor

Xindl X

Vizuál

Nabil

  • text Ondřej Čížek

    foto Profimedia, archiv nabil

    Nabil

    Velká popkulturní loupež

     

    6

     

    Vizuál

    1

  • V novém seriálu Headliner odhaluje souvislosti mezi hudbou a výtvarným uměním. Začínáme s jedním z nejžádanějších videoklipařů současnosti, americko-iránským tvůrcem Nabilem Elderkinem. S člověkem, který nejprve provedl popkulturní krádež století, aby se vzápětí stal výsadním fotografem Kanyeho Westa a režisérem, jehož obrazotvornost řada vyspělých filmařů teprve hledá nebo nikdy nenajde.

     

    Být ve správný čas na správném místě? Nabil Elderkin by o tom mohl vyprávět své. Bavíme se totiž o člověku, který za to, že je dnes jedním z nejžádanějších vizuálních umělců na světové hudební scéně, vděčí svým způsobem náhodě.

    Pro pochopení musíme zpět do roku 2003, kdy Elderkinovy ambice míří především k fotografii. Na základě poslechu jedné z ra

    pových kompilací naráží na jméno Kanye West. A hned tuší obří potenciál. Pro něho i pro sebe. Logicky by měla následovat historka o tom, kterak se Elderkin budoucímu dobyvateli pop music ozývá, vyznává se z okamžitého okouzlení a startuje tím hvězdnou spolupráci. Skutečnost je ovšem jiná. Elderkina sice baví Westova verva, nicméně hlava zůstává v chladu, telefon na svém

     
     

    6

    Vizuál

    2

  •  

    NABIL

    Nabil Elderkin neboli NABIL. V současnosti jeden z nejvytíženějších tvůrců na poli hudebního videoklipu a fotografie. Dvorní fotograf Kanyeho Westa, s nímž spolupracuje nepřetržitě od roku 2003. Narodil se v Chicagu americko (otec)-íránskému (matka) páru, ale do skončení střední školy vyrůstal v Austrálii. Právě tam se začal rodit a cizelovat jeho talent. Svůj první fotografický kroužek ve škole pravidelně vynechával. Žil v přesvědčení, že pokud chcete být nefalšovaným fotografem, musíte se vše učit za pochodu a rovnou v praxi. Vyrážel fotit surfaře, což dodnes považuje za svou největší školu ve focení. Naučil se vnímat přirozené světlo, jeho odrazy ve vodě, způsob, jakým je možné radikálně ovlivnit atmosféru celého momentu.

    Za klišé můžete třeba považovat svůdné holky ve videoklipech. Já tomu ale klišé říct nemůžu, protože je to čistá krása. Tohle z módy rozhodně nikdy nevyjde

    zádech batoh Louis Vuitton. Tehdy v jednom z chicagských ateliérů vzniká nenápadný, přesto nerozlučný tandem West/Nabil, který od té doby a ve stejném nasazení funguje dodnes, celých dvanáct let. Elderkin, který si během svého multimediálního tažení pečlivě, ale rozhodně přirozeně formuje vlastní značku NABIL, pro Westa nejprve intenzivně fotí, aby později otočil směrem k sofistikované videoklipové režii.

    Částky jsou ve velkém odmítnuty a Elderkin požaduje jediné – sejít se s Westem osobně a prokázat mu, že právě on je jediným fotografem, který má zaznamenávat jeho dravou cestu na vrchol. Zbytek už je historie, vtipná jako popkultura sama. Elderkin fotí Westa hned během prvních deseti minut jejich setkání, výsledkem je rapperova vůbec první fotosérie pro média. Kanye se v ní stylizuje do rebelujícího školáka, má na sobě košili, červený svetr, zlatý řetěz, na

    místě. Tvořivec a vášnivý cestovatel s pevnou základnou v Chicagu si naopak prozíravě bleskurychle kupuje internetovou doménu kanyewest.com. Krátce poté je pod těžkou palbou telefonátů se závratnými finančními nabídkami a všem zúčastněným je tehdy jasné, že jsou svědky jedné z největších popkulturních loupeží století.

     
     

    6

    Vizuál

    3

  • Asistoval chicagskému fotografovi Davidu Anthonymu. Právě od něho pochytil cit pro výběr techniky od moderních značkových foťáků přes módní vintage záležitosti až po přístroje na jedno použití – na základě daného příběhu nebo situace a aktuální atmosféry. Ještě před Anthonym ho nicméně omráčil a navždy ovlivnil právem oceňovaný dokument Válečný fotograf (War Photographer). Popisuje život a tvorbu Jamese Nachtweyho, amerického fotografa, jehož černobílé momentky z oblastí postižených válkou nebo hladomorem mají sílu vám rozšířit zorničky a vyrazit dech. Jakmile zamíří otázka k oblíbeným filmovým režisérům, očekávaně padají jména jako David Fincher (zejména thriller Hra) a Alejandro Gonzáles Iñárritu.

    INSPIRACE

    Modelky versus hladomor

    STYL

    Renesance magického realismu

    Spojte elegantní reklamní styl Davida Anthonyho s drastickým realismem Jamese Nacht­weyho, přihoďte snovost či alespoň povznesenou realitu a jako výsledek vám vychází Elderkinův osobitý styl. Sám fotil uprostřed rozvráceného Konga, na vlastní oči viděl děti umírající hlady v Somálsku. Obrazy ve svých videoklipech přitom umě stylizuje a i ty nejautentičtější příběhy dokáže ve správnou chvíli ozvláštnit pozoruhodnými symboly i dějovými zvraty, které mají mnohdy velmi blízko k magickému realismu. Tak, jak ho známe z literatury. Umí být filmově okázalý i dokumentárně hrubý, dokáže vhodně využít vrtochů ruční kamery, pečlivě komponovaných statických záběrů i progresu současných multimédií. A co je vlastně naprosto zásadní – NABIL má jako jeden z mála současných režisérů působících v reklamním, resp. videoklipovém žánru, vedle stylových image videí talent také na opravdové vyprávění příběhů. Ať už jde o miniaturní atmosférické pobyty v krajině, nebo rozmáchlé výpravy kamkoli, Elderkin představuje živoucí postavy z masa a kostí, které v poklidných, syrově drsných nebo „jen“ optimistických situacích čelí něčemu autentickému. Navíc jeho příběhy, logické i přísně snové a metaforické, vždy dojdou k pointě. Je jen na vás, zda ji včas pochytíte, a na vaší imaginaci, jak si ji následně interpretujete.

     
     

    6

    Vizuál

    4

  • NABIL A JEHO 3 FOTOGRAFICKÁ NEJ

    Kanye West pro Complex

    Precizně vyladěná obálka popkulturního magazínu Complex z roku 2010 s hlavou kandidáta na budoucího prezidenta USA. Není třeba nic dodávat, tenhle ksicht zná zkrátka a dobře každý i z profilu. Čistá práce, která nemá daleko k ikonickým portrétům komiksových velikánů. Kanye vs. Batman vs. Superman.

    Black Skinhead

    Daft Punk promo

    West není jediný, pro koho kdy NABIL nafotil padnoucí promo.
    V hlavních rolích tentokrát byli Daft Punk a jejich retro-futurismus,
    který je tu podaný stejně upřímně a vznešeně jako ilustrace pro stará výpravná sci-fi dobrodružství.

    Vzpomínky na budoucnost

    Provincie Severní Kivu, Kongo, rok 2007

    Elderkinův nejvypjatější zážitek z focení. Ozbrojená eskorta rychle zastavuje, lídr od kulometu slézá z auta a bere si fotografa bokem. Ten momentku hned ukazuje. Voják se chvíli prohlíží, vzápětí dává palec nahoru, nasedá zpět na auto a odjíždí pryč. NABIL ještě pár vteřin zůstává v naprostém transu.

    Čas se zastavil

     
     

    6

    Vizuál

    5

  • 7 VIDEOKLIPOVÝCH NEJ

     

    Foals

    Mountain At My Gates

    Jasný důkaz režisérovy obliby v pokoušení nových technologií. Interaktivní video k singlu z aktuální nahrávky britských Foals natočil na kamery GoPro za využití 360stupňové technologie. Pokud se za klipem vydáte (přes Google Chrome) na YouTube.com, máte příležitost doslova hýbat s děním uvnitř. Pro řadu diváků zajímavá, ale nedotažená manýra, je třeba si ale uvědomit, že tyhle vody NABIL prozkoumává jako první a jeho počin může být ideálním odrazovým můstkem pro další kreativce. A kdyby vážně nic, všímejte si role londýnského brutalistního sídliště Alexadra Road z konce 70. let. A pokud ani to ne, vězte, že NABIL pro Foals suverénně zfilmoval jak skvostně vygradovanou Late Night, tak halucinační Bad Habit.

    Just Blaze & Baauer feat. JAY Z

    Higher

    Schopnost odvyprávět příběh s takovým hudebním doprovodem, který by pro vybrané téma čekal asi málokdo. NABIL přitom přichází s tím, že k intenzivnímu tepajícímu songu nesedí nic natolik dobře jako story o malých výrostcích, z nichž se v pravou chvíli stane nekompromisní gang skutečných bojovníků. Elderkin točil ve chvíli svého zaujetí specifickým bojovým uměním, které se rozhodl zachytit přímo v Indii.

     

    Kanye West feat. Big Sean

    Pusha T & 2 Chainz

    Širokoúhlá přehlídka Westovy aury, módy a Lamborghini. Reklamně vybroušená věc, která spontánně vznikla v obří podzemní garáži v Arábii. Černobílá zakrývá třpyt zlata, pryč je i frenetický střih nebo spoře oděné slečny. Žánrovka, která paradoxně popírá řadu klasických propriet vybraného žánru. NABIL jde proti očekávání a znovu (a rozhodně ne naposled) testuje možnosti média.

     

    Anthony and The Johnsons

    Cut the World

    Když vás užírá každodenní šeď a vy jste dohnáni do situace, kdy musíte konečně zakročit. A bude to hodně radikální. Stejně jako mrazivé Elderkinovo video pro umělecké uskupení Anthony and The Johnsons. Naplno zde prokazuje režijní mistrovství vhodné i pro celovečerní filmy. V hlavních rolích dusivého dramatu půvab Carice van Houten a ostré rysy Willema Dafoa.

     

    Alt-J

    Hunger of the Pine

    Křehká metafora. I přes veškerou přítomnou krutost a bolest. Působí jako scéna vytržená z neexistujícího filmu, která by si s přehledem zasloužila velké plátno i váš čas přemýšlet o ní.

     

    Bon Iver

    Towers

    Jedno video, tři Elderkinovy trademarky. Melancholie, schopnost vyprávět filmovými prostředky a symboličnost, která svádí k interpretacím.

     

    James Blake

    Overgrown

    Hvězdná noční obloha nad temným hvozdem. Sny, noční můry, duchové, dost možná stíny vlastního já, vlastní minulosti. Neb atmosféra a mysticismus je až na prvním místě. Jedno z nejoblíbenějších videí insomniaků a dost možná Elderkinova nejčistší práce vůbec.

     
     

    6

    Vizuál

    6

 
×
Čtete:
2015/11
Nabil

Rozhovor

Chelsea Wolfe

Výslech

TroubleGang

Rozhovor

The Dead Daisies

Song Story

Mňága a Žďorp

Rozhovor

Hrdinové nové fronty

Ženský element

Janet Jackson

Rozhovor

Mikoláš Růžička

Test

H-D Kvíz

Rozhovor

Tonya Graves

Insider

Martin Červinka

Televize

Videorama

Turné

Ben Cristovao

Kalendárium

Památné dny

Hip Hop 1/2

Elementy ulice

Hip Hop 2/2

Honza Pentifull

Klasika

Teď vážně

Folk 1/2

Bez cancáku

Folk 2/2

Kings of Convenience

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary!

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Čankišou

EDM 1/2

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Odjinud

Mimochodem

Tip

Struny podzimu

Recenze měsíce

Dave Gahan & Soulsavers

Recenze

19. 11. 2015

Recenze

5. 11. 2015 1/2

Recenze

5. 11. 2015 2/2

Duel

Richard Müller

SMS REC

SMS/RECenze

Naživo

Young Fathers

Naživo

Converse workshop

Naživo

Nouvelle Prague

Naživo

Madonna

Naživo

Jaga Jazzist

Naživo

Tata Bojs

Naživo

Róisín Murphy

Naživo

Prodigy

Naživo

Joe Satriani

Naživo

Health

Naživo

Sto zvířat

Naživo

Troublegang

Naživo

Kryštof

Naživo

Simply Red

Naživo

Anti-Flag

Tipy

Kam vyrazit?

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.