Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Ve studiu

5 otázek pro… J.A.R.

Pohled

Smích skrz slzy

Zaostřeno

čistý festival

Zaostřeno

Johnny The Horse

KŘIVÁK JE MÁ DRUHÁ KŮŽE

Zaostřeno

Lenny

Ukázat démonům fakáče

Zaostřeno

Lucie

Lucie v kinech

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Headparáda

Můj soundtrack

Daniela Drtinová

Z chlapů mě nejvíc přitahuje Gilmour

Čerstvé (z)boží

Places

S hlavou v oblacích a nohama na zemi

Rozhovor

Heymoonshaker

CÍTÍME SE SEXY

Headliner

Red Hot Chili Peppers

Všechno je jinak

TOP

Nej klipy Red Hot Chili Peppers

Velký progres, stejná divočina

Hlášky

Red Hot Chili Peppers

Holky nám skákaly do postele!

TOP

Robert Plant

Vnímavý šlechtic

Téma

10 bizarních skandálů z hudebního světa

Insider

Vojta Lindaur

První počítač mi koupil Phil Collins

Enface

Bat For Lashes

Pozvánka na pochmurné líbánky

Rozhovor

Jack Garrat

CHCI ŠÍŘIT KREATIVITU

Reportáž

Primavera

Koupím lístek! Zn. Zoufale prosím!

Rozhovor

Aurora

Domov je zásadní

TOP

8 knih pro dovolenou plnou muziky

Televize

Videorama

Story

The Strokes

Revolucionáři z New Yorku

Indsider

Vojtěch Woody Troják

Drsný holky, inkoust a rokenrol

TOP

Červencoví headlineři. Aneb 9 + 1 festivalových ozdob

Rozhovor

The Vaccines

Psát songy je věda

Enface

Metronomy

Čas na manikúru

Rozhovor

Monika Načeva

Album jsem dostala jako dárek

Vizuál

Stanley Donwood

Podivín mezi duhami

Retro

Neil Young

Turné, které změnilo rock'n'roll

Kvíz

Headliner test

Reportáž

Prago Union

Síla otcovství, prospěšnost drog a kult krále…

Track by Track

Prago Union

píseň po písni

Rozhovor

Ho99o9

Nehádáme se, nejsme pár

Rozhovor

Biffy Clyro

Žádné kompromisy, žádné vy*ebávání!

Průvodce

Hard Rock Cafe

Ten, kterému složil hit Lennon

Rozhovor

Yaksha

Mít dobrý vliv

Reportáž

Sweden Rock Festival

Čtyři dny v rockovém ráji

Ženský element

Låpsley

Nikoliv zpěvačka, ale elektronická umělkyně

TOP

Republic of Two

Klenoty vylovené z jezera

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Veena

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Red Hot Chili Peppers – The Getaway

Recenze

Recenze

Duel

James Cole – Orfeus

SMS REC

SMS recenze

Naživo

Muse

Čistá dokonalost

Naživo

Biffy Clyro

Nejlepší koncertní kapela planety?

Naživo

Role, Dalekko

Czeching na Vltavě

Naživo

Boy

Královsky sametové stopy

Naživo

Pentatonix

Jen hlasy stačí

Naživo

Aerodrome Festival

Zachraňte svět!

Naživo

Paul McCartney

Esence kvalitních písní

Naživo

Moderat

Fenomenální završení trilogie

Naživo

Lucie

Stejně jako zamlada

Naživo

Kovadlina

Paluba zůstala mastná

Naživo

Destroyer

Zábava s dlouhotrvajícím účinkem

Naživo

United Islands

Stále je kam růst 

Naživo

Metronome

9 největších momentů prvního ročníku

  • Od nesmrtelného Iggyho přes roztržené tričko zpěváka Foals až po otrávené The Kooks. Prague Metronome Festival měl vše, co jsme čekali i nečekali. Ačkoli musel místy čelit nepřízni počasí a drobným nedostatkům, které jsou pro premiérový ročník zcela přirozené, se víkend vydařil. Tohle je deset největších momentů, které nám utkvěly v hlavě.

    text Vojta Tkáč

    foto Magdaléna LIndaurová, Jakub macháček

    METRONOME FESTIVAL

    9 NEJVĚTŠÍCH MOMENTŮ PRVNÍHO ROČNÍKU

     
     
     

    10

    naživo

    1

  •  

    IGGY POP

    Devětašedesátiletý kmotr punku je prostě Bůh. Mimozemšťan z jiné planety, který na Zemi nemá obdoby. A co se koncertního nasazení týče, tak ve svém věku ani konkurenci. Euforie vypukla hned ze startu, když Iggy svůj set zahájil čtveřicí největších hitů. Konkrétně dvěma z dílny Stooges a dvěma sólovými – No Fun, I Wanna Be Your Dog, The Passenger a Lust for Life. Dva souběžně probíhající mosh pity zpěvák podkresloval neustálým vyřváváním slov „fuck“ a „motherfucker“ mezi každým songem. Přesně v moment, kdy obloha patřičně zčernala, nasadil Pop písně ze své mistrovské desky Idiot. Punkrocková nevázanost se propojila s post-punkově laděnou depkou, které korunku nasadila bouřka na závěr show. Iggy Pop je legenda, která si nikdy neobleče tričko.

    1 | NEJVĚTŠÍ BŮH

     

    naživo

     
     

    10

    2

  •  

    foals

    Foals už nejsou hříbátka z Oxfordu, ale pětice válečných ořů připravených na bitvu. Na Metronome přijeli jen dva dny po svém triumfálním vystoupení na Glastonbury. S sebou do Prahy přivezli tunu energie a materiál z aktuální desky What Went Down, který naživo šlape snad ještě líp než předešlá tvorba. Intenzivní show se tradičně neobešla bez klíčových hitů a skákání do publika v podání charismatického frontmana Yannise. Fanoušci v předních řadách mu na oplátku samou radostí roztrhli tričko. Přesto do backstage Foals odcházeli nadšení, což nám po koncertu potvrdili v rozhovoru, který si můžete přečíst už v dalším čísle Headlineru.

    2 | NEJVĚTŠÍ SHOW

     

    naživo

     
     

    10

    3

  •  

    IVAN KRÁL & JIŘÍ SUCHÝ

    Když se vedle sebe na pódium postaví dvě takhle velké osobnosti, musí z toho zaručeně vzniknout dojemný moment. Jiří Suchý ve svých čtyřiaosmdesáti letech tancoval, zpíval a vykládal tak půvabně, že si získal všechny návštěvníky stromy obklopené Park Stage. „Tuhle píseň jsem napsal v roce 1956. Jak se tak na vás koukám, někteří z vás tehdy nechodili ani do školy,“ vtipkoval se šarmem pan Suchý. Vedle něj exceloval Ivan Král, který kdysi hrával mimo jiné i s Iggym, proto do programu prvního ročníku Metronome Festivalu patřil zcela oprávněně. Přestože vedle pódia projížděl hlasitý vlak, tohle spojení naživo téměř spouštělo slzičky. „Nahoře za vás poděkuji i Ježkovi, Voskovci a Werichovi. Ale doufám, že to nebude moc brzo,“ zakončoval koncert Jiří Suchý.

    3 | NEJVĚTŠÍ DOJÁK

     

    naživo

     
     

    10

    4

  •  

    THE KOOKS

    Ač si to mnoho oddaných fanoušků nepřizná, The Kooks to prostě naživo neklape tak jako na deskách. Starší slaďácké hity i o třídu promakanější pecky z aktuálního alba Listen zdobily i setlist na Metronomu. Vše ale kazil projev frontmana Lukea Pritcharda. Nejdřív ho zmátlo, že publikum neaplauduje každou větu, kterou pronesl mezi písněmi. Potom se dokonce doslova rozčílil, když se k němu nikdo pěvecky nepřipojil u pecky Forgive & Forget. Tuzemští diváci, ač tancovali, tleskali a v první řadách dokonce brečeli zamilovaností, se bohužel nechytali tak, jak všichni čekali. Největší řev během první půlky vystoupení nastal, když kamera zabrala v publiku slečnu nahoře bez. Škoda, snad příště dojde k lepšímu propojení.

    4 | NEJVĚTŠÍ ZKLAMÁNÍ

     

    naživo

     
     

    10

    5

  •  

    CRYSTAL FIGHTERS

    Jak stvořit tu největší koncentraci štěstí a lásky, kterou české festivaly za poslední roky zažily? Londýnské rodince Crystal Fighters k tomu stačilo docela málo. Bílé hippie úbory, květiny na pódiu, troška ukulele, podivně dýmící joint a hlavně vzpomínka na zesnulého bubeníka. Indiepopová kapela na Metronomu vytvořila malý sluníčkový ráj, při kterém šel veškerý Brexit a světové válečné konflikty stranou. Z písniček jako Love Is All I Got vyplynulo, že v mnohých chvílích jde vlastně přece jenom u tu starou dobrou lásku. Nic víc nepotřebujeme.

    5 | NEJVĚTŠÍ LÁSKA

     

    naživo

     
     

    10

    6

  •  

    FAT WHITE FAMILY

    Pokud jste nikdy neslyšeli o Fat White Family, přicházíte o hodně. Londýnští indie punkeři patří mezi nejšpinavější a nejzkaženější formace současnosti. Na Metronome Festivalu naservírovali dekadentní show, během které zazněly texty o Hitlerovi, zneužívání a sexu ve všech podobách. Zvuk na kryté Club Stage bohužel nebyl úplně nejlepší a bez špuntů do uší dalo vystoupení docela zabrat. Přesto se někteří fanoušci dostali do transu. Jeden z nich, vydatně posílen alkoholem, řádil do takové míry, že na zem shodil cizí slečnu a málem odstartoval bitku přímo v kotli. Zpěvák Lias Saoudi šílel na pódiu i uprostřed davů a chvílemi připomínal mladého Iggyho. „Jo, s tímhle přirovnáním jsem v pohodě,“ řekl nám frontman v exkluzivním interview.

    6 | NEJVĚTŠÍ BORDEL

     

    naživo

     
     

    10

    7

  •  

    ELLA EYRE

    Pozor, výkon nadějné zpěvačky Elly Eyre a její kapely rozhodně průšvih nebyl. Opak by se ovšem dal říct o technice, která dvaadvacetileté Angličance opravdu nepřála. Dvakrát totiž zcela vypadl zvuk. Publikum tak slyšelo pouze bicí, přičemž nic netušící skupina pokračovala v hraní. V odposlechu totiž problém nenastal, a tak neosoulová princezna nadále zpívala jako o duši a kytarista si pro sebe hrál intenzivně vypadající sólo. Tuzemské diváky to naštěstí neodradilo a s Ellou zůstali až do konce vystoupení. Přestože byla nucena dvakrát opustit stage, vždy se vrátila s úsměvem a českou premiéru si užívala. Těšíme se příště!

    7 | NEJVĚTŠÍ PRŮŠVIH

     

    naživo

     
     

    10

    8

  •  

    GHOSTPOET / GET YOUR GUN

    ČASOVÉ ROZESTUPY V PROGRAMU

    Máme tady remízu. Pomyslný souboj o nejuhrančivější pohled svedli dva vystupující. Britský rapující básník Ghostpoet na klubové scéně prožíval každou svou skladbu, jako by byla jeho poslední. Umělec si dvakrát vysloužil nominaci na prestižní Mercury Prize a po zhlédnutí jeho show naživo už víme proč. O den později se na stejném pódiu představila i dánská parta Get Your Gun, která mimo jiné vystoupila i jako jeden z headlinerů festivalu United Islands. Vousatý zpěvák Andreas Westmark v zápalu do své temné rockové psychedelie nahlížel na lidi v publiku, jako by se s nimi chtěl duševně propojit. V jiných momentech psychopaticky obracel oči v sloup. Po boku svých do černa oděných kumpánů se zároveň stal nejtemnějším interpretem prvního ročníku Metronome Festivalu.

    Nepříjemnost, která trápí návštěvníky mnoha festivalů. Na obhajobu organizátorů musíme uznat, že se s tím často nedá nic dělat, protože 24hodinový den prostě není nafukovací. Přesto si mnozí povzdechli nad neexistujícími rozestupy mezi kapelami v programu. Jako nejlepší příklad poslouží koncert Richarda Müllera, který vystupoval na druhé největší scéně. Hned po něm měl na hlavní stage vyběhnout Iggy Pop. Vznikly tak dva problémky najednou – lidé předčasně opouštěli Müllerovu show a zároveň nestihli úvod Iggyho, který jak naschvál své největší hity nasadil hned na úvod. Někdy je těžké vybrat si mezi peckami jako Po schodoch a Lust for Life.

    8 | NEJVÍC UHRANČIVÝ POHLED

    9 | NEJVĚTŠÍ ŠKODA

     
     
     

    Výstaviště Praha, 25.–26. 6. 2015

    naživo

     
     

    10

    9

  •  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    naživo

     
     

    10

    10

 
×
Čtete:
2016/7
Metronome: 9 největších momentů prvního ročníku

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Festivaly 2016 úvod

Festivaly

Festivaly 2016

Festivaly

Festivaly 2016

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.