Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Ve studiu

5 otázek pro… J.A.R.

Pohled

Smích skrz slzy

Zaostřeno

čistý festival

Zaostřeno

Johnny The Horse

KŘIVÁK JE MÁ DRUHÁ KŮŽE

Zaostřeno

Lenny

Ukázat démonům fakáče

Zaostřeno

Lucie

Lucie v kinech

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Headparáda

Můj soundtrack

Daniela Drtinová

Z chlapů mě nejvíc přitahuje Gilmour

Čerstvé (z)boží

Places

S hlavou v oblacích a nohama na zemi

Rozhovor

Heymoonshaker

CÍTÍME SE SEXY

Headliner

Red Hot Chili Peppers

Všechno je jinak

TOP

Nej klipy Red Hot Chili Peppers

Velký progres, stejná divočina

Hlášky

Red Hot Chili Peppers

Holky nám skákaly do postele!

TOP

Robert Plant

Vnímavý šlechtic

Téma

10 bizarních skandálů z hudebního světa

Insider

Vojta Lindaur

První počítač mi koupil Phil Collins

Enface

Bat For Lashes

Pozvánka na pochmurné líbánky

Rozhovor

Jack Garrat

CHCI ŠÍŘIT KREATIVITU

Reportáž

Primavera

Koupím lístek! Zn. Zoufale prosím!

Rozhovor

Aurora

Domov je zásadní

TOP

8 knih pro dovolenou plnou muziky

Televize

Videorama

Story

The Strokes

Revolucionáři z New Yorku

Indsider

Vojtěch Woody Troják

Drsný holky, inkoust a rokenrol

TOP

Červencoví headlineři. Aneb 9 + 1 festivalových ozdob

Rozhovor

The Vaccines

Psát songy je věda

Enface

Metronomy

Čas na manikúru

  • text Veronika Ondečková

    foto warner music

    Metronomy

    Čas na manikúru

     

    6

     

    enface

    1

  • Joseph Mount, kreativní mozek a zakladatel britského projektu, jenž povstal z líhně nu-raveových kapel minulé dekády, ještě nedávno strašil fanoušky, že dalšího alba z jeho dílny se už nedočkají. Od vydání minulé řadovky ale uplynuly pouhé dva roky a Metronomy jsou zpět s deskou, o které frontman hrdě říká, že je tou nejlepší, pod jakou se kdy podepsal. Má to ale háček – naživo ji hned tak neuslyšíte.

     
     

    Klip k songu The Look skvěle vystihuje svéráznou energii skupiny.

    Metronomy – The Look

     
     

    Okatý rodák z Devonu připustil možnost ukončení formace už několikrát. Prý ho láká dráha producenta na plný úvazek. Pokaždé, když ale nakousne téma obrácení listu v plodné kariéře, je nabíledni, že jeho zaječí úmysly nejsou vůbec horké. Ke zpřetrhání vazeb s Metronomy by čtyřiatřicetiletý Joe Mount musel mít hodně pádné důvody. Pod hlavičkou projektu tvoří celý svůj dospělý život a má s ním na kontě takové zářezy jako nominace na Mercury Prize, top desítku domácího žebříčku nebo koncertování s Coldplay, Bloc Party či Blur.

     
     

    6

    enface

    2

  •  

    Představoval jsem si, že dalších pár let budu fungovat jako obývákový producent. Pak se všechno změnilo

     
     

    Klip k titulnímu singlu z komerčně nejúspěšnějšího alba kapely má na svědomí slavný režisér Michel Gondry.

    Metronomy – Love Letters

     
     

    „První album vzniklo sesbíráním songů, které jsem napsal ve svém raném období, a představoval jsem si, že ještě dalších pár let budu

    Vedle renomé spojeného s rostoucí popularitou ale v Metronomy nalezl především ideální zázemí pro tvůrčí seberealizaci. Kapela se sice ustálila ve čtyřčlenné sestavě, výhradním autorem veškeré hudby a producentem v jedné osobě však zůstává právě otec zakladatel a žánrové vody, ve kterých se pohybuje, mu nekladou žádné zásadní hranice.


    Jsem kutil

    Myšlenka na vyskočení z tak dobře rozjetého vlaku se může zdát bláhová. Pokud se ale ohlédnete za dosavadní vývojovou stopou Metronomy, příliš nepřekvapuje. Všestranný frontman na hudební scéně dlouho fungoval jako solitér a nezapře, že založením je hlavně kutil, který si na muzice ze všeho nejvíc užívá výrobní proces.

    Další krok v evoluci projektu byl logický. „Měl jsem pocit, že kdybych dál dělal alba podomácku, už bych věci lámal přes koleno. Na nahrávání zbývalo víc peněz a všechno se vyvíjelo dobře,“ vysvětluje Joe, proč do třetice upřednostnil profesionální studio před čtyřmi stěnami domácího pokoje. A ve svém přerodu obstál. Ze studia si Metronomy odnesli přelomovou nahrávku The English

    fungovat jako obývákový producent po způsobu Four Tet. Jenže pak se všechno změnilo,“ popisuje své začátky Joseph a oním přelomem má na mysli úspěch prvních dvou alb Pip Paine (Pay the £5000 You Owe) a Nights Out, která korespondovala s tehdy sílícím trendem indie elektroniky zmutované pod vlivem kytarovek, jaký rozjely skupiny jako Justice nebo Simian Mobile Disco, a dobře se chytila v klubovém prostředí.

     
     

    6

    enface

    3

  •  
     

    Z marketingového hlediska se skupina ocitla na pomyslném vrcholu

     

    Riviera, kterou proměnili v již zmíněnou nominaci na Mercury Prize, a její sofistikovanou písničkařinou se snadno rozpoznatelným zvukem se vymanili ze zástupu někdejších nu-raveových souputníků.

    Média desku zaškatulkovala jako mix Daft Punk s The Eagles, na což kapela reagovala povzneseným ohrazením, nebyla ale daleko od pravdy. Lehce nostalgický rukopis s chytlavými, ale silně pocitovými melodiemi Josepha etabloval jako respektovaného songwritera a rozšířil fanouškovskou základnu Metronomy o posluchače, kteří si libují v pohodovém electropopu pro univerzální příležitost.


    Teď analogově

    Pozitivní ohlas „Riviéry“ přímo vybízel k tomu pokračování ve vyjetých kolejích. Touha překonávat sama sebe ale Joeovi velela ještě více se vzdálit svým kořenům, a tak v roce 2014 Metronomy překvapili pro změnu tím, že do diskografie přidali dílko Love Letters, které vzniklo kompletně analogově.

    „V danou chvíli to pro mě byla jediná možná cesta. S každou nahrávkou jsem se v něčem diametrálně odlišil od té předchozí. Nejdřív jsem přidal zpěv, pak jsem se přesunul do studia. Všechna moje hudba ale do té doby vznikala veskrze podomácku a bylo to na ní poznat. Dlouho jsem měl proto někde vskrytu pocit, že lidé nevěří v mé schopnosti a chtěl jsem jim dokázat, že dokážu přijít s něčím, co zní zatraceně dobře,“ vyložil Joseph otevřeně důvody, které ho motivovaly k tomu, aby sáhl po oldschoolových metodách nahrávání.

    Navzdory subtilnějšímu rázu desítky nových písniček a absenci výraznějších hitů Metronomy právě s Love Letters sklidili dosud největší komerční úspěch a úměrně tomu přidali počet zastávek turné. Z marketingového hlediska se tak skupina ocitla na pomyslném vrcholu. Kdo by snad čekal, že bude dál stoupat vzhůru podle nalajnovaného postupu, ten je na omylu. Hlavní muž projektu je spokojený s pozicí středně velké kapely, která obvykle hraje jen samé klubovky, a stáhl se do ústraní svého home studia.

     
     

    6

    enface

    4

  •  
     

    První singl z čerstvého alba Summer 08 demonstruje sen frontmana stát se sofistikovaným popovým hudebníkem ve středním věku.

    Metronomy – Old School

     
     

    Volání computerů

    „Podívejte se třeba na Justice nebo laptopové producenty obecně. Na počítačovém
    plug-inu mají svůj vlastní zvuk. Je v tom něco krásného. A hlavně je to strašně jednoduché. Nemůžu se dočkat, až zase začnu pracovat s počítačem,“ prohlásil Joe ještě v době, kdy plod jeho analogového období voněl čerstvostí, a vrací se do pohodlné sféry computerů. V té se mu zalíbilo natolik, že nehodlá ztratit ani jedinou minutu z drahocenného času, který může věnovat skládání. Jinými slovy – zapomeňte na to, že letošní novinku Summer 08 v dohledné době uslyšíte naživo. Joe, poznamenaný masivní propagací Love Letteres, do odvolání ohlásil stopku veškerému koncertování.

    „Turné budou vždy součástí života kapel, ale měly by být tím nejdůležitějším? Když odehrajete sto padesát vystoupení ročně a natočíte novou desku jednou za tři roky, podle mě je v tom hrozný nepoměr. Myslím, že další tři roky budu radši vydávat muziku,“ odhalil své plány lídr čtveřice, která je vyhlášená radostnými show se svéráznými tanečními kreacemi a žárovkami nasvícenými kostýmy.

     
     

    6

    enface

    5

  •  

    Být groovy je to hlavní, oč na jejich aktuálním titulu běží

    Turné až na druhém místě

    Na klubových prknech budou Metronomy chybět, a to tím víc, že se odmlčují zrovna ve chvíli, kdy mají v ruce ideální koncertní materiál. Být groovy je to hlavní, oč na jejich aktuálním titulu běží, a těly rozvlněnými do rytmu diskotékových fláků by se to na parketech jenom hemžilo. Tvůrčí libido je ale nenasytná potvora a Joe Mount je rozhodnutý se jeho volání nebránit.

    „Je to jako jít na manikúru. Uvědomuji si, jak vzácné je mít možnost věnovat se všemu podle svého tempa – muzice, přátelům,

    rodině. Beru to jako období, které je opravdu o mně,“ říká hvězda, která neví, co je to nedostatek inspirace, a zdůrazňuje, že nejde o žádnou dovolenou, jen o způsob, jak se co nejvíc soustředit na tvorbu.

    Bude zajímavé pozorovat, jak dlouho Metronomy koncertní embargo vydrží, a co přijde na jeho konci. Jisté každopádně je, že Joe Mount se nemusí nikam hnát. Metronomy už dobyli srdce posluchačů i síň slávy, tam je jejich pevné místo. Masovější popularitu nemají vepsanou ve vínku. Na to kutil Joe není dost radio-friendly. Naštěstí.

     
     
     

    6

    enface

    6

 
×
Čtete:
2016/7
Metronomy: Čas na manikúru

Rozhovor

Monika Načeva

Album jsem dostala jako dárek

Vizuál

Stanley Donwood

Podivín mezi duhami

Retro

Neil Young

Turné, které změnilo rock'n'roll

Kvíz

Headliner test

Reportáž

Prago Union

Síla otcovství, prospěšnost drog a kult krále…

Track by Track

Prago Union

píseň po písni

Rozhovor

Ho99o9

Nehádáme se, nejsme pár

Rozhovor

Biffy Clyro

Žádné kompromisy, žádné vy*ebávání!

Průvodce

Hard Rock Cafe

Ten, kterému složil hit Lennon

Rozhovor

Yaksha

Mít dobrý vliv

Reportáž

Sweden Rock Festival

Čtyři dny v rockovém ráji

Ženský element

Låpsley

Nikoliv zpěvačka, ale elektronická umělkyně

TOP

Republic of Two

Klenoty vylovené z jezera

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Veena

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Red Hot Chili Peppers – The Getaway

Recenze

Recenze

Duel

James Cole – Orfeus

SMS REC

SMS recenze

Naživo

Muse

Čistá dokonalost

Naživo

Biffy Clyro

Nejlepší koncertní kapela planety?

Naživo

Role, Dalekko

Czeching na Vltavě

Naživo

Boy

Královsky sametové stopy

Naživo

Pentatonix

Jen hlasy stačí

Naživo

Aerodrome Festival

Zachraňte svět!

Naživo

Paul McCartney

Esence kvalitních písní

Naživo

Moderat

Fenomenální završení trilogie

Naživo

Lucie

Stejně jako zamlada

Naživo

Kovadlina

Paluba zůstala mastná

Naživo

Destroyer

Zábava s dlouhotrvajícím účinkem

Naživo

United Islands

Stále je kam růst 

Naživo

Metronome

9 největších momentů prvního ročníku

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Festivaly 2016 úvod

Festivaly

Festivaly 2016

Festivaly

Festivaly 2016

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.