Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Editorial

Editorial

Novinky

Novinky

Ve studiu

5 otázek pro… J.A.R.

Pohled

Smích skrz slzy

Zaostřeno

čistý festival

Zaostřeno

Johnny The Horse

KŘIVÁK JE MÁ DRUHÁ KŮŽE

Zaostřeno

Lenny

Ukázat démonům fakáče

Zaostřeno

Lucie

Lucie v kinech

Obrazem

Očičkem Nožičky

Headparáda

Headparáda

Můj soundtrack

Daniela Drtinová

Z chlapů mě nejvíc přitahuje Gilmour

Čerstvé (z)boží

Places

S hlavou v oblacích a nohama na zemi

Rozhovor

Heymoonshaker

CÍTÍME SE SEXY

Headliner

Red Hot Chili Peppers

Všechno je jinak

TOP

Nej klipy Red Hot Chili Peppers

Velký progres, stejná divočina

Hlášky

Red Hot Chili Peppers

Holky nám skákaly do postele!

TOP

Robert Plant

Vnímavý šlechtic

Téma

10 bizarních skandálů z hudebního světa

Insider

Vojta Lindaur

První počítač mi koupil Phil Collins

Enface

Bat For Lashes

Pozvánka na pochmurné líbánky

Rozhovor

Jack Garrat

CHCI ŠÍŘIT KREATIVITU

Reportáž

Primavera

Koupím lístek! Zn. Zoufale prosím!

Rozhovor

Aurora

Domov je zásadní

TOP

8 knih pro dovolenou plnou muziky

Televize

Videorama

Story

The Strokes

Revolucionáři z New Yorku

Indsider

Vojtěch Woody Troják

Drsný holky, inkoust a rokenrol

TOP

Červencoví headlineři. Aneb 9 + 1 festivalových ozdob

Rozhovor

The Vaccines

Psát songy je věda

Enface

Metronomy

Čas na manikúru

Rozhovor

Monika Načeva

Album jsem dostala jako dárek

  • text Antonín Kocábek

    foto Bohdan Holomíček, Warner Music

    Monika Načeva

    Album jsem dostala jako dárek

     

    rozhovor

  • Koncem června oslavila Monika Načeva kulaté narozeniny a v souvislosti s nimi vyšla i nově nahraná akustická deska Na svahu s jejími nejvýznamnějšími skladbami. Záměrem alba prý byl přirozený, „přírodní“ zvuk, zachycení emotivního propojení a především hudební komunikace všech zúčastněných.

     

    S Michalem Pavlíčkem už spolupracujete poměrně dlouho. Jak vás napadlo nově přizvat ještě smyčcové kvarteto?

    S Michalem jen ve dvou jezdíme pár let a moc nás to spolu baví. Chtěla jsem ale ještě více vyzdvihnout tu romanticky krásnou a snivou stránku, kterou pokaždé mezi sebou na pódiu máme. Spolupracovat se smyčci jsem měla v hlavě už od natáčení desky The Sick Rose, kde jsme s Timem Wrigtem použili samply z Vídeňské filharmonie. Tenkrát jsem byla okouzlená ze všech těch barevných zvuků a bylo to pro mě hodně inspirativní pro vymýšlení melodií zpěvu. Tak jsem dostala nápad přinést tu barevnost i do

    našich časem už usazených silných písní, a ještě je víc otevřít a posunout výše.


    Proč jste si vybrali zrovna Pavel Bořkovec Quartet?

    Před pár lety jsem se na jedné slavnostní akci projektu Paměť národa potkala se skladatelem Matějem Kroupou. Zpívala jsem tam píseň Škoda lásky, v jeho odvážné aranži pojatou jako šanson. Tenkrát jsme si slíbili, že spolu ještě něco podnikneme. Když jsme se před rokem znovu potkali, nabídl mně ke spolupráci právě svoje smyčcové kvarteto. Okamžitě mě napadlo, že to bude

    rozhovor

  • super fungovat s akustickou kytarou a básněmi Jáchyma Topola. Michalovi se kvartet líbil a spolupráce mohla odstartovat. Bylo to všechno rychlé. Vybrali jsme skladby z Možností, Mami a Nebe je rudý a kluci se pustili do aranží. Dohodli jsme se, že k tomu budou přistupovat „vážno-hudebně“.


    Aranže necháváte s Michalem Pavlíčkem plně na nich?

    Ze začátku jsme o tom dlouze diskutovali a kluci nosili nápady. A nakonec jsme se domluvili na té klasické podobě. Každou

     

    Takto zní hit Udržuj svou ledničku plnou s kytarou Michala Pavlíčka.

    Monika Načeva & Pavlíček – Udržuj svou ledničku plnou

     
     
     
     
     

    rozhovor

  • V minulosti jste byla vždy vnímána jako experimentátorka, s hlasem i zvuky, svého času vás přijala za svou i elektronická scéna. Nemáte strach, že tohle pojetí bude vnímáno jako příliš konzervativní, jdoucí opačnou cestou než například album Mimoid?

    Já jsem vždycky měla ráda obě polohy. Klasické písně se silnými melodiemi i experimentální minimalistickou elektroniku. I teď pracuji současně na dvou projektech – akustickém s Pavlíčkem a kvartetem, který vyšel pod názvem „Na svahu“, a elektronickém „Průvan v hlavě“ spolu s producentem Karaoke Tundrou a DJem Five. Na obou pólech mám své fanoušky, hodně rozdílné. A jsou i tací, kteří mají rádi obojí. Tak jako já.


    Podobný přístup, tedy výběr pro vás zásadních skladeb v aranžmá se smyčci, už před časem zvolili Tata Bojs a nedávno i slovenští Longital. Inspirovali vás?

    skladbu jsem Matějovi významově a pocitově objasnila a rozebrala a Michal hlídal hudební stránku, aby vše ladilo. Jakmile jsme se shodli a domluvili, šlo to velice rychle. Aranžéři Alex Aslamas i Matěj Kroupa jsou doslova studnice s melodiemi.

    Chystáte v téhle podobě i nové skladby?

    Ano, už jsme se o tom bavili s Michalem, že bychom moc rádi! Takže věřím, že k tomu brzy dojde. Zatím jsme se dohodli na dalším

    Samozřejmě vím, že to není žádná novinka. Ale řídím se instinktivně podle citu a toho, co mě zrovna zajímá a láká. A jak jsem řekla, přišla jsem do kontaktu se smyčci na The Sick Rose a tam jsem se rozhodla, že jednou to chci zkusit naživo. A funguje to!


    Album Na svahu vzniklo k vašemu výročí. Máte sklony k ohlížení?

    Neměla jsem v plánu ani bilancovat, ani udělat album. Chtěla jsem prostě připravit působivé vystoupení složené z písní a básní, které stále žijí. Máme s ním za sebou první jarní minitour po českých divadlech a dalších zajímavých místech pro akustickou muziku a ty koncerty byly prostě boží! Moc nás to bavilo, krásně jsme se propojili, na pódiu i s publikem. Zažili jsme i potlesky ve stoje... S nápadem to celé nahrát přišel Michal Pavlíček a narychlo to i domluvil s Warner Music jako dárek k mým narozeninám. A vymyslel i název podle jedné z písní.

    rozhovor

  • jarním turné příští rok a možná se už tam podaří zařadit nějaká nová skladbička.


    Ta zmíněná elektronická deska vyjde kdy?

    Tu plánujeme někdy na podzim. Mám připravené básně Sylvy Fischerové a název podle jedné z nich: „Průvan v hlavě“. Karaoke mě zásobuje beaty a já do toho vymýšlím vstupy s básněmi a poté zapojíme DJe Five. Zatím máme čtyři songy a celé album chceme dokončit do konce léta. Také už je začínáme hrát naživo, byli jsme například na

     

    Deska Nebe je rudý byla prostoupena elektronikou. Stejně jako singl Měsíc.

    Monika Načeva – Měsíc

     
     
     
     
     

    rozhovor

  •  
     

    A tak to vypadá, když se Načeva spojí s DJem Fivem.

    Monika Načeva a DJ Five –
    jdeš krajinou

     
     
     
     

    S DJem Fivem už spolupracujete delší dobu, ale jak jste se potkala s ukrajinsko-slovenským producentem Viktorem Tverdochlibovem aka Karaoke Tundrou, který zatím spolupracoval hlavně s alternativními hiphopery?

    otevíračce nového studia Radia Wave nebo v doprovodném programu divadelního festivalu v Hradci Králové.


    Poezie Sylvy Fischerové už se objevila na desce Milostný slabiky. Spojuje ji něco s básněmi Jáchyma Topola, které mezi vašimi texty převažovaly dříve?

    Ano, cítím z nich stejnou opravdovost a hloubku, věřím jim. Se Sylvou jsem se náhodou setkala a hned od první chvíle jsme se obě „zacítily“. Všechny verše, které od Sylvy zpívám, jsou výběrem z jejích vydaných sbírek. Ještě jsme zatím nezkusily opačnou cestu, tedy její psaní přímo pro mě, jako tomu bylo s Jáchymem Topolem. I když s vybranými verši dále pracujeme.

    Hraní s celou kapelou vás už neláká? Pamatuji si na večer Radia 1, kdy jste po letech, a za doprovodu kapely s Tomášem Vtípilem, oživila album Nebe je rudý – a ohlas byl víc než nadšený.

    Když jsem začala hrát s Fivem, to bylo kolem roku 2005, začala jsem potkávat muzikanty z tohohle ranku – myslím WWW a další. A na jedné akci, kde jsme oba vystupovali, jsem se potkala i s Karaoke Tundrou. Nabídl mi pak hostování na své nahrávce „Kačica s hlavou tygra“. Když jsem pak točila s Michalem Pavlíčkem a DJem Fivem desku Mami, vybrala jsem si jeho beat pro jeden song a pak také i jeho jako jednoho z remixérů pro desku „Milostný slabiky“. Od té doby jsem měla v plánu s ním udělat něco většího, ideálně live produkci. Jak je ostatně mým zvykem vždycky, když si někoho oblíbím.

    rozhovor

  •  

    Monika Načeva

    Netypická koncovka příjmení prozrazuje bulharské předky. Vedle hudby se věnuje především divadlu, kromě legendárního Divadla Sklep hraje i v dětském divadle Minor a spolupracuje s Vosto5 a Secondhand Woman. Své první studiové album vydala v roce 1994, kdy bývala s nadsázkou označovaná za „českou Patti Smith“. Už druhá deska, na které se pod jménem Načeva skrývá regulérní skupina, ale byla s výrazným podílem elektroniky a je dodnes považována za základní kámen trip hopu u nás. Dosud vydala sedm vlastních studiových alb, projekt s Davidem Cajthamlem La Décadanse Revisited v souvislosti s výstavou Dekadence v Českých zemích
    1880–1914 a koncertní album Prolínání, které je výsledkem spolupráce se skupinou DG 307. Už od prvního alba průběžně spolupracuje s kytaristou Michalem Pavlíčkem.

     
     

    V minulosti jste se jako herečka objevila i v několika filmech. Chystá se v tomto směru něco?

    O mých filmových rolích nestojí za to mluvit. Ale jasně že bych chtěla hrát v nějakém dobrém filmu! Třeba v takovém, jaké dělá David Cronenberg.


    V čem je dnešní Monika Načeva jiná od té Moniky, která začínala v roce 1992 zpívat s kapelou Něžná žláza?

    Je o mnoho let starší, ale pořád odvážná!

    Kromě zpěvu si vás všichni spojují i s divadlem Sklep. Jak už jste s nimi vlastně dlouho?

    Se Sklepem jsem kolem třiceti let a v současné době s nimi hraju jen v nestárnoucích Mlýnech. Už pětadvacet let máme pořád vyprodáno!


    Sklep v dubnu měl už pětačtyřicáté narozeniny. Oslavovala jste také?

    Byla jsem na premiéře nového dokumentu o Sklepu, zahrála jsem si v několikahodinové staré Besídce na Dobešce a jela s Mlýny na třídenní zájezd na Moravu. Paráda. Zavzpomínali jsme si – byly to fakt intenzivní časy.

    Jo, já jsem byla tehdy taky nadšená! Dokonce jsem zprodukovala ještě pár koncertů a úspěch byl fakt velký. Ale objevily se klasické problémy s lidmi. Už na to nemám, udržovat při životě takovou alternativní partu. Vyžaduji od všech jít do spolupráce naplno, a mám zkušenost, že to se zvládá lépe s méně lidmi.

    rozhovor

 
×
Čtete:
2016/7
Monika Načeva: Album jsem dostala jako dárek

Vizuál

Stanley Donwood

Podivín mezi duhami

Retro

Neil Young

Turné, které změnilo rock'n'roll

Kvíz

Headliner test

Reportáž

Prago Union

Síla otcovství, prospěšnost drog a kult krále…

Track by Track

Prago Union

píseň po písni

Rozhovor

Ho99o9

Nehádáme se, nejsme pár

Rozhovor

Biffy Clyro

Žádné kompromisy, žádné vy*ebávání!

Průvodce

Hard Rock Cafe

Ten, kterému složil hit Lennon

Rozhovor

Yaksha

Mít dobrý vliv

Reportáž

Sweden Rock Festival

Čtyři dny v rockovém ráji

Ženský element

Låpsley

Nikoliv zpěvačka, ale elektronická umělkyně

TOP

Republic of Two

Klenoty vylovené z jezera

Heavy

Natvrdo

Hip Hop

Elementy ulice

Folk

Bez cancáku

Klasika

Teď vážně

Indie

Ty kytary!

Jazz a blues

Bluesbar

Alternativa 1/2

Kroky podzem

Alternativa 2/2

Veena

EDM

MDMA

Mluvené slovo

Vyprávěj

Recenze měsíce

Red Hot Chili Peppers – The Getaway

Recenze

Recenze

Duel

James Cole – Orfeus

SMS REC

SMS recenze

Naživo

Muse

Čistá dokonalost

Naživo

Biffy Clyro

Nejlepší koncertní kapela planety?

Naživo

Role, Dalekko

Czeching na Vltavě

Naživo

Boy

Královsky sametové stopy

Naživo

Pentatonix

Jen hlasy stačí

Naživo

Aerodrome Festival

Zachraňte svět!

Naživo

Paul McCartney

Esence kvalitních písní

Naživo

Moderat

Fenomenální završení trilogie

Naživo

Lucie

Stejně jako zamlada

Naživo

Kovadlina

Paluba zůstala mastná

Naživo

Destroyer

Zábava s dlouhotrvajícím účinkem

Naživo

United Islands

Stále je kam růst 

Naživo

Metronome

9 největších momentů prvního ročníku

Kalendárium

Památné dny

Tipy

Kam vyrazit?

Festivaly

Festivaly 2016 úvod

Festivaly

Festivaly 2016

Festivaly

Festivaly 2016

Tiráž

Tiráž

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.