Hudební časopis zdarma ke stažení

App Store Google Play

Novinky

Co se děje

  •  
    GraphicLineGroup

    novinky

    Basák The Kiss Gene Simmons si opět pustil pusu na špacír a nakousl poměrně velké téma. Že si někteří zpěváci pomáhají předtočenými smyčkami a playbackem, to bereme tak trochu jako samozřejmost, ale v případě rockových hvězd je to stále tabu. Ne tak pro Simmonse: „Vadí mi, když dám sto dolarů za koncert a umělec pak používá smyčky. Mělo by to být na lístcích napsáno: ‚Cena sto dolarů, 30–50 % představení je předtočeno a občas se bude zpívat, občas jen otevírat pusa.‘ Když už to dělají, ať jsou alespoň upřímní. Problém není v playbacku, ale v neupřímnosti,“ prohlásil. A aby toho nebylo málo, ještě si přisadil: „Na našem pódiu nestojí nikdo se synťákem, žádné samplované bicí, nic takového. Jen velmi málo kapel to ale dneska dělá stejně. AC/DC, Metallica, my. Ani o U2 a Rolling Stones už se tohle nedá říct.“ Touché! (JK)

    Hrají U2 a Stouni na playback?

    GraphicLineGraphicLine

    co se děje...

    RectangleMandatory Credit: Photo by REX (3607125g) Robin Thicke Robin Thicke in concert at the Patriot Center, Fairfax, Virginia, America - 27 Feb 2014

    Soud v Los Angeles vynesl v polovině března důležitý rozsudek. Oznámil, že producent a skladatel Pharrell Williams a zpěvák a skladatel Robin Thicke zcizili motivy písně zesnulého legendárního zpěváka Marvina Gaye a vytvořili z ní svůj předloňský hit Blurred Lines. Osmičlenná porota přisoudila Gayeovým potomkům odškodné ve výši 7,3 milionu dolarů. Soudní proces, k němuž daly podnět Gayeovy děti, trval týden a týkal se podobnosti písně Blurred Lines a Gayeova singlu Got to Give It Up, jenž vyšel v roce 1977. „Nyní se cítím volná, osvobozená z řetězů Pharrella Williamse a Robina Thickea i od všech lží,“ řekla po vynesení rozsudku Nona Gaye, dcera Marvina Gayeho. Protistrana záhy prohlásila, že se odvolá, načež děti Marvina Gaye kontrovaly, že soud bude zcela jistě pokračovat už jenom proto, aby byl vydán příkaz k zastavení dalšího prodeje a distribuce skladby Blurred Lines do doby, než dojde k dohodě o rozdělování dalších zisků. (JŠ)

    Pharrell Williams a Robin Thicke kradli

    Ve středu 25. března se objevila oficiální zpráva, že jeden z pěti členů britsko-irské chlapecké formace One Direction, dvaadvacetiletý Zayn Malik, sestavu opustil. Učinil tak během turné, po pěti letech úspěšné existence kapely a čtyřech vydaných albech. Podle oficiálního prohlášení budou One Direction pokračovat dále ve čtyřech. V rozhovoru pro bulvární list The Sun Malik hovořil o důvodech svého odchodu. „Pro štěstí jiných jsem dělal to, co mně samotnému štěstí nepřinášelo,“ řekl. „Ano, myslím, že jsem fanoušky trochu podvedl. Ve One Direction už ale být nemohu. To, co se kolem mě děje, je čisté šílenství. Není to tak, že jsem se ke všem obrátil zády. Prostě jen nemůžu dělat něco, v čem nejsem opravdový.“ (JŠ)

    GraphicLineGraphicLineGraphicLineGraphicLine

    One Direction přišli o Zayna Malika

    Ed Sheeran založil vydavatelství

    Na trh portálů nabízejících streamování hudby vstupuje nový hráč. Ještě během tohoto roku by firma Apple (společně s Beats Music, které vloni koupila) měla spustit web s ambicemi být přímým konkurentem Spotify. Překvapivá zpráva je, že ve vývoji pomáhá Trent Reznor. Ten s Beats Music spolupracoval už dříve a nyní podotkl: „Myslím, že placení za hudbu je relikvie z uzavřeného období. A říkám to jako někdo, kdo doufá, že za muziku budete platit. Strávil jsem celý život vymýšlením něčeho, o čem si najednou všichni myslí, že by mělo být zdarma.“ Chystaná streamovací služba bude přístupná jen za předplatné, žádnou volnou verzi tvůrci nechystají. Co na to asi říkají ve Spotify? A jak celý projekt dopadne v konkurenci s podobně nastavenou službou Tidal, již v březnu spustil Jay-Z? (JK)

    Knihovna Kongresu je americkou obdobou naší Národní knihovny. Kromě toho, že je největší knihovnou na světě, skrývá ještě jedno unikum – v roce 2002 vznikl Národní registr nahrávek, jakási fonotéka nejdůležitějších audiozáznamů v dějinách USA. Každé jaro se rozrůstá o 25 nových položek a letos přibudou například desky The Doors, Lauryn Hill nebo britských Radiohead. Knihovník Kongresu James Billington k letošnímu výběru vydal prohlášení: „Archivováním těchto nahrávek ochraňujeme slova, zvuky a hudbu představující to, kým jako lidé a národ jsme.“ Zní to sice kostrbatě, ale ve srovnání s přístupem našich politiků je budování takového archivu zlatým činem. (JK)

    Apple a Reznor proti Spotify

    Radiohead v knihovně

    CENTURY CITY, CA - SEPTEMBER 23:  Musician Gene Simmons attends the T.J. Martell Foundation Spirit Of Excellence Awards Los Angeles held at the Hyatt Regency Century Plaza on September 23, 2014 in Century City, California.  (Photo by Tommaso Boddi/WireImage)RectangleRectangle

    Řekl to vlastně jen tak mimochodem, uprostřed australské části svého celosvětového turné. Nicméně je to oficiální. Ed Sheeran zakládá vlastní label nazvaný Gingerbread a zaměřený na mladé písničkáře. „Poprvé jsem o založení přemýšlel před dvěma lety, kdy jsem vzal na turné Passengera. Představil jsem ho svému vydavateli (Warner, pozn. red.), pustil jeho písničky, ale nevzali to. Když měl pak Passenger celosvětový hit, najednou všichni říkali: Hm, Ed asi fakt ví, o čem mluví.“ Proto se Warneři rozhodli vznik labelu podpořit vlastními prostředky výměnou za to, že zpěvák získá na nahrávky plnou moc až po několika letech. Podle svých slov se začne na vydavatelství soustředit až příští rok, ale už nyní má první kontrakt v podobě irského písničkáře Jamieho Lawsona. (JK)

    RectangleRectangle
     
     
    GraphicLineGraphicLineGraphicLine
 
×
Čtete:
2015/4
Co se děje

Redakční tipy

Headparáda

5 otázek pro...

Lenny

Co poslouchá...

Anna Polívková

Čerstvé (z)boží

Maella / Frequency / Plum Dumplings

Headliner 1/2

David Koller

Headliner 2/2

David Koller

Téma

Jednou a naposledy

Téma 1/4

Muzikanti

Téma 2/4

Muzikanti

Téma 3/4

Muzikanti

Téma 4/4

Muzikanti

Rozhovor

Jan Burian

Headliner 1/2

The Prodigy

Headliner 2/2

The Prodigy

Rozhovor

Xavier Baumaxa

Průvodce

Xavier Baumaxa

Fenomén

„Divné“ nosiče

Story

Tereza Černochová

Rozhovor

VR/Nodody

Festival

Mighty Sound

Rozhovor

Bastille

TOP

Sedm duetů, které nikdo nečekal

Rozhovor

Punkt meets Music Infinity

Rozhovor

Jiří Kučerovský

Enface

Zdeněk Bína

Rozhovor

Johny Machette

Insider

Lešek Wronka

Pohled

Walk Choc Ice by byli schopni života i dnes

Story

Mark Knopfler

Story

Giorgio Moroder

Rozhovor

Mydy Rabycad

On the Road

Mandrage

Story

Kelly Clarkson

Ženský element

Björk

Rozhovor

Record store day

V hlavě

Ema Brabcová-Dietrichová

Test

HD kvíz

Televize

Videorama

Hip Hop

Elementy ulice

Klasika

Teď vážně

Klasika

Pavel Haas Quartet

Folk

Bez cancáku

Folk

Jakub Ondra

Hard & heavy

Ocelové srdce

Jazz a blues

Bluesbar

Indie

Ty kytary

Alternativa

Kroky podzem

EDM

MDMA

Odjinud

Mimochodem

Deska měsíce

The Prodigy

Recenze

16. 4. 2015

Recenze

2. 4. 2015

SMS/REC

SMS Recenze

Duel

Xavier Baumaxa

Naživo

Burton Špindl Spring Sessions

Naživo

Kapitán Demo

Naživo

THE DANDY WARHOLS

Naživo

Xavier Baumaxa

Naživo

Dry The River

Naživo

Keep Prague Loud/Purist

Naživo

Manfred Mann‘s Earth Band

Naživo

Tomáš Klus

Naživo extra

První křížek na krku aneb 15 obrazů památného večera

Naživo

Prague Allnighters

Naživo

Archive

Naživo

Michal Hrůza

Naživo

Mydy Rabycad

Naživo

Visací zámek

Naživo

LUNO

Tipy

Kam vyrazit?

Používáme cookies abychom Vám umožnili lepší procházení stránkou. Pro více informací si přečtěte Co jsou Cookies. Pokud budete pokračovat v procházení stránek, vyjadřujete souhlas s těmito podmínkami.